Επιστημονικά Νέα

Καφές και Παχυσαρκία: Τι δείχνει μετα-ανάλυση του 2019;

22 Ιανουαρίου 2020
8439 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
kafes-kai-paxysarkia-meta-analysi-2019

Με την παχυσαρκία να βρίσκεται πίσω από παθήσεις επικίνδυνες για την υγεία, όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης, κάποιους τύπους καρκίνου, αλλά και τη θνησιμότητα συνολικά, οι επαγγελματίες υγείας χρειάζονται «όπλα» για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να την αντιμετωπίσουν. Είναι αρκετές οι έρευνες που έχουν μελετήσει τη συσχέτιση του καφέ με την παχυσαρκία, ωστόσο μέσα από αυτή τη μετα-ανάλυση για πρώτη φορά συνοψίζονται τα αποτελέσματά τους, ώστε να δούμε εάν ο καφές μπορεί να συμβάλλει θετικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη; 

Για τον σχεδιασμό της μελέτης συλλέχθηκαν δεδομένα 12 ερευνών που έχουν δημοσιευθεί στο PubMed και το Embase. Οι μελέτες ήταν είτε μελέτες παρατήρησης, είτε πειραματικές, που εξέτασαν τη συσχέτιση πρόσληψης καφέ και τα επίπεδα του λιπώδους ιστού, όπως αυτό υποδεικνύεται από το σωματικό βάρος, το ΒΜΙ και την περιφέρεια μέσης.

Επειδή το μοντέλο της παχυσαρκίας διαφέρει μεταξύ των δύο φύλων, με τους άντρες να εμφανίζουν κυρίως κεντρική παχυσαρκία και τις γυναίκες σωματότυπο «αχλάδι», τα αποτελέσματα εκτιμήθηκαν ξεχωριστά για τα δύο φύλα.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν μεταξύ της χαμηλότερης κατανάλωσης καφέ (1 φλιτζάνι/ημέρα) με την υψηλότερη κατανάλωση (>6 φλιτζάνια/ημέρα).

Παρατηρήθηκε ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ, σχετίζεται με ελαφρώς μειωμένο ΔΜΣ και περιφέρεια μέσης, κυρίως στο ανδρικό φύλο. Η λιγότερο θετική επίδραση του καφέ στο υπέρβαρο και παχύσαρκο των γυναικών αποδόθηκε από τους ερευνητές, πιθανώς, στην προσθήκη του καφέ κι άλλων στοιχείων, όπως η ζάχαρη ή πρόσθετες κρέμες, κάτι που όλοι λίγο-πολύ παρατηρούμε και στους πελάτες μας.

Η θετική επίδραση του καφέ κατά του υπέρβαρου και παχύσαρκου, έρχεται να προστεθεί, με υποστηρικτικό ρόλο, στους βιολογικούς μηχανισμούς που συμβάλλουν έναντι της παχυσαρκίας

meta analysi kafe

 

Τι να κρατήσετε;

Η συγκεκριμένη μετα-ανάλυση περιέλαβε μικρό αριθμό μελετών, ενώ δεν έγινε έλεγχος για κατανάλωση διαφορετικών ποσοτήτων καφέ μέσα στη μέρα – πέραν δηλαδή του 0 φλιτζάνια ή 6 φλιτζάνια. Επιπλέον, λείπουν δεδομένα για την τρόπο κατανάλωσης του καφέ, εάν δηλαδή περιείχε πρόσθετη ζάχαρη, γλυκαντικές ουσίες, κρέμα ή εάν ήταν με καφεΐνη ή χωρίς, κάτι που όπως αναφέρουμε παραπάνω μπορεί να αποτελεί συγχυτικό παράγοντα για τα στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στις γυναίκες.

Ακόμη όμως και η ελαφριά θετική συσχέτιση που υπήρξε στους άντρες, δίνει το βήμα στον διαιτολόγο να αξιολογήσει τα αποτελέσματα προς όφελος των ατόμων με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος, μιας που η πορεία τους θα κριθεί από τη διατροφική τους συμπεριφορά συνολικά, αλλά και τη στάση τους απέναντι στην προετοιμασία και κατανάλωση του καφέ.

Τι εννοούμε με αυτό;

Βρείτε με τον πελάτη σας επιλογές καφέ που μπορούν εύκολα να παρασκευαστούν χειμώνα-καλοκαίρι, όπως για παράδειγμα ο στιγμιαίος καφές ο οποίος μάλιστα δεν χρειάζεται πολλά πρόσθετα για να καταναλωθεί. Έχετε ακούσει να προσθέτει κάποιος κρέμα στον ζεστό του νες; Ενώ αντίθετα, σπάνια γνωρίζουμε πόσες θερμίδες και λιπαρά περιέχει η κρέμα/γάλα του cappuccino στην καφετέρια.

Ακόμη, επειδή μπορεί εύκολα κάποιος να υπολογίσει την ποσότητα καφεΐνης που θα έχει το τελικό ρόφημα του νες, ανάλογα με τα κουταλάκια του καφέ που θα προσθέσει, μπορεί εύκολα αντίστοιχα να παραμείνει εντός των συστάσεων κατανάλωσης, που βάσει της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων είναι τα 400mg καφεΐνης ημερησίως για τον γενικό πληθυσμό.

Συμπερασματικά

Τα παραπάνω, στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής και σε σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα θα φέρει τον πελάτη μας πιο κοντά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και κατά συνέπεια των χρόνιων νοσημάτων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Lee, A., Lim, W., Kim, S., Khil, H., Cheon, E., An, S., Hong, S., Lee, D.H., Kang, S.S., Oh, H. and Keum, N., 2019. Coffee intake and obesity: a meta-analysis. Nutrients, 11(6), p.1274.

Σταμουλία Κοκκοβού
Σταμουλία Κοκκοβού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Σταμουλία Κοκκοβού είναι απόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Συνεργάζεται με την επιστημονική ομάδα του medNutrition ως SEO Specialist, συμβάλλοντας στην πληρότητα των διατροφικών άρθρων και την ανάδειξή τους στις πρώτες θέσεις των ηλεκτρονικών μηχανών αναζήτησης.

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.