Βιταμίνες και Συμπληρώματα Διατροφής

Μαγιά Mπύρας

03 Οκτωβρίου 2023
13116 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
magia mpyras

Photo source: www.canva.com

Η μαγιά μπύρας είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπύρας και ψωμιού. H μαγιά δημιουργείται από τον Saccharomyces cerevisiae, έναν μονοκύτταρο μύκητα και έχει πικρή γεύση.

Η μαγιά μπύρας χρησιμοποιείται επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής, καθώς είναι πλούσια πηγή χρωμίου, το οποίο συμβάλλει στο να διατηρούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η μαγιά είναι πλούσια σε σύμπλεγμα βιταμινών Β που είναι σημαντικές για την εύρρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Διατροφή

Πώς σχετίζεται με τη Διατροφή;

Η μαγιά μπύρας θεωρείται προβιοτικό και βοηθά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Επιπλέον, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας και να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως:

  • Xρώμιο.
  • Πρωτεΐνη.
  • Σελήνιο.
  • Κάλιο.
  • Σίδερο.
  • Ψευδάργυρος.
  • Μαγνήσιο.
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9).

Χρήσεις

Ποιες οι Χρήσεις της;

Τα προβιοτικά χαρακτηριστικά της μαγιάς μπύρας μπορεί να την καταστήσουν αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης της διάρροιας. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων διαταραχών του πεπτικού συστήματος, όπως:

  • Διάρροια που προκαλείται από αντιβιοτικά.
  • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.
  • Κολίτιδα clostridium difficile.
  • Δυσανεξία στη λακτόζη.

Η μαγιά μπύρας μπορεί να προσφέρει ενέργεια και μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς δέρματος, μαλλιών, ματιών και στόματος. Φαίνεται να είναι αποτελεσματικό στην υποστήριξη του νευρικού συστήματος και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το χρώμιο που περιέχεται στη μαγιά μπύρας φαίνεται να συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 βελτιώνοντας την ανοχή στη γλυκόζη.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Η μαγιά μπύρας μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ). Το ΣΕΕ είναι μια πεπτική διαταραχή που συχνά προκαλεί κοιλιακό άλγος, αέρια, διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών, τα άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου που έλαβαν μαγιά μπύρας είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να έχουν τουλάχιστον 50% μείωση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Διαβήτης τύπου 2

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα χρωμίου μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα άτομα με διαβήτη είτε δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη, είτε δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ινσουλίνη που παράγει το σώμα τους.

Το χρώμιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βελτιώνοντας την ανοχή στη γλυκόζη και μειώνοντας την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης. Επειδή η μαγιά μπύρας είναι μια πλούσια πηγή χρωμίου, η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του υψηλού σακχάρου στο αίμα.

yeast

Υψηλή χοληστερόλη

Η μαγιά μπύρας, όπως φαίνεται σε κάποιες μελέτες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL - "κακής" χοληστερόλης στο αίμα και στην αύξηση των επιπέδων της HDL -"καλής" χοληστερόλης. Ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω μελέτες.

Μείωση βάρους

Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι το χρώμιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους, ωστόσο η ποσότητα λίπους που χάνεται είναι μικρή σε σύγκριση με αυτό που μπορεί να χαθεί με την άσκηση και μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Η μαγιά μπύρας χρησιμοποιείται επίσης ως συμπλήρωμα πρωτεΐνης και για ενίσχυση της ενέργειας. Έτσι μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Παρενέργειες

Υπάρχουν Παρενέργειες;

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να έχουν παρενέργειες ή να αλληλεπιδρούν με φάρμακα. Είναι σημαντικό πριν τη χρήση τους να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

Οι παρενέργειες από τη μαγιά μπύρας είναι γενικά ήπιες και μπορεί να περιλαμβάνουν φούσκωμα και αέρια. Τα άτομα που είναι αλλεργικά στη μαγιά θα πρέπει να αποφεύγουν τη μαγιά μπύρας.

Τα άτομα με διαβήτη είναι σημαντικό να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν καταναλώσουν συμπλήρωμα μαγιάς μπύρας, καθώς θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει με φάρμακα για τον διαβήτη και να προκαλέσει συμπτώματα υπογλυκαιμίας.

Αλληλεπιδράσεις

Ποιες οι Αλληλεπιδράσεις;

Όπως κάθε συμπλήρωμα διατροφής, έτσι και στη μαγιά μπύρας είναι σημαντικό να ενημερωθείς για ενδεχόμενες αλληλεπιδράσεις με φάρμακα και συστατικά αυτών. Εάν λαμβάνεις θεραπεία με κάποιο από τα ακόλουθα, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις μαγιά μπύρας χωρίς πρώτα να ενημερώσεις το γιατρό σου.

Αναστολείς μονοαμινοξειδάσης

Η μαγιά μπύρας περιέχει μεγάλη ποσότητα τυραμίνης, μια ουσία που μπορεί να αλληλεπιδράσει με τους ΜΑΟ και να προκαλέσει υπερτασική κρίση. Η υπερτασική κρίση είναι μια πολύ γρήγορη και επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Τα φάρμακα ΜΑΟΙ (αναστολείς μονοαμινοξειδάσης) είναι ένας τύπος φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Φάρμακα για τον Διαβήτη

Η μαγιά μπύρας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν συνδυάζεται με φάρμακα για τον διαβήτη, η λήψη μαγιάς μπύρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Εάν παίρνετε φάρμακα για τον διαβήτη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη χρήση συμπληρωμάτων μαγιάς μπύρας.

Δοσολογία

Προτεινόμενη Δοσολογία

Η μαγιά μπύρας διατίθεται σε μορφή δισκίων και σκόνης. Τα δισκία συχνά διατίθενται σε δόσεις από 250mg έως 1.000mg. Η σκόνη μαγιάς μπύρας συνήθως αναμιγνύεται με νερό ή άλλα ποτά. Οι περισσότεροι κατασκευαστές συνιστούν 1 έως 2 κουταλιές της σούπας ημερησίως. Ακόμα ωστόσο δεν έχουν θεσπιστεί οδηγίες για την ασφαλή ή αποτελεσματική χρήση της μαγιάς μπύρας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. Chromium fact sheet for consumers.

Giau VV, Lee H, An SSA, Hulme J. Recent advances in the treatment of C. difficile using biotherapeutic agents. Infect Drug Resist. 2019;12:1597-1615. doi:10.2147/IDR.S207572

Cayzeele-Decherf A, Pélerin F, Leuillet S, et al. Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 in irritable bowel syndrome: An individual subject meta-analysis. World J Gastroenterol. 2017;23(2):336-44. doi:10.3748/wjg.v23.i2.336

Dharsono T, Rudnicka K, Wilhelm M, Schoen C. Effects of yeast (1,3)-(1,6)-beta-glucan on severity of upper respiratory tract infections: A double-blind, randomized, placebo-controlled study in healthy subjects. J Am Coll Nutr. 2018;38(1):40-50. doi:10.1080/07315724.2018.1478339

Talbott SM, Talbott JA. Baker's yeast beta-glucan supplement reduces upper respiratory symptoms and improves mood state in stressed women. J Am Coll Nutr. 2012;31(4):295-300. doi:10.1080/07315724.2012.10720441

Hosseinzadeh P, Javanbakht MH, Mostafavi SA, et al. Brewer's yeast improves glycemic indices in type 2 diabetes mellitus. Int J Prev Med. 2013;4(10):1131-1138.

Yin, R.V., Phung, O.J. Effect of chromium supplementation on glycated hemoglobin and fasting plasma glucose in patients with diabetes mellitus. Nutr J. 2015;14:14. doi.org/10.1186/1475-2891-14-14

Hosseinzadeh P, Djazayery A, Mostafavi SA, et al. Brewer's yeast improves blood pressure in type 2 diabetes mellitus. Iran J Public Health. 2013;42(6):602-609.

Chiaro T, Soto R, Zac Stephens W et al. A member of the gut mycobiota modulates host purine metabolism exacerbating colitis in mice. Sci Transl Med. 2017;9(380):eaaf9044. doi:10.1126/scitranslmed.aaf9044

Jia LL, Brough L, Weber JL. Saccharomyces cerevisiae yeast-based supplementation as a galactagogue in breastfeeding women? A review of evidence from animal and human studies. Nutrients. 2021;13(3):727. doi:10.3390/nu13030727

Σταμουλία Κοκκοβού
Σταμουλία Κοκκοβού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Σταμουλία Κοκκοβού είναι απόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Συνεργάζεται με την επιστημονική ομάδα του medNutrition ως SEO Specialist, συμβάλλοντας στην πληρότητα των διατροφικών άρθρων και την ανάδειξή τους στις πρώτες θέσεις των ηλεκτρονικών μηχανών αναζήτησης.