Νέα - Ειδήσεις

Δημοσιεύθηκαν οι Κανονισμοί της EΕ για τους Ισχυρισμούς Υγείας και Διατροφής που διατυπώνονται στα τρόφιμα

10 Οκτωβρίου 2012
6627 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
evropaiki enosi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι εγκεκριμένοι γενικοί κανονισμοί για τους ισχυρισμούς υγείας και διατροφής στη σήμανση των τροφίμων που πωλούνται στην Ευρώπη έχουν πλέον συμφωνηθεί. Χιλιάδες πιθανοί ισχυρισμοί υγείας και διατροφής υποβλήθηκαν για εξέταση στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΑΑΤ) και μετά από πολλή συζήτηση και διάλογο, μια λίστα από 222 εγκεκριμένους ισχυρισμούς εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η θετική λίστα δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαΐου 2012 και οι ετικέτες των προϊόντων θα πρέπει να συμμορφωθούν μέσα σε έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός υγείας και διατροφής δεν βρίσκεται στον τελικό κατάλογο δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται στις ετικέτες των τροφίμων. Το μητρώο των 222 ισχυρισμών είναι με αλφαβητική σειρά και περιγράφει το είδος της δήλωσης που μπορεί να αναγραφεί στην ετικέτα καθώς και τους όρους χρήσης. Έτσι για παράδειγμα, ένας από τους εγκεκριμένους ισχυρισμούς για το συστατικό ασβέστιο είναι, «το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση φυσιολογικών οστών».

Για να αναγραφεί αυτή η δήλωση σε ετικέτα τροφίμου, το αντίστοιχο προϊόν θα πρέπει να περιέχει αρκετό ασβέστιο για να αναφερθεί ως πηγή, δηλαδή το 15% της θρεπτικής αξίας αναφοράς που είναι 800mg ανά 100g τροφής.

Ένας άλλος από τους εγκεκριμένους ισχυρισμούς για το σίδηρο λέει, “συμβάλλει στη φυσιολογική γνωστική λειτουργία.” Προκειμένου να αναφέρει αυτή τη δήλωση στην ετικέτα του, το προϊόν θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 15% των 14mg ανά 100g του τροφίμου. Τα επόμενα χρόνια οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα εξοικειωθούν με πολλούς από τους εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας και διατροφής.

Εγκεκριμένοι γενικοί ισχυρισμοί υγείας και διατροφής για το Ασβέστιο

Το ασβέστιο συμβάλλει:

  • στη φυσιολογική πήξη του αίματος
  • στη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού
  • στη φυσιολογική λειτουργία των μυών
  • στη φυσιολογική νευροδιαβίβαση
  • στη φυσιολογική λειτουργία των πεπτικών ενζύμων    
  • Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση φυσιολογικών οστών 
  • Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διατήρησηφυσιολογικών δοντιών

Πηγή: Nestle Νeswsletter "Breakfast Cereals news" Σεπτέμβριος 2012 / Τεύχος 8