Επιστημονικά Νέα

Ο πελάτης σας ζει με τη δυσκοιλιότητα; Παρακινήστε τον στην αντιμετώπιση

του Χρήστου Φράγκου
04 Ιουλίου 2016
10302 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika pou koimatai

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η δυσκοιλιότητα δεν είναι νόσος, αλλά σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να είναι είτε ιδιοπαθές ή μπορεί να αποτελεί εκδήλωση πολλών παθήσεων και διαταραχών. Είναι γεγονός, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν έρθει αντιμέτωποι με την δυσκοιλιότητα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Για να μπορέσουμε, όμως να αντιμετωπίσουμε την δυσκοιλιότητα, όπως και κάθε κατάσταση που σχετίζεται με την υγεία, οφείλουμε αρχικά να γνωρίζουμε τις αιτίες πρόκλησής της.

Αιτίες δυσκοιλιότητας

  • Δίαιτα χαμηλή σε υπόλειμμα
  • Ελλιπής πρόσληψη υγρών
  • Έλλειψη σωματικής άσκησης (καθιστική ζωή)
  • Λήψη φαρμάκων / Νοσήματα
  • Αλλαγές στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες (εγκυμοσύνη, γηριατρικά περιστατικά)
  • Αυξημένη και χρόνια χρήση καθαρκτικών
  • Αγνόηση της επιθυμίας για κένωση
  • Χρόνια ιδιοπαθής δυσκοιλιότητα

Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διατροφικές αλλαγές και οι αλλαγές του τρόπου ζωής, βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Μία πλούσια σε φυτικές ίνες δίαιτα σε συνδυασμό με την επαρκή πρόληψη υγρών και φυσικής δραστηριότητας είναι ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης της.

Αύξηση Φυσικής Δραστηριότητας

Συμβουλέψτε τον πελάτη σας να ασκείται 3-4 φορές την εβδομάδα για 20-30 λεπτά (προτείνεται αερόβια άσκηση). Μελέτες, υποστηρίζουν ότι η φυσική δραστηριότητα βοηθά στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου και στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ικανοποιητική πρόσληψη υγρών

Προτείνετε την κατανάλωση τουλάχιστον 2 Λίτρων υγρών ημερησίως (νερό, κρύα ροφήματα, καφές, τσάι). Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μία περιορισμένη ποσότητα νερού περιέχεται και στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά.

Αύξηση φυτικών ινών

Όσον αφορά τις διατροφικές αλλαγές οι συμβουλές του διαιτολόγου είναι πρωταρχικής σημασίας. Εκτός από τον σχεδιασμό ενός διαιτολογίου πλούσιο σε δημητριακά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά είναι απαραίτητο να δοθούν στον πελάτη και διατροφικές συμβουλές που θα ανταποκρίνονται συγκεκριμένα και εξειδικευμένα σε αυτόν.

Προτείνετε την κατανάλωση φυτικών ινών καθημερινά στη διατροφή (25-35γρ ημερησίως): συνοδεύοντας κάθε κύριο γεύμα με μία μεγάλη σαλάτα με ποικιλία λαχανικών, καταναλώνοντας φρούτα ως ενδιάμεσα γεύματα και εντάσσοντας στη διατροφή όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Περιεκτικότητα τροφίμων σε φυτικές ίνες:

 

Φρούτα (100 g) φυτικές ίνες (g)
Μήλο 0,9
Ανανάς  0,5
Μπανάνα  0,6
Αχλάδι  1,5
Φράουλες 3,0
Ακτινίδια  1,1
Πορτοκάλια  0,5
Βατόμουρα 4,1
Δαμάσκηνα  0,7
Σταφίδες  0,9

 

 

Λαχανικά (100g) φυτικές ίνες (g)
Φασόλια 1,0
Μπρόκολο 1,5
Μπιζέλια  2,0
Πατάτες  0,5
Καλαμπόκι  0,7
Λάχανο  1,3
Φακές  3,9
Μαρούλι  0,5
Σόγια  4,9
Ντομάτα  0,5

 

Δημητριακά (100g) φυτικές ίνες (g)
Βρώμη  1,4
Ρύζι  0,9 
Σίκαλη 1,7
Σιτάρι (ολικής αλ.)  2,1
Ψωμί σικάλεως 1,5
Ψωμί ολικής αλέσεως 0,9 
Μακαρόνια 0,3 

Συμπληρώματα φυτικών ινών

Το συμπλήρωμα φυτικών ινών αποτελεί την επόμενη λύση όταν τα περιθώρια της διατροφής έχουν εξαντληθεί ή όταν η αιτία δυσκοιλιότητας παραμένει (π.χ. λήψη φαρμάκων). Είναι συχνά κάτι που περιμένει ο πελάτης από τον κατ’ εξοχήν αρμόδιο επαγγελματία υγείας που είναι ο διαιτολόγος. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές μορφές συμπληρωματικής πρόσληψης φυτικών ινών. Πολλές φορές μάλιστα συνδυάζουν τις φυτικές ίνες με πρεβιοτικά ή προβιοτικά τα οποία έχουν οφέλη για την υγεία και την λειτουργικότητα του εντέρου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Johanson, J. F. (2007). Review of the treatment options for chronic constipation. Medscape General Medicine, 9(2), 25.

Dahl WJ, Stewart ML Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Health Implications of Dietary Fiber. J Acad Nutr Diet. 2015 Nov;115(11):1861-70

Amenta, M., Cascio, M. T., Di Fiore, P., & Venturini, I. (2006). Diet and chronic constipation. Benefits of oral supplementation with symbiotic zir fos (Bifidobacterium longum W11+ FOS Actilight). ACTA BIOMEDICA-ATENEO PARMENSE, 77(3), 157.

Annells, M., & Koch, T. (2003). Constipation and the preached trio: diet, fluid intake, exercise. International journal of nursing studies, 40(8), 843-852.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, http://www.eligast.gr

Χρήστος Φράγκος
Χρήστος Φράγκος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc