ΠΙΣΩ ΕΚΤΥΠΩΣΗ
antonios koutelidakis episthmon trofimwn kai diatrofhs

Αντώνιος Κουτελιδάκης

Καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, MSc, PhD

Σπουδές

Φοίτησα στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2000 έως το 2005. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου αποφάσισα ότι θα ήθελα να εντρυφήσω περισσότερο στην «επιστήμη και στη γνώση» της Διατροφής. Έτσι, από τον Οκτώβριο του 2005 έως τον Ιούνιο του 2007 παρακολούθησα πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή, ενώ από τον Ιούλιο του 2007 έως τον Οκτώβριο του 2010 επιτέλεσα στη διδακτορική μου διατριβή στη Διατροφή Ανθρώπου, στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη μεταπτυχιακή και τη διδακτορική μου διατριβή ασχολήθηκα με τα βιοδραστικά συστατικά των λειτουργικών τροφίμων, τη βιοδιαθεσιμότητα τους και τον τρόπο με τον οποίο είναι δυνατόν να συμβάλουν στην πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

Απασχόληση

Από το 2013 έως σήμερα είμαι Συμβασιούχος Λέκτορας (ΠΔ 407/80) στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διδάσκοντας τα μαθήματα Εισαγωγή στη Διατροφή, Διατροφή στα Στάδια της Ζωής, Διατροφή και Μεταβολισμός, Λειτουργικά Τρόφιμα κ.α. και έχοντας αναλάβει πληθώρα πτυχιακών διατριβών. Παράλληλα, είμαι Επιστημονικός Συνεργάτης του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την επίδραση της διατροφής στην υγεία. Στα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα, διατέλεσα Ειδικός Επιστήμονας στο τμήμα Τροφίμων του Χημείου Στρατού (2010-2011), ενώ δίδαξα για δύο χρόνια στο τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης (2011-2013). Επιτέλεσα μεταδιαδακτορική διατριβή (post-doc) στη Μονάδα Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Κέντρο Βιοιατρικών ερευνών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», διερευνώντας τη βιοδιαθεσιμότητα νανογαλακτωμάτων γαλλικής επιγαλλοκατεχίνης σε πειραματικά ποντίκια (2014-2015).

Κατάρτιση-Επιστημονικά Ενδιαφέροντα-Δημοσιεύσεις

Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης επιμόρφωσης έχω παρακολουθήσει 10 εκπαιδευτικά σεμινάρια σε θέματα της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Διατροφή και Καρδιαγγειακή νόσος, Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας, Πίνακες Σύστασης Τροφίμων-Ετικέτες, Οργάνωση και επιτέλεση ερευνών με πειραματικά ζώα κ.α.). Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται στα βιοδραστικά συστατικά των τροφίμων, στα λειτουργικά τρόφιμα, στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, στην οργάνωση προγραμμάτων διατροφικής αγωγής σε σχολεία και υπηρεσίες, στην ανάπτυξη καινοτόμων τροφίμων με λειτουργικές ιδιότητες κ.α. Έχω συμμετάσχει ως επιβλέπων ομάδας φοιτητών σε ημερίδες ενημέρωσης των παιδιών της Λήμνου για θέματα διατροφής, ενώ έχω λάβει μέρος ως επιβλέπων καθηγητής ομάδων φοιτητών στο διαγωνισμό καινοτόμων τροφίμων Ecotrophelia του ΣΕΒΤ (2014, προϊόν Romvus και 2015 προϊόν SpinBerries). Έχω λάβει μέρος ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διάφορα συνέδρια και ημερίδες με θέματα Διατροφής, ενώ είμαι κριτής και μέλος της συντακτικής επιτροπής διαφόρων επιστημονικών περιοδικών. Εργασίες μου έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά (8 ελληνικά, 15 διεθνή περιοδικά, 5 κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία) και έχουν ανακοινωθεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια (15 προφορικές και 14 αναρτημένες ανακοινώσεις). Έχω συγγράψει Πανεπιστημιακές σημειώσεις που εκδόθηκαν από το τυπογραφείο του Τ.Ε.Ι. Κρήτης (Αρχές Τεχνολογίας Τροφίμων, Θρεπτική Αξία Τροφίμων, Φαρμακευτικά Φυτά), ενώ τον Απρίλιο του 2015 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ζήτη το βιβλίο «Λειτουργικά Τρόφιμα: Ο ρόλος τους στην Προαγωγή της Υγείας» (http://store.ziti.gr/4d$view?id=20151026-034CE6F8&seq=1586&mode=1).

Eνδιαφέροντα

Μου αρέσει να ταξιδεύω και ανακαλύπτω τον τρόπο λειτουργίας και σκέψης των ανθρώπων άλλων χωρών, ενώ στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία και να ασχολούμαι με τον αθλητισμό (ποδόσφαιρο, μπάσκετ).

Στοιχεία Επικοινωνίας

2105294969
6975680468