Νέα - Ειδήσεις

Ε. Χατζηλαζαρίδου: Μεγάλωσα σε μία οικογένεια που η Μεσογειακή Διατροφή είχε την τιμητική της!

15 Φεβρουαρίου 2023
7941 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
hatzilazaridou interview mesogeiaki diatrofi

Photo source: www.Canva.com

Γιατί επέλεξες να γίνεις διαιτολόγος-διατροφολόγος;

Μεγάλωσα σε μία οικογένεια που η Μεσογειακή Διατροφή είχε την τιμητική της. Αυτό με έκανε να αναπτύξω μια ιδιαίτερα καλή σχέση την προετοιμασία των γευμάτων και μου έμαθε να διατρέφομαι ισορροπημένα. Μεγαλώνοντας, παρατήρησα πως πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν άτομα του συγγενικού μου περιβάλλοντος απαιτούσαν ως μέτρο θεραπείας τους την υιοθέτηση ειδικών διατροφικών συνηθειών και αυτό μου κίνησε την περιέργεια για την επίδραση της διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι, αποφάσισα αντικείμενο των σπουδών μου να αποτελέσει η Επιστήμη της Διατροφής και Διαιτολογίας.

Εξειδικεύεσαι σε κάποια πάθηση/ασθένεια;

Στα πλαίσια των προπτυχιακών σπουδών και ειδικότερα της πτυχιακής μου εργασίας ασχολήθηκα εκτενώς με τις τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες. Την περίοδο αυτή ολοκληρώνω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στον τομέα της Κλινικής Διατροφής δηλαδή στην διατροφή που βοηθά στη διαχείριση διάφορων παθολογικών καταστάσεων που χρειάζονται διατροφική υποστήριξη.

Xatzilazaridou nutritionist

Γιατί πιστεύεις ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων (εάν όχι όλοι) αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την διατροφή και την διαχείριση του βάρους τους;

Έχω παρατηρήσει πως όλα ξεκινούν από την ελλειπή διατροφή εκπαίδευση. Η πληθώρα συμβουλών για το πως να επιτύχεις την πολυπόθητη απώλεια βάρους που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο και όλα τα μέσα ενημέρωσης δημιουργούν σύγχυση στους δέκτες τους και το μόνο που καταφέρνουν τελικά είναι να παραπληροφορούν τον κόσμο και να αποκτούν λανθασμένη εντύπωση για την υγιεινή διατροφή. Οι πτυχιούχοι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι μπορούν μέσω των έγκυρων επιστημονικών γνώσεων που έχουν, να κατευθύνουν σωστά τους ανθρώπους προάγοντας την δημόσια υγεία.

Πως διαχειρίζεσαι το συναισθηματικό φαγητό;

Είναι αλήθεια πως όλοι πέφτουμε συχνά στην παγίδα του να στρεφόμαστε στο φαγητό όταν αισθανόμαστε άγχος, στεναχώρια, χαρά ή/και βαρεμάρα. Στις περιπτώσεις που πιάνω τον εαυτό μου να είναι έτοιμος να ενδώσει στην συναισθηματική κατανάλωση φαγητού, αυτό που κάνω είναι να μου δώσω 5 λεπτά για να αναγνωρίσω αν πρόκειται για πραγματική πείνα ή όχι. Αν στο διάστημα αυτό καταλάβω ότι κάποιο συναίσθημα που έχω με ωθεί να φάω κάτι όχι τόσο θρεπτικό, σκέφτομαι ότι το φαγητό δεν είναι κάτι άλλο από στιγμιαία ευχαρίστηση και σίγουρα δεν είναι η λύση του προβλήματος. Και φυσικά, φροντίζω να μην τρώω ενώ κάνω κάποια άλλη ασχολία (πχ παρακολούθηση τηλεόρασης) που μου αποσπά την προσοχή και χάνω τον έλεγχο της ποσότητας που τρώω.

Τι επιλέγεις να τρως όταν δεν έχεις χρόνο να ετοιμάσεις “κανονικό γεύμα”;

Είτε πρόκειται για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα φροντίζω να “χτίσω” ένα πιάτο που να περιέχει μία τροφή-πηγή υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους για να για να είμαι σίγουρη ότι επέλεξα ένα θρεπτικό γεύμα που θα με κρατήσει χορτάτη. Για παράδειγμα ένα πλήρες πρωινό που επιλέγω συχνά είναι το φρυγανισμένο ψωμί ολικής αλέσεως (υδατάνθρακας) με αυγό βραστό ή μάτι (πρωτεΐνη) και αβοκάντο (λίπος), συνοδευμένο με μερικά ντοματίνια (υδατάνθρακας).

Hatzilazaridou nutrition

Η στροφή σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είναι ένας κοινός στόχος. Ποιο είναι όμως το μυστικό για τον πετύχουμε;

Η διατροφή είναι βασικό κομμάτι στην προσπάθεια κάποιου να αποκτήσει υγιεινότερο τρόπο ζωής ωστόσο από μόνη της δεν αρκεί. Αν διατρέφομαι “σωστά” αλλά δεν κάνω κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα, δεν κοιμάμαι επαρκώς, δεν ενυδατώνομαι ικανοποιητικά και με κατακλύζει το άγχος στην καθημερινότητά μου, τότε έχω κάνει ένα μόνο βήμα προς τον υγιή τρόπο ζωής που αποζητώ. Δώστε έμφαση και στους πέντε αυτούς βασικούς πυλώνες (διατροφή, άσκηση, ύπνος, ενυδάτωση, αποφυγή στρες) ταυτόχρονα και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας είναι δεδομένη!