ΠΙΣΩ ΕΚΤΥΠΩΣΗ
fili kelina diaitologos diatrofologos

Κελίνα Φίλη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΜSc, RD
67230 Προβολές

Σπουδές

Από πάντα το όνειρό μου ήταν να ασχοληθώ με την επιστήμη της διατροφής, το οποίο έγινε πραγματικότητα με την απόκτηση πτυχίου Διαιτολόγου από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire με First Class Honours (BSc in Dietetics). Αναγνωρίζοντας, την ανάγκη κατανόησης της ψυχολογίας των πελατών μου, συνέχισα τις σπουδές μου στο κομμάτι της «Ψυχολογίας της Υγείας», αποκτώντας τον πρώτο μεταπτυχιακό μου τίτλο με Distinction από το Cardiff Metropolitan University (MSc in Health Psychology), σπουδές που μου έδωσαν τη δυνατότητα να κατανοώ και να αντιμετωπίζω τους πολύπλευρους παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφική συμπεριφορά. O δεύτερος μεταπτυχιακός μου τίτλος αποκτήθηκε ένα χρόνο αργότερα, όπου με γνώμονα την αγάπη μου για τον αθλητισμό και την ανάγκη εκπαίδευσης των αθλητών στη σωστή και ισορροπημένη διατροφή εξειδικεύτηκα στην αθλητική διατροφή, στο Πανεπιστήμιο Leeds Beckett (MSc in Sport and Exercise Nutrition).

Θεωρώντας πως ένα διαιτολόγιο δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να βοηθήσω τους πελάτες μου, έψαχνα για μια εναλλακτική προσέγγιση αντιμετώπισης της διαταραγμένης διατροφικής συμπεριφοράς. Η διαπίστωση αυτή ήταν το έναυσμα για την παρακολούθηση πολλών κύκλων σπουδών ώστε να είμαι σήμερα Nutrition & Health - NLP Coach.

Η διαπίστωση πως η σωματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχολογική κατάσταση και πως η ευεξία επέρχεται μόνο μέσω ισορροπίας ψυχής και σώματος, ήταν ο λόγος που επέλεξα να διεξάγω έρευνα βασισμένη σε στρατηγικές συναισθηματικής ρύθμισης αναφορικά με διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά που επηρεάζεται από συναισθηματική κατανάλωση τροφής, ως υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Reading (PhD in Psychology).

Έρευνα

Συμμετείχα σε ερευνητικό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών. Η έρευνα είχε ως αντικείμενο τη μελέτη δύο διαφορετικών διατροφικών παρεμβάσεων (Μεσογειακή διατροφή vs διατροφή DASH) σε μεταεμμηνοπαυσιακές ασθενείς με υποκλινική αθηρωμάτωση.

Για την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών μου σπουδών είχα την τύχη να δημιουργήσω εξ΄ αρχής δύο έρευνες, όπου η πρώτη αφορούσε μια μελέτη παρατήρησης αναφορικά με την επίδραση της εικόνας σώματος και της αυτοεκτίμησης στη διατροφική συμπεριφορά και η δεύτερη αποτέλεσε ένα πρωτόκολλο παρέμβασης σε αθλητές με σκοπό την αξιολόγηση της διατροφής τους και στόχο τη διατροφική τους εκπαίδευση.

Συμμετείχα επίσης στο «1ο Πανευρωπαϊκό Συμπόσιο Ψυχολογίας της Υγείας», όπου ως ομιλήτρια ανέλυσα τον στιγματισμό των παχύσαρκων ατόμων και την επίδρασή του στην ψυχολογία τους και συνεισέφερα, επιπλέον, στο ερευνητικό κομμάτι του συνεδρίου με τρία ερευνητικά πόστερς.

Aπασχόληση

Με το πέρας των σπουδών μου είχα ήδη εξασκήσει πολύμηνη πρακτική σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, ερχόμενη σε επαφή με τη διατροφική αξιολόγηση και αντιμετώπιση κλινικών περιστατικών στα νοσοκομεία ΓΝΑ Αλεξάνδρα, ΓΝ Μεταξά και ΓΝ Έλενα Βενιζέλου.

Έχω εργαστεί επίσης ως διαιτολόγος και nutrition coach σε Κέντρο Χορού και Ψυχολογίας, ως υπεύθυνη στο τμήμα διατροφής, αντιμετωπίζοντας κάθε περιστατικό από διατροφικής πλευράς αλλά και ψυχολογικής προσέγγισης. Στη θέση αυτή είχα επίσης την ευκαιρία να εποπτεύω φοιτητές διαιτολόγους καθόλη τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης.

Από την ολιγόμηνη εργασία μου σε γνωστή εταιρία συμπληρωμάτων, απέκτησα αξιόλογη γνώση και εμπειρία στον τομέα των διατροφικών συμπληρωμάτων.

Σήμερα εργάζομαι σε διαιτολογικό γραφείο και είμαι συνεργάτης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον κύκλο σπουδών με τίτλο «Coaching υγείας, ευεξίας, άσκησης και μακροβιότητας».

Κατάρτιση

Θέλοντας να συνδυάσω γνώση και εμπειρία, έχω ολοκληρώσει αρκετούς κύκλους σεμιναρίων που αφορούν τη διατροφή κλινικών και μη περιστατικών, τη χορτοφαγική και βίγκαν διατροφή, την αθλητική ψυχολογία, την ασφάλεια τροφίμων (ΗΑCCP), την ανθοθεραπεία μέσω ϊαμάτων Bach, τη mindful eating πρακτική και τη συμπεριφορική θεραπεία. Γνωρίζοντας πως η επιστήμη της διατροφής και τα δεδομένα στον τομέα της ευεξίας εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, έχω παρακολουθήσει και συνεχίζω να παρακολουθώ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνέδρια με θέματα που αφορούν τη διατροφή, την υγεία και την ευεξία.

Είμαι επίσης μέλος του Βρετανικού Συμβουλίου Επαγγελματιών Υγείας και Φροντίδας (Health and Care Professions Council) και της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).

Ενδιαφέροντα

Μου αρέσει να ταξιδεύω ώστε να γνωρίζω καινούριους ανθρώπους και διαφορετικούς πολιτισμούς και μέσα από τα παραδοσιακά τους πιάτα εντοπίζω τα ήθη και τα έθιμά τους. Σε αυτά τα ταξίδια μου δίνεται η ευκαιρία να εξασκήσω το χόμπυ μου, τη φωτογραφία, όπου απαθανατίζω συνεχώς νέες εικόνες. Λατρεύω τη μουσική και το χορό, απολαμβάνω ιδιαίτερα μια καλή ταινία στο σινεμά ή μια παράσταση στο θέατρο και τον ελεύθερό μου χρόνο τον αφιερώνω στους κοντινούς και αγαπημένους μου ανθρώπους ή στον εαυτό μου χαλαρώνοντας και διαβάζοντας λογοτεχνικά βιβλία.

Στοιχεία Επικοινωνίας