Νέα - Ειδήσεις

Ασφαλής η ασπαρτάμη, σύμφωνα με το νέο σχέδιο γνωμοδότησης της Eυρωπαϊκής Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων

11 Ιανουαρίου 2013
6363 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
aspartami ximiki enwsi

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της προγραμματισμένης επαναξιολόγησης της ασφάλειας της ασπαρτάμης από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA – European Food Safety Authority), του αρμόδιου οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια των Τροφίμων, από την οποία προέκυψε ότι η ασπαρτάμη και τα προϊόντα από την αποικοδόμησή της, είναι ασφαλή στα σημερινά επίπεδα έκθεσης.Στις 8 Γενάρη η EFSA κάλεσε όλους τουςενδιαφερόμενους να σχολιάσουν την αξιολόγησή της μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου του 2013. Τα σχόλια που θα προκύψουν από τη δημόσια διαβούλευση θα καταγραφούν και όπου κριθεί απαραίτητο θα συμπεριληφθούν στην τελική επιστημονική γνωμοδότηση που θα υιοθετήσει μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2013.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της EFSA, διάφορα ρυθμιστικά σώματα ανά τον κόσμο έχουν αξιολογήσει την ασφάλεια της ασπαρτάμης ήδη από τη δεκαετία του '80, όμως, αυτή είναι η πρώτη πλήρης αξιολόγηση που ζητήθηκε από την EFSA και διενεργήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή της EFSA για τα Πρόσθετα των Τροφίμων και τις Πηγές Θρεπτικών Συστατικών που προστίθενται στα Τρόφιμα (ANS Panel).

Σε αυτή την επαναξιολόγηση της ασπαρτάμης οι εμπειρογνώμονες της EFSA έλαβαν υπόψη όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την ασπαρτάμη και τα προϊόντα στα οποία διασπάται και οι οποίες συλλέχθησαν μετά από δύο δημόσιες προσκλήσεις για την υποβολή δεδομένων. Στο υλικό αυτό συμπεριλαμβάνονται δημοσιευμένα και μέχρι πρότινος αδημοσίευτα στοιχεία και μελέτες καθώς και οι 112 αρχικές μελέτες που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης της ασπαρτάμης στην Ευρώπη, στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Μετά τη λεπτομερή και μεθοδολογική ανάλυση οι ειδικοί συμπέραναν ότι δεν προκύπτει καμία ανησυχία από τοξικολογικής άποψης για τους καταναλωτές στα τωρινά επίπεδα έκθεσης. Επιπλέον τόνισαν ότι η τιμή Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI) για την ασπαρτάμη που ισχύει σήμερα είναι ασφαλής για το γενικό πληθυσμό και συμπλήρωσαν ότι η έκθεση των καταναλωτών στην ασπαρτάμη είναι χαμηλότερη από την τιμή ADI.

Παράλληλα με τη ανακοίνωση, η EFSA δημοσίευσε μια σειρά από συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις που εξηγούν ορισμένες από τις βασικές επιστημονικές έννοιες, καθώς και τα αρχικά συμπεράσματα του σχεδίου γνωμοδότησης.