Επιστημονικά Νέα

EFAD: Ποιος ο ρόλος του Διαιτολόγου στην αντιμετώπιση του Covid-19;

13 Νοεμβρίου 2020
7239 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
covid19 dieitian

Photo source: www.canva.com

Ο διαιτολόγος είναι Ο ΕΙΔΙΚΟΣ για τη διατροφή σε κλινικές καταστάσεις. Είναι ο μόνος επαγγελματίας υγείας που έχει εκπαιδευτεί για να υποστηρίζει τις ανάγκες διατροφής και ενυδάτωσης ασθενών με οξέα ή χρόνια νοσήματα για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων και για την παρακολούθηση της διατροφικής κατάστασης πληθυσμών σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων.

Θεραπεία του COVID στην εντατική θεραπεία

Οι περισσότεροι ασθενείς με COVID-19 στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ICU) λαμβάνουν τροφή και υγρά εντερικά ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί η παρεντερική χορήγησή τους. Οι διαιτολόγοι είναι απαραίτητοι για να διασφαλιστεί ότι η διατροφή θα παρέχεται με τον ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο τρόπο για κάθε ασθενή. Οι ασθενείς στη ΜΕΘ ή ακόμη και στα σπίτια τους μπορεί να εμφανίσουν υποσιτισμό, απώλεια αίσθησης της γεύσης και της μυρωδιάς και να έχουν μειωμένη όρεξη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την ασθένεια γεγονός που μπορεί να επηρεάσει άμεσα την πλήρη ανάρρωση και την αποκατάστασή τους.

Βοηθώντας τους ανθρώπους να επιστρέψουν στα πόδια τους

Οι διαιτολόγοι έχουν σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση, μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών και τον χρόνο ανάρρωσης και να προλάβουν τον αυξημένο κίνδυνο υποσιτισμού και απώλειας μυϊκής μάζας, προτείνοντας πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, εμπλουτισμένα τρόφιμα ή εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής.

Υποστήριξη ευάλωτων ατόμων μέσω της τεχνολογίας

Άτομα με νοσήματα, όπως υποσιτισμός, καρκίνος, παχυσαρκία, διαβήτης, αλλεργίες και διατροφικές διαταραχές, χρειάζονται επίσης διατροφική υποστήριξη, ακόμη και αν η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας COVID-19 έχει καταστήσει δυσκολότερη την πρόσβαση σε αυτή. Οι διαιτολόγοι, χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως η βιντεο-διάσκεψη ή ειδικές εφαρμογές, μπορούν να υποστηρίξουν ασθενείς οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μέσα ακόμη και απομακρυσμένα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μία τέτοια ομάδα ασθενών είναι και τα άτομα με ψυχικά νοσήματα ή διατροφικές διαταραχές, όπου η υποστήριξη από διαιτολόγους είναι ζωτικής σημασίας.

Υποστήριξη της δημόσιας υγείας

Με την έναρξη της πανδημίας COVID-19, ο ΠΟΥ τόνισε τη σημασία της σωστής διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κακή διατροφή, είτε λόγω της ανεπαρκούς διατροφικής πρόσληψης βασικών θρεπτικών συστατικών, της αυξημένης πρόσληψης ενέργειας ή της φτωχής διατροφικής ποιότητας, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσει τον συνολικό κίνδυνο μόλυνσης. Ωστόσο ακόμη και για άτομα που δε νοσούν από COVID-19 και είναι υγιή, πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης με την περιορισμένη φυσική δραστηριότητα και τη μείωση της συχνότητας προμήθειας τροφίμων οδηγούν τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να τρέφονται λιγότερο υγιεινά, καθιστώντας τον ρόλο του διαιτολόγου στη δημόσια υγεία ακόμη πιο σημαντικό. Ιδιαίτερη προσοχή χρήζουν τα άτομα με λιγότερους πόρους που πιθανώς αντιμετωπίσουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Επιπλέον, σε κεντρικό επίπεδο, οι διαιτολόγοι έχουν ρόλο στη μετάδοση μηνυμάτων δημόσιας υγείας, όπως είναι η ανησυχία για τα επίπεδα βιταμίνης D στα άτομα που μένουν σε εσωτερικούς χώρους για παρατεταμένη περίοδο.

Αντιμετώπιση παραπληροφόρησης

Λόγω της αυξημένης ανησυχίας πολλοί άνθρωποι αναζητήσουν λύσεις στο διαδίκτυο, όπου υπάρχουν επιτήδειοι που προσπαθούν να παραπλανήσουν και να εκμεταλλευτούν ανθρώπους προωθώντας ανύπαρκτες «θεραπείες» και λύσεις. Οι διαιτολόγοι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παροχή σωστής πληροφορίας, τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στον συμβατικό τύπο και την τηλεόραση.

Πρόσκληση σε δράση

Όλοι πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις συμβουλές του ΠΟΥ και των Κυβερνήσεων, μένοντας στο σπίτι και διατηρώντας τις αποστάσεις, παράλληλα με την σχολαστική υγιεινή των χεριών. Οι συμβουλές διατροφής και τρόπου ζωής δεν υποκαθιστούν τις τρέχουσες συμβουλές για τη δημόσια υγεία, αλλά ελπίζουμε ότι αυτή η ενημέρωση θα βοηθήσει τους διαιτολόγους, τους επαγγελματίες υγείας, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το κοινό για τη βελτιστοποίηση της διατροφής όσο περιμένουμε την υποχώρηση της πανδημίας COVID-19.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

EFAD. Role of Dietitians in the fight against COVID-19. EFAD Briefing Paper May 2020

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.