Επιστημονικά Νέα

Μεσογειακή διατροφή και εκτός Μεσογείου;

της Γεωργίας Ρουσινού
21 Απριλίου 2017
9723 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
mesogeiakh diatrofh

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πολυάριθμες έρευνες έχουν συνδέσει την προσήλωση στη Μεσογειακή διατροφή με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Στο σύνολο τους, όμως, οι σχετικές έρευνες αφορούν σε μεσογειακούς πληθυσμούς, ηλικιωμένα άτομα και ασθενείς με υπάρχοντα προβλήματα υγείας. Συμβαίνει το ίδιο και σε πληθυσμούς εκτός Μεσογείου όπως η Αμερική;

Ερευνητική ομάδα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard και την Cambridge Health Alliance, διεξήγαγε την πρώτη συγχρονική μελέτη που εξετάζει την επίδραση του μεσογειακού μοντέλου διατροφής σε επαγγελματικά ενεργό, μη μεσογειακό πληθυσμό. Η μελέτη σκόπευε να αξιολογήσει κατά πόσο η προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή επηρεάζει βιοδείκτες της καρδιαγγειακής νόσου, το μεταβολικό σύνδρομο και τη σωματική σύσταση, σε ομάδα νεαρών εργαζομένων ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της μελέτης;

Στη μελέτη συμπεριλήφθησαν 780 άντρες, ηλικίας άνω των 18 ετών, οι οποίοι εργάζονταν σε πυροσβεστικά τμήματα. Οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα και τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένου των διατροφικών συνηθειών και ανέπτυξαν ένα τροποποιημένο σκορ Μεσογειακής διατροφής (mMDS), βασιζόμενοι σε προϋπάρχοντα ερωτηματολόγια τα οποία είχαν εξετάσει τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων.

Στην πολυπαραγοντική ανάλυση, το υψηλότερο mMDS συσχετίστηκε αρνητικά με την ύπαρξη παραμέτρων του μεταβολικού συνδρόμου (OR:0,65; 95% CI:0,44-0,94; p:0,04), και με τον κίνδυνο αύξησης βάρους κατά τη διάρκεια των περασμένων 5 ετών (OR:0,57; 95% CI:0,39-0,84; p:0,01). Επιπλέον, ανάλυση γραμμικής παλινδρόμησης ρυθμισμένη ως προς την ηλικία, το ΔΜΣ και τη σωματική δραστηριότητα, έδειξε ότι τα άτομα με υψηλότερο mMDS παρουσίαζαν υψηλότερη HDL-χοληστερόλη (p<0,001) και χαμηλότερη LDL-χοληστερόλη (p=0,04). Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι τα παχύσαρκα άτομα είχαν σημαντικά χαμηλότερο mMDS, και ανέφεραν συχνότερη κατανάλωση πρόχειρου φαγητού (p<0,001) και υψηλότερη πρόσληψη ζαχαρούχων ροφημάτων με τα γεύματα (p=0,002)

Το μεσογειακό μοντέλο διατροφής μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη υγείας ακόμη και σε νεαρά άτομα μη μεσογειακών πληθυσμών.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ο μεσογειακός τρόπος διατροφής σχετίζεται σημαντικά και αρνητικά με το μεταβολικό σύνδρομο, την LDL-χοληστερόλη και την αυτοαναφερόμενη πρόσληψη βάρους και ανεξάρτητα με την HDL-χοληστερόλη, σε μια ομάδα επαγγελματικά ενεργών Αμερικανών ενηλίκων. Μελέτες σαν και αυτές έρχονται να μας θυμίσουν ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε την διατροφική παράδοση της χώρας μας για να απολαμβάνουμε και τα οφέλη τους στην υγεία!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Yang J, Farioli A, Korre M, Kales SN (2014) Modified Mediterranean Diet Score and Cardiovascular Risk in a North American Working Population. PLoS ONE 9(2): e87539.

Γεωργία Ρουσινού
Γεωργία Ρουσινού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., RD