Επιστημονικά Νέα

Τι δείχνει πρόσφατη μελέτη για την αντικατάσταση βουτύρου με μαργαρίνη;

07 Αυγούστου 2017
10278 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika aplwnei margarinh se pswmi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αντικατάσταση 1 κ. γλυκού βούτυρο με μαλακή φυτική μαργαρίνη σχετίστηκε με 9% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος μυοκαρδίου.

Ποιες είναι οι πηγές λιπαρών που συστήνετε στους πελάτες σας;

Είτε πρόκειται για ένα υγιεινό πλάνο διατροφής, είτε για τον πελάτη που έχει καρδιαγγειακή πάθηση, οι συστάσεις παγκόσμιων φορέων συγκλίνουν και αναφέρουν μείωση των κορεσμένων λιπαρών σε λιγότερο από 10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Εξίσου σημαντική, ωστόσο, δείχνει να είναι και η αντικατάστασή των κορεσμένων και trans λιπαρών από τρόφιμα με πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρα, με τη θεωρία αυτή να υποστηρίζεται από νέα ερευνητικά δεδομένα. Προοπτική μελέτη κοορτής ερευνά για πρώτη φορά τη σχέση μεταξύ κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου με την αντικατάσταση βουτύρου από μαλακή φυτική μαργαρίνη, βάζοντας στο μικροσκόπιο τα λιπαρά που περιέχει το κάθε τρόφιμο.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Έλαβαν μέρος 71.410 γυναίκες, ηλικίας 50 - 79 ετών, χωρίς προϋπάρχων ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη ή καρκίνου κατά την έναρξη. Η καταγραφή της διαιτητικής πρόσληψης λιπαρών spreads έγινε στον 1ο και τον 3ο χρόνο μέσα από ερωτηματολόγια, τα οποία συμπεριλάμβαναν βούτυρο, σκληρή μαργαρίνη, μαλακή φυτική μαργαρίνη και μαργαρίνη με χαμηλά λιπαρά. Το follow-up πραγματοποιήθηκε μετά από 13 έτη, όπου οι εθελοντές αξιολογήθηκαν για εμφάνιση εμφράγματος μυοκαρδίου, στεφανιαίας νόσου, ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και αθηροσκλήρωσης σχετιζόμενης με καρδιαγγειακή νόσο.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα, που μπορείτε να δείτε πιο αναλυτικά στο διάγραμμα που ακολουθεί, οι ερευνητές κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

  • Αντικατάσταση 1 κ. γλυκού βούτυρο με μαλακή φυτική μαργαρίνη φάνηκε να μειώνει κατά 9% τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου.
  • Αντικατάσταση 1 κ. γλυκού σκληρής μαργαρίνης με μαλακή φυτική μαργαρίνη σχετίστηκε με 5% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου.
  • Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα για τις υπόλοιπες καρδιαγγειακές παθήσεις που εξετάστηκαν, χωρίς ωστόσο να υποστηρίζονται από στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα.

 

ti deixnei prosfati meleti gia tin antikatastasi voutyrou me margarini inside

Figure: A. Έμφραγμα του μυοκαρδίου Β. Άλλες καρδιαγγειακές νόσοι. Κίνδυνος εμφάνισης της νόσου έπειτα από αντικατάσταση 1 κ. γλυκού λιπαρών spreads. ↓: αντικαθίσταται, ↑: αντικαθιστά

Πώς μεταφράζονται τα ευρήματα αυτά στα ελληνικά δεδομένα;

Με τις διαιτητικές συστάσεις να υποστηρίζονται, για μία ακόμη φορά, τα δεδομένα αυτά μπορούν κάλλιστα να αξιοποιηθούν από τους Έλληνες επαγγελματίες διαιτολόγους στην καθημερινή τους πρακτική. Η αντικατάσταση του βουτύρου από μαλακή φυτική μαργαρίνη θα επιφέρει σημαντική μείωση στα κορεσμένα λιπαρά. Εξάλλου στην Ελλάδα, τα τελευταία 20 χρόνια, οι μαργαρίνες είναι απαλλαγμένες πλέον και από trans λιπαρά. Ταυτόχρονα, επειδή είναι πλούσια πηγή πολυακόρεστων ω3 και ω6 λιπαρών, η μαλακή φυτική μαργαρίνη αποτελεί «όπλο» στα χέρια ενός διαιτολόγου για τη διατροφική αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και στην υιοθέτηση ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής για τους πελάτες του.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Liu, Q., Rossouw, J.E., Roberts, M.B., Liu, S., Johnson, K.C., Shikany, J.M., Manson, J.E., Tinker, L.F. and Eaton, C.B., 2017. Theoretical Effects of Substituting Butter with Margarine on Risk of Cardiovascular Disease. Epidemiology, 28(1), pp.145-156.

Βάσια Κωνσταντινίδη
Βάσια Κωνσταντινίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Βάσια Κωνσταντινίδη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μετεκπαίδευση (M.Sc.) στη Διατροφή & Μεταβολισμό. Από το 2016 εργάζεται στο τμήμα Επιστημονικής Υποστήριξης του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, ενώ παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.