Νέα - Ειδήσεις

Η Δίαιτα του Χρωματιστού Πιάτου

17 Μαΐου 2012
5037 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Η Δίαιτα του Χρωματιστού Πιάτου

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μπορεί το χρώμα του πιάτου μας να επηρεάζει την ποσότητα που τρώμε; Ναι, υποστηρίζει μια έρευνα του Κερτ Φαν Ίτερσουμ στο πανεπιστήμιο Georgia Tech. Η μελέτη ονομάζεται: "Μέγεθος πιάτου και υποβλητικότητα χρώματος" και διαπιστώνει ότι η χρωματική αντίθεση μεταξύ των τροφίμων και του πιάτου στο οποίο σερβίρονται μπορεί να επηρεάσει κάποιον ως προς την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει. Αν το χρώμα του πιάτου, λέει η έρευνα, είναι ίδιο με αυτό του φαγητού, τότε τρώμε 22% περισσότερο απ' ότι αν τρώγαμε σε ένα πιάτο το οποίο έχει χρωματιστό κοντράστ με το φαγητό που σερβίρεται σε αυτό.

Το θέμα έχει να κάνει με την ψευδαίσθηση Ντελμπέφ. Εάν έχουμε έναν κύκλο μέσα σε έναν άλλο κύκλο, αυτός που βρίσκεται στο εξωτερικό φαίνεται μικρότερος απ' ότι πραγματικά είναι. Το φαινόμενο αυτό ίσως έχει άμεση σχέση με την προσπάθειά μας να ελέγξουμε το μέγεθος της μερίδας. Με άλλα λόγια η ίδια ποσότητα φαγητού φαίνεται πολύ μικρότερη σε ένα μεγαλύτερο πιάτο ή σε ένα πιάτο το οποίο έχει το ίδιο χρώμα με το φαγητό. Άρα... τρώμε περισσότερο. 


Διαβάστε επίσης: Πώς θα βρεις το διαιτολόγο που σου ταιριάζει; [Δωρεάν EBOOK]


Στην ίδια έρευνα βρήκαν οτι οι άνθρωποι που τρώνε τα γεύματά τους μπροστά στην τηλεόραση, στον υπολογιστή ή ακόμα κι εάν ακούνε μουσική έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο.

Γνωρίζοντας αυτά ίσως θα μπορέσουμε, με μια αλλαγή σερβίτσιων, να κάνουμε μια αποτελεσματική δίαιτα!