Εκδηλώσεις

Ο ρόλος του σχολείου στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

02 Οκτωβρίου 2017
15891 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
o rolos tou sxoleio sthn paidikh paxysarkia

21 Oκτωβρίου 2017, Ελληνογερμανική Αγωγή, 14.30-18.00

Σας προσκαλούμε στο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στo πλαίσιο του συνεδρίου «Ανοιχτά σχολεία σε ανοιχτές κοινωνίες 2017» που συνδιοργανώνει η Ελληνογερμανική Αγωγή με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

«Εξαπλούμενη επιδημία» και «Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δημόσιας Υγείας του 21ου αιώνα» είναι δύο από τις εκφράσεις τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρησιμοποιεί για να χαρακτηρίσει την παχυσαρκία. Η συχνότητα της παχυσαρκίας έχει τριπλασιαστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα, και σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να «προσβάλει» περισσότερο από τους μισούς Ευρωπαίους πολίτες μέχρι το 2030.Η παιδική παχυσαρκία είναι υπεύθυνη για το 10%-13% των θανάτων στην Ευρώπη και το 2%-8% των δαπανών για την υγεία . Η συνεχιζόμενη αύξησή της, άλλωστε, ανεβάζει τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες. Σχεδόν τέσσερα στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, όταν ο μέσος όρος υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι 24%. Ειδικά, στα αγόρια ηλικίας 10-12 ετών, σχεδόν ένα στα δύο χαρακτηρίζεται ως υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Kατά την διάρκεια του σεμιναρίου θα συζητήσουμε τον ρόλο του σχολείου στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Με τι δράσεις μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού λαμβάνοντας υπόψη τις ηθικές, κοινωνικές διαστάσεις αυτού του πολυδιάστατου ζητήματος;

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να προτείνουμε συλλογικά, ιδέες και σχέδια δράσης για το μέλλον.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Αλίκη Γιαννακοπούλου, Giannakopoulou@ea.gr

Φόρμα συμμετοχής στο συνέδριo http://openschool2017.ea.gr/?q=registration-conference