Επιστημονικά Νέα

Πώς επηρεάζει ένα χορτοφαγικό γεύμα άτομα με ΣΔΙΙ;

της Ευσταθίας Παπαδά
06 Αυγούστου 2019
6828 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xortofagiko-geyma-sdii

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο ρόλος της διατροφής στην ινσουλινοαντίσταση και στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔΙΙ) είναι αδιαμφιβήτητος και οι γαστρεντερικές ορμόνες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης, στον κορεσμό και στην ρύθμιση του σωματικού βάρους. Οι ορμόνες ινκρετίνης, δηλαδή το πεπτίδιο GLP-1 και το πεπτίδιο GIP, απελευθερώνονται από το λεπτό έντερο σε απόκριση της πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων για την ενίσχυση της έκκρισης ινσουλίνης και βοηθούν στη διατήρηση της ομοιόστασης της γλυκόζης. Επιπλέον, το GLP-1 και η αμυλίνη παίζουν ρόλο στην πρόσληψη ενέργειας μέσω της ρύθμισης της όρεξης. Η έκκριση των ορμονών κορεσμού φαίνεται να σχετίζεται με τη σύνθεση του γεύματος και πιθανόν η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος να οδηγεί σε μείωση της έκκρισης των γαστρεντερικών ορμονών. Επιπλέον, οι προοπτικές μελέτες παρατήρησης δείχνουν μια θετική σχέση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και της επίπτωσης του ΣΔΙΙ.

Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη διερεύνησε τη μεταγευματική έκκριση της ινκρετίνης και της ινσουλίνης μετά την κατανάλωση δύο γευμάτων με την ίδια περιεκτικότητα σε ενέργεια και μακροθρεπτικά συστατικά: ένα γεύμα με βάση το κρέας και ένα φυτικό γεύμα (vegan), σε ασθενείς με ΣΔΙΙ.

Πώς σχεδιάστηκε;

Πρόκειται για μία τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη μελέτη σε 20 συμμετέχοντες με ΣΔΙΙ. Προσδιορίστηκαν οι συγκεντρώσεις της γλυκόζης, της ινσουλίνης, του C-πεπτιδίου, του GLP-1, της αμυλίνης και του GIP στο χρόνο 0 και 30, 60, 120 και 180 λεπτά μετά την κατανάλωση των γευμάτων. Η λειτουργία των β-κυττάρων αξιολογήθηκε με ένα μαθηματικό μοντέλο, χρησιμοποιώντας το C-πεπτίδιο.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Η μεταγευματική απόκριση της γλυκόζης ήταν παρόμοια και μετά από τα δύο γεύματα. Παρατηρήθηκε μία σημαντική αύξηση στην έκκριση ινσουλίνης και του C-πεπτιδίου μετά την κατανάλωση του vegan γεύματος. Η έκκριση του GLP-1 αυξήθηκε και η έκκριση της GIP μειώθηκε σημαντικά μετά την κατανάλωση του vegan γεύματος. Αρκετές παράμετροι της λειτουργίας των β-κυττάρων αυξήθηκαν μετά το χορτοφαγικό γεύμα.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Ένα χορτοφαγικό γεύμα μπορεί να επιδράσει θετικά σε ορμόνες του γαστρεντερικού συστήματος σε άτομα με ΣΔΙΙ και στη λειτουργία των β-κυττάρων. Επομένως η μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων από ασθενείς με ΣΔΙΙ ίσως να έχει θέση στη διατροφική διαχείριση του ΣΔΙΙ, ωστόσο μελέτες σε μεγαλύτερο δείγμα είναι απαραίτητες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Kahleova H, Tura A, Klementova M, Thieme L, Haluzik M, Pavlovicova R, Hill M, Pelikanova T. A Plant-Based Meal Stimulates Incretin and Insulin Secretion More Than an Energy- and Macronutrient-Matched Standard Meal in Type 2 Diabetes: A Randomized Crossover Study. Nutrients. 2019 Feb 26;11(3). pii: E486.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D