771
Νέα - Ειδήσεις

Πάσχα χωρίς απρόοπτα

15 Απριλίου 2009
Πάσχα χωρίς απρόοπτα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Διατροφικές - και όχι μόνο – συμβουλές, για την περίοδο των εορτών

Κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όπως συχνά συμβαίνει στις γιορτές, οι γιατροί αντιμετωπίζουν ασθενείς με συμπτώματα κυρίως γαστρεντερίτιδας από τροφική δηλητηρίαση. Για να αποφύγουμε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις για εμάς τους ίδιους αλλά και για τους γύρω μας, πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε και πόσο τρώμε. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι ακολούθησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα νηστεία.

Μετά τη νηστεία

Ύστερα από έναν καλό ύπνο την ημέρα του Πάσχα αρχίζουμε με μεζεδάκια κατά τη διάρκεια του ψησίματος του αρνιού, ελαφρά πρωτεϊνούχα εδέσματα, αβγά, κοκορέτσι, λίγο τυρί φέτα και ψωμί.

Το ελληνικό έθιμο είναι ένα ή δύο ουζάκια αραιωμένα με νερό ή παγάκια, συνοδευόμενα πάντα από μεζέ, χωρίς βέβαια να το παρακάνουμε.

Τέλος, αργά το μεσημέρι ακολουθεί το γεύμα με ψητό αρνάκι. Συνοδευόμενο από σαλάτα με πράσινο μαρούλι και φρέσκο κρεμμυδάκι, είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός. Για ποτό πίνουμε κόκκινο κρασί και δεν ξεχνάμε να πίνουμε παράλληλα αρκετό νερό. Ιδανικά ακολουθεί ένα γλυκό του ταψιού ή φρούτα.

Βασικές αρχές υγείας

  • Πλένουμε συχνά τα χέρια μας.
  • Διατηρούμε τους χώρους παραμονής καθαρούς.
  • Πλένουμε καλά τα ωμά λαχανικά και τα φρούτα.
  • Συντηρούμε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο ή στον καταψύκτη.
  • Προτιμάμε τα βραστά λαχανικά και τα φρούτα που ξεφλουδίζονται, ιδιαίτερα αν τρώμε εκτός σπιτιού ή παραγγέλνουμε έτοιμα φαγητά.
  • Προτιμάμε φρέσκα προϊόντα που είναι γευστικά και υγιεινά.
  • Σηκωνόμαστε λίγο πεινασμένοι από το τραπέζι και για την υγεία μας και για να μην παίρνουμε κιλά.
  • Η καλή επιλογή τροφών είναι χρήσιμη σε όλους. Προτιμάμε εύπεπτες και εύγεστες τροφές, χωρίς ή με λίγη ζάχαρη και λίγα λιπαρά.
  • Μασάμε καλά τις τροφές, τρώμε αργά και απολαμβάνουμε το φαγητό μας.
  • Δεν ξαπλώνουμε ποτέ με παραφορτωμένο στομάχι.
  • Συμβουλευόμαστε τον γιατρό για οτιδήποτε, ακόμη και αθώο κατά τη γνώμη μας, σύμπτωμα, όπως πυρετό, διάρροιες, πόνο στην κοιλιά, κεφαλαλγία, τάση εμετού και για το αν και πιο φάρμακο θα μπορούσαμε να πάρουμε.
  • Το Πάσχα, μετά τα διάφορα μεζεδάκια και το πολύ φαγητό, ο χορός, η κίνηση και το περπάτημα στην πανέμορφη ανοιξιάτικη ελληνική φύση είναι η καλύτερη προτεινόμενη άσκηση.
  • Είναι απαγορευτικό να ανακατεύουμε τροφές και αλκοολούχα ποτά.
  • Αποφεύγουμε τις καταχρήσεις ποτών, τσιγάρων και όσο γίνεται λόγω των ημερών το ξενύχτι.
  • Πίνουμε 1 ½  - 2 λίτρα νερό την ημέρα. Βοηθάει πολύ στην πέψη και παράλληλα αποφεύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες από ενδεχόμενη χρήση αλκοόλ.

Αν ακολουθήσουμε τις συμβουλές της ειδικής παθολόγου Ειρήνης Σταματάκη, σίγουρα θα έχουμε καλό Πάσχα και δεν θα μπούμε σε καμιά δυσάρεστη περιπέτεια λόγω τροφικής δηλητηρίασης, αλλεργικών καταστάσεων ή δυσπεψίας.

Η διατροφική αξία της μαγειρίτσας

Έπειτα από μακρά νηστεία δεν πρέπει να «πέφτουμε με τα μούτρα» στο φαγητό και πρέπει, ειδικά τις πρώτες ημέρες, να γίνεται σωστή επιλογή εδεσμάτων. Γι’ αυτό, το βράδυ της Ανάστασης τρώμε μαγειρίτσα με αρκετά λαχανικά, αυγοκομμένη και με λίγη ποσότητα πρωτεϊνών. Η μαγειρίτσα συνοδεύεται ιδανικά με κόκκινο αβγό και με μικρή ποσότητα ψωμιού και κρασιού.

Πηγή: Real life Κυριακή 12 Απριλίου 2009, 32

×

×