Επιστημονικά Νέα

Θρεπτικές ελλείψεις στη διατροφή χωρίς γλουτένη

19 Φεβρουαρίου 2019
7779 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
threptikes-elleipseis-sti-diatrofi-xoris-glouteni

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η κοιλιοκάκη (CD) είναι μια χρόνια εντεροπάθεια που αφορά περίπου το 1% του γενικού πληθυσμού

Έως και σήμερα, η μόνη διαθέσιμη θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η διαρκής και εφ’ όρου ζωής προσκόλληση στη δίαιτα χωρίς γλουτένη (GF) που οδηγεί στην εξαφάνιση των συμπτωμάτων. Η αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή των ασθενών με κοιλιοκάκη οδηγεί στην πλειονότητα των ασθενών, σε ύφεση των συμπτωμάτων της νόσου, όπως εκδηλώνονται από ορολογικές και ιστολογικές εξετάσεις. Πολλές επιπλοκές της νόσου μπορούν να αποφευχθούν ενώ η ανάπτυξη των παιδιών μπορεί να επανέλθει στο φυσιολογικό με την αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή.

Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο για τον ασθενή με κοιλιοκάκη να ακολουθεί αυστηρά μια δίαιτα χωρίς γλουτένη και να κάνει ταυτόχρονα υγιεινές διατροφικές επιλογές. Επιπλέον, η δίαιτα GF μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών με αποτέλεσμα τη μη ισορροπημένη/ ποιοτική διατροφή.

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι συνήθως χαμηλότερη σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ ενώ από την άλλη, πλουσιότερη σε κορεσμένα λιπαρά

Ποιος ήταν ο σκοπός της μελέτης;

Ο προσδιορισμός και η αξιολόγηση της διατροφικής ποιότητας της δίαιτας GF και της επίδρασης της σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως τα παρακάτω: σίδηρος, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, βιταμίνες (συγκεκριμένα βιταμίνη Β12 και D), ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. H βάση δεδομένων MEDLINE/ PubMed και η βιβλιοθήκη Cochrane αναζητήθηκαν ηλεκτρονικά για σχετικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 01/01/1990 και 01/09/2015.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Από την ανασκόπιση των μελετών διαπιστώθηκε ότι η δίαιτα GF είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες, ιδίως λόγω της αναγκαίας αποφυγής διαφόρων ειδών τροφίμων που είναι φυσικά πλούσια σε ίνες και της χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες των τροφίμων που είναι κατάλληλα για την δίαιτα GF που συνήθως παρασκευάζονται με άμυλα ή/ και επεξεργασμένα αλεύρια. Η δίαιτα GF είναι επίσης φτωχή σε μικροθρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερα σε βιταμίνη D, βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ, αλλά και σε ορισμένα μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το ασβέστιο.

Επιπλέον, αναφέρθηκε ανεπαρκής πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών που σχετίζεται κυρίως με την εστίαση της προσοχής του ασθενούς στην αποφυγή της γλουτένης που συχνά συνδέεται με χαμηλή διατροφική ποιότητα. Συγκεκριμένα, βρέθηκε υψηλότερη περιεκτικότητα της διατροφής σε κορεσμένα και υδρογονωμένα λιπαρά οξέα και αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο των γευμάτων.

glouteni epistimonika nea

 

Τα συμπεράσματα για τον Επαγγελματία Διαιτολόγο

Συμπερασματικά, παρά το γεγονός ότι η δίαιτα GF είναι απαραίτητη για τη θεραπεία της κοιλιοκάκης, η αξιολόγηση της διατροφικής ποιότητας είναι απαραίτητη για την αποφυγή ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά. Για την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας και τη βελτιστοποίηση της διατροφής οι ασθενείς με κοιλιοκάκη στη δίαιτα GF, θα πρέπει να εξετάζονται ετήσια για την αξιολόγηση της κατάστασης των θρεπτικών συστατικών.

Επιπλέον, εκπαιδευτικές στρατηγικές βασισμένες στη σχέση μεταξύ θρεπτικών συστατικών, τροφίμων και υγείας μπορούν να αναπτυχθούν για τη βελτιστοποίηση της θεραπευτικής προσέγγισης σε ασθενείς με κοιλιοκάκη και να γίνουν αναπόσπαστο μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Vici G, Belli L, Biondi M, Polzonetti V. Gluten free diet and nutrient deficiencies: A review. Clin Nutr. 2016 Dec;35(6):1236-1241. doi: 10.1016/j.clnu.2016.05.002. Epub 2016 May 7.

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.