Επιστημονικά Νέα

Μεσογειακή Διατροφή και δείκτες καρδιαγγειακής υγείας

του Γεώργιου Σαλταούρα
19 Φεβρουαρίου 2018
6444 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
mesogeiakh diatrofh kai kardiaggeiaka meleth

Η δράση της Μεσογειακής Διατροφής (ΜΔ) ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια και ενισχύεται συνεχώς με νέες έρευνες. Ωστόσο, η ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι πολυπαραγοντική. Το πλεονάζον βάρος, το μεταβολικό σύνδρομο, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη είναι μερικοί μόνο παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος. Μία νέα δημοσίευση από την Αυστραλία έρχεται να δώσει πληροφορίες για το ρόλο της προσκόλλησης στη ΜΔ σε δύο από τους παράγοντες αυτούς: την αρτηριακή πίεση και την ενδοθηλιακή λειτουργία.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη αυτή;

Η δημοσίευση αυτή είναι τμήμα μιας συνεχιζόμενης έρευνας για το ρόλο της ΜΔ στη γνωσιακή και καρδιομεταβολική λειτουργία υγιών ατόμων άνω των 64 ετών στην Αυστραλία (MedLey study). Η μελέτη είναι μία τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη στην οποία οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:

  • Στην ομάδα παρέμβασης, οι εθελοντές ακολούθησαν ένα μοντέλο ΜΔ προσαρμοσμένο στις συνήθειες των Αυστραλών, με έμφαση στην κατανάλωση ελαιολάδου, ψαριών, ξηρών καρπών και γιαουρτιού.
  • Στην ομάδα ελέγχου, οι εθελοντές ακολούθησαν το σύνηθες διατροφικό τους πλάνο.

Η διάρκεια παρέμβασης ήταν 6 μήνες και οι δείκτες που παρακολουθήθηκαν ήταν η συστολική πίεση, η διαστολική πίεση και η αρτηριακή διαστολή (δείκτης λειτουργίας του ενδοθηλίου). Τα δεδομένα συλλέχθηκαν στην αρχή της παρέμβασης, μετά από τρεις και μετά από έξι μήνες, ενώ ενδιάμεσα είχαν συνολικά 10 σύντομες συναντήσεις με ερευνητές διαιτολόγους, ώστε να αξιολογείται η προσκόλληση στο εκάστοτε διατροφικό μοντέλο. Η διατροφική πρόσληψη αξιολογήθηκε με τριήμερα ημερολόγια καταγραφής, ενώ η αρτηριακή πίεση και αρτηριακή διαστολή υπολογίζονταν από τους ίδιους τους εθελοντές ύστερα από καθοδήγηση των ερευνητών.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Από τους 152 εθελοντές που ξεκίνησαν, 136 ολοκλήρωσαν τους έξι μήνες παρέμβασης και παρείχαν δεδομένα για αρτηριακή πίεση (70 στην ομάδα παρέμβασης και 66 στην ομάδα ελέγχου). Αποτελέσματα για αρτηριακή διαστολή ήταν διαθέσιμα από 78 εθελοντές (45 στην ομάδα παρέμβασης και 33 στην ομάδα ελέγχου).

Τα αποτελέσματα συνοψίζονται ως εξής:

  • Η προσκόλληση στο μοντέλο ΜΔ για 6 μήνες είχε μικρή, αλλά κλινικά σημαντική μείωση στη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 1,3 mmHg στους τρεις μήνες και κατά 1,1 mmHg στους 6 μήνες (p<0,05 και στις δύο χρονικές στιγμές).
  • Αντιθέτως, δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές αλλαγές στη διαστολική αρτηριακή πίεση.
  • Η αρτηριακή διαστολή ήταν μεγαλύτερη και στατιστικά σημαντική στην ομάδα της ΜΔ σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (2,5% έναντι 1,2%).

Τι καινούριο μάθαμε;

Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν και σε αυτή την περίπτωση την προστατευτική δράση της ΜΔ ενάντια σε καρδιαγγειακά νοσήματα μέσω του ελέγχου δύο βασικών παραμέτρων: της αρτηριακής πίεσης και της λειτουργίας του ενδοθηλίου. Η μεταβολή των δεικτών αυτών είναι μικρή αλλά κλινικά σημαντική.

Μοντέλα διατροφής πέρα από τη δίαιτα DASH εμφανίζονται αποτελεσματικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στοιχείο που αναφέρεται και στην πρόσφατη δημοσίευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αντιμετώπιση της υπέρτασης

Ακόμη, η μελέτη αυτή έδειξε ότι το μοντέλο της ΜΔ μπορεί να προσαρμοστεί και να εφαρμοστεί με επιτυχία σε μη Μεσογειακούς λαούς όπως η Αυστραλία.Ο σχεδιασμός της μελέτης (τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη) παρέχει τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι οι εθελοντές ήταν εξαρχής υγιείς, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη παρόμοιας έρευνας σε άτομα με υπέρταση ή άλλα καρδιομεταβολικά νοσήματα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Davis CR, Hodgson JM, Woodman R, Bryan J, Wilson C, Murphy KJ. A Mediterranean diet lowers blood pressure and improves endothelial function: results from the MedLey randomized intervention trial. American Journal of Clinical Nutrition. 2017;105:1305–13, doi: 10.3945/ajcn.116.146803.

Γεώργιος Σαλταούρας
Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD, ANutr