Επιστημονικά Νέα

Ποιες φυτικές ίνες θα διαλέγατε για την απώλεια βάρους του πελάτη σας;

της Ζωής Κονιδάρη
18 Ιανουαρίου 2017
9549 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gynaika pou pinei nero me symplhrwma fytikwn inwn

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η κατανάλωση φυτικών ινών έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία, παρόλα αυτά η πρόσληψή τους από τη διατροφή δεν αποτελεί εύκολο εγχείρημα για τον πληθυσμό, αν αναλογισθεί κανείς ότι δεν ξεπερνά τα 15-25γρ/ημέρα, ενώ ο συστάσεις προτρέπουν κατανάλωση 25-30γρ/ημέρα. Υπό αυτό το πρίσμα, η λήψη συμπληρώματος φυτικών ινών αποτελεί έναν εύκολο τρόπο για επαρκή κατανάλωση.

Επιστήμονες από την Αυστραλία, πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή με σκοπό τη διερεύνηση της επίδρασης του PolyGlycopleX® (PGX) στο σωματικό βάρος και τη σύσταση του σώματος σε σύγκριση με την λήψη ψυλλίου (PSY) και εικονικού συμπληρώματος. Το PGX είναι ένα νέο συμπλήρωμα φυτικών ινών, από γλυκομαννάνη, αλγινικό νάτριο και κόμη ξανθάνης. Η βασική διαφορά του PGX με το ψύλλιο αφορά στο υψηλότερο ιξώδες που εμφανίζει το PGX, κάτι που πρακτικά μεταφράζεται σε πρόκληση μεγαλύτερου κορεσμού.

Πώς σχεδιάστηκε η έρευνα;

Πρόκειται, για μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή κλινική δοκιμή, με διάρκεια 52 εβδομάδων, στην οποία συμμετείχαν 159 εθελοντές, ηλικίας 19 έως 68 ετών, με ΔΜΣ από 25kg/m2-47kg/m2. Οι εθελοντές τυχαία κατανεμήθηκαν σε 3 ομάδες: την ομάδα ελέγχου (λήψη ρυζάλευρου), την ομάδα που έλαβε PGX και την ομάδα που έλαβε PSY. Κάθε ομάδα λάμβανε 5γρ συμπληρώματος διαλυμένα σε 500ml νερό 3 φορές/ημέρα, 5-10 λεπτά πριν από τα γεύματα.

Δόθηκαν οδηγίες να μην αλλάξει τίποτα από τις τρέχουσες συνήθειες και την τρέχουσα διατροφή. Για να ελεγχθεί η συμμόρφωση στη λήψη του συμπληρώματος, ζητήθηκε να καταγράφεται η λήψη ή όχι του συμπληρώματος και να επιστρέφονται τα φακελάκια. Πραγματοποιήθηκαν ανθρωπομετρήσεις στην αρχή, στους 3, στους 6 και στους 12 μήνες. Το ποσοστό λίπους εκτιμήθηκε με DEXA στην αρχή, στους 6 και στους 12 μήνες. Οι εθελοντές συμπλήρωναν 3ήμερα ημερολόγια καταγραφής για το φαγητό και τα ροφήματά τους στην αρχή, στους 3, στους 6 και στους 12 μήνες, ενώ έγινε και έλεγχος των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας τις ίδιες χρονικές στιγμές με τη χρήση του IPAQ.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 127 άτομα (54 άντρες και 73 γυναίκες) ολοκλήρωσαν τουλάχιστον 3 μήνες μελέτης. Το βάρος ήταν σημαντικά χαμηλότερο στην ομάδα PGX σε σχέση με την ομάδα ελέγχου στους 3 (−1.6 kg [0.57, 2.67, p = 0.003]), στους 6 (−2.6 kg [1.01, 4.13, p = 0.001]) και στους 12 μήνες (−2.6 kg [0.59, 4.64, p = 0.012]), ανάλογα και στην ομάδα του PSY στους 3 μήνες (−1.1 kg [0.07, 2.12, p = 0.037]) και στους 6 μήνες (−2.4 kg [0.95, 3.93, p = 0.002]) σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Αυτή ήταν μια διαφορά της τάξεως του -2.8% για το PGX και -1.5% για το PSY σε σχέση με την ομάδα ελέγχου στους 12 μήνες.

Όσον αφορά το σωματικό λίπος, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου μειώθηκε σημαντικά και στην ομάδα PGX στους 6 (−1.8 kg [0.63, 2.95, p = 0.003]) και 12 μήνες (−1.9 kg [0.43, 3.36, p = 0.012]), καθώς και στην ομάδα PSY στους 6 (−1.9 kg [0.84, 3.04, p = 0.001]) και 12 μήνες (−1.4 kg [0.08, 2.71, p = 0.038]). Να σημειωθεί ότι παρατηρήθηκε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και στα 3 χρονικά σημεία ελέγχου (p<0.005) σε σχέση με την ενεργειακή πρόσληψη στη αρχή και για τις 2 ομάδες (PGX και PSY). Τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας δεν άλλαξαν για κάποια ομάδα σε σχέση με το σημείο έναρξης. Δεν αναφέρθηκαν ουσιαστικές παρενέργειες.

Συνοψίζοντας...

Συμπερασματικά, η συμπληρωματική κατανάλωση φυτικών ινών βοηθάει στη μειώση του σωματικού βάρους και του σωματικού λίπους, πιθανώς μέσω της μείωσης της ενεργειακής πρόσληψης. Και τα 2 συμπληρώματα φαίνονται βοηθητικά, με το PGX να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα σε σχέση με το PSY στη μείωση τους βάρους και του λίπους σε βάθος 1 έτους.

Με δεδομένο την απουσία ουσιαστικών παρενεργειών, τα συμπληρώματα αυτά θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε υγιείς ανθρώπους που δεν βρίσκονται ακόμα στο κατάλληλο επίπεδο ετοιμότητας για αλλαγές στον τρόπο ζωής τους ή και να αποτελέσουν βοηθητικό μέσο στις δίαιτες αδυνατίσματος. Αναμένονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

“Effect on body weight and composition in overweight/obese Australian adults over 12 months consumption of two different types of fibre supplementation in a randomized trial” Sebely Pal, Suleen Ho, Roland J. Gahler and Simon Wood, Pal et al. Nutrition & Metabolism (2016) 13:82 DOI 10.1186/s12986-016-0141-7

Ζωή Κονιδάρη
Ζωή Κονιδάρη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.