Νέα - Ειδήσεις

Ξανθή Μιχαήλ: "Είμαστε πρώτοι στα τροχαία ατυχήματα που 'δημιουργούν' ανάπηρους"

18 Οκτωβρίου 2010
8715 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
pinakida troxaia

Αν δεν ευαισθητοποιηθούν οι νέοι γιατροί και η πολιτεία δε συνειδητοποιήσει ότι η αποκατάσταση αφορά την υγεία, όπως ακριβώς έχει αναγνωριστεί αυτό για την ψυχική υγεία, οι  Έλληνες θα γίνονται ολοένα και περισσότερο ανάπηροι, θα αυξάνεται το ποσοστό των ατόμων που χάνουν την ποιότητα ζωής τους και η ειδικότητα θα μαραζώνει, δηλώνει η Ξάνθη Μιχαήλ, φυσίατρος, καθηγήτρια ΑΤΕΙ και πρόεδρος της Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης σε συνέντευξή της στη δημοσιογράφο Μίνα Ράλλη. 

Περίπου το 10% του ελληνικού πληθυσμού -και αυτό το ποσοστό ισχύει σε γενικές γραμμές και σε παγκόσμιο επίπεδο- αντιμετωπίζει προβλήματα με κινητικά ελλείμματα και έχει ανάγκη υπηρεσιών αποκατάστασης, αναφέρει η κ. Μιχαήλ. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε τροχαία ατυχήματα.

Έχουμε περίπου 300 νέους ανθρώπους με κατάγματα σπονδυλικής στήλης και κακώσεις νωτιαίου μυελού κάθε χρόνο μόνο από τροχαία

Ο ρόλος του φυσίατρου

Ο ρόλος του φυσίατρου είναι να εξετάζει τον ασθενή και να καταγράφει με λεπτομέρειες το ιστορικό του. Χάρη στις γνώσεις του μπορεί να προβλέψει τι χρειάζεται για την αποκατάσταση, προλαμβάνει περαιτέρω εμπόδια που μπορεί να παρουσιαστούν και γενικότερα μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να ενταχθεί κοινωνικά και να έχει καλή ποιότητα ζωής.

Η ειδικότητα υπάρχει από το 1974 και μάλιστα είχα την τύχη να είμαι η πρώτη που ξεκίνησα, σημειώνει η πρόεδρος της Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Οι ειδικευμένοι αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα είναι περίπου 185.

Η εκπαίδευση είναι πολύ καλή στη χώρα μας για αυτούς τους ελάχιστους που εκπαιδεύονται αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη αν υπήρχαν περισσότερα κρεβάτια και  πραγματικά οργανωμένες υπηρεσίες αποκατάστασης.

Όσον αφορά τη σχέση των φυσιάτρων με τους φυσιοθεραπευτές η κ. Μιχαήλ υποστηρίζει ότι "το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να βρούμε τα σημεία που μας ενώνουν και όχι αυτά που κάποιοι προσπαθούν να δείξουν ότι μας χωρίζουν". Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ξανθής Μιχαήλ στη Μίνα Ράλλη στο medReha κάνοντας κλικ εδώ.