Νέα - Ειδήσεις

Όποιος βιάζεται…αδυνατίζει;

της Μαρίνας Σαουλίδου
30 Ιουλίου 2010
5508 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
salata roloi kai mezoura panw se ksulino trapezi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τέλος στην «κόντρα» μεταξύ μακροχρόνιων προγραμμάτων διατροφής και διαιτών- αστραπή έρχεται να βάλει μία νέα έρευνα, που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Harvard, καθώς έπειτα από πολύμηνη παρακολούθηση περισσότερων από 260 παχύσαρκων γυναικών οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το…βάρος για τη συντήρηση των απωλεσθέντων κιλών πρέπει να μετατεθεί από το χρονικό διάστημα επίτευξης του στόχου στη διατήρηση των ορθών διατροφικών συνηθειών του ατόμου.   

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο τρέχον τεύχος του International Journal of Behavioral Medicine, οι παχύσαρκες γυναίκες που χάνουν μέσα σε συντομότερο διάστημα βάρος (υπό την παρακολούθηση πάντα ειδικού), αντίθετα με ό, τι πιστεύαμε έως σήμερα, όχι μόνο ενδέχεται να χάσουν περισσότερο βάρος, αλλά επίσης τείνουν να διατηρούν την απώλεια κιλών στον ίδιο βαθμό με όσες τα έχασαν πιο αργά.

Οι ερευνητές, κατά τη διάρκεια της μελέτης χώρισαν τις συμμετέχουσες σε τρία διαφορετικά γκρουπ, ανάλογα με την ταχύτητα που θα έχαναν βάρος. Η  «γρήγορη» ομάδα έχασε 2.27 κιλά σε μία εβδομάδα, ενώ η «αργή» ομάδα λιγότερο από 300 γραμμάρια μέσα στο ίδιο διάστημα.

Τι παρατήρησαν οι ειδικοί μετά από συστηματική παρακολούθηση 18 μηνών; Ότι τόσο το γκρουπ με τις γυναίκες που είχαν χάσει γρηγορότερα βάρος (13.5 κιλά/ εξάμηνο), όσο και εκείνων που είχαν χάσει με πιο αργό ρυθμό (8,91 κιλά στο εξάμηνο) είχαν ισότιμες πιθανότητες να ξαναπάρουν το βάρος μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων τους.

«Κλειδί» για τη διατήρηση των απωλεσθέντων κιλών, πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί η προσήλωση στα χαμηλής θερμιδικής αξίας γεύματα, ο περιορισμός των γλυκών και των αναψυκτικών, αλλά και η καθημερινή φυσική δραστηριότητα.

Μαρίνα Σαουλίδου
Μαρίνα Σαουλίδου Δημοσιογράφος