ΠΙΣΩ ΕΚΤΥΠΩΣΗ
kousaiti savina diaitiologos

Σαββίνα Κουσαΐτη

Επιστήμονας Tροφίμων & Διατροφής, Κλινική Διαιτολογία Μ.Sc
15789 Προβολές

Σπουδές

Γεννήθηκα στην Αθήνα στις 26/09/1993. Σπούδασα στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, από το οποίο αποφοίτησα τον Ιούνιο του 2016. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου, αποφάσισα πως θέλω να εντρυφήσω περαιτέρω στο κομμάτι της διατροφής, επιλέγοντας να πραγματοποιήσω το μεταπτυχιακό μου στην Κλινική Διαιτολογία. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2016 ξεκίνησα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Κλινική Διαιτολογία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) στην Κύπρο, όπου και παρέμεινα για δύο χρόνια.

Στα πλαίσια της προπτυχιακής μου εργασίας, πραγματοποίησα με την βοήθεια συναδέλφων μία προοπτική αναδρομική μελέτη παρατήρησης με στόχο την αξιολόγηση της επίδρασης του βαθμού υιοθέτησης της Μεσογειακής Διατροφής, πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης, στον κίνδυνο εμφάνισης απόκλισης από την συνιστώμενη συνολική αύξηση βάρους κατά την κύηση. Στην μεταπτυχιακή μου διατριβή ασχολήθηκα με τις επιστήμες της Διατροφογενετικής και Διατροφογενωμικής, εκπονώντας μια συστηματική ανασκόπηση προσανατολισμένη συγκεκριμένα στην παχυσαρκία, υπογραμμίζοντας μάλιστα την επίδραση συγκεκριμένων γονιδίων και πολυμορφισμών, τα οποία φέρονται να είναι υπεύθυνα για την προδιάθεση στην παχυσαρκία.

Απασχόληση

Παρέχω Διατροφική Εκπαίδευση στους ασθενείς τής μητέρας μου στο παθολογικό της Ιατρείο, γεγονός που με φέρνει καθημερινά σε επαφή με πολύ κόσμο που χαίρομαι να βοηθώ, ενώ παράλληλα βοηθώ και την μητέρα μου σε μια πιο ολιστική προσέγγιση των ασθενειών με γνώμονα την σωστή διατροφή. Παράλληλα, αρθρογραφώ για το medNutrition πάνω σε σύγχρονα θέματα διατροφής, για την ορθή ενημέρωση τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και του ευαισθητοποιημένου κοινού σε θέματα διατροφής.

Έχω εργαστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus Traineeship στην κλινική Henry Dunant Hospital Center, βιώνοντας τις απαιτήσεις ενός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, ενώ κατά την διετή μου μεταπτυχιακή φοίτηση εργαζόμουν σε ιδιωτικά διαιτολογικά γραφεία, κλινικές, κέντρα αποκατάστασης παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

Κατάρτιση

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιμόρφωσης έχω ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα e-learning με θέμα τις διαταραχές θρέψης που κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα διαταραχών από την παχυσαρκία μέχρι την νευρογενή ανορεξία, το οποίο με βοήθησε να τις κατανοήσω περισσότερο και να εντρυφήσω στο πλάνο προσέγγισής τους.

Ως επαγγελματίας σε έναν κλάδο ο οποίος εξελίσσεται διαρκώς προσπαθώ να ενημερώνομαι πάντα για τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου διαβάζω άρθρα από έγκριτα περιοδικά, παρακολουθώ συνέδρια και ημερίδες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παρακολουθώ τα συνέδρια LLL που πραγματοποιούνται σε Ελλάδα και Κύπρο από την Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN και CyESPEN).

Ακόμη, έχω υπάρξει εισηγήτρια για την προαναφερθείσα προπτυχιακή μελέτη, η οποία έχει δημοσιευτεί στο “International Journal of Food Sciences and Nutrition”, στο 11ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας το 2016 στην Αθήνα και για την μεταπτυχιακή μου διατριβή στο 1st European Lifestyle Medicine Congress το 2018 στην Γενεύη και στο 10th CyDNA International Conference with CyESPEN Participation το 2018 στην Λευκωσία.

Μέλος

Είμαι ενεργό μέλος στο Σύνδεσμο Διαιτολόγων/Διατροφολόγων Κύπρου ως Κλινική Διαιτολόγος και μέλος της Κυπριακής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (CyESPEN).

Ενδιαφέροντα

Αγαπώ πολύ το θέατρο, τον χορό, την ποίηση και την λογοτεχνία και έχω υπάρξει μέλος τόσο σε θεατρικές όσο και σε μουσικοχορευτικές ομάδες, δοκιμάζοντας πολλά και διαφορετικά είδη χορού, με μεγαλύτερη αδυναμία στον σύγχρονο.

Επίσης, μου αρέσει πολύ η γυμναστική, στην οποία αφιερώνω χρόνο καθημερινά, καθώς εκτός από την διατήρηση της φυσικής μου κατάστασης με βοηθά να εκτονώνω το άγχος της καθημερινότητας. Διαλέγω διαφορετικά προγράμματα, για να διατηρώ το ενδιαφέρον μου για την άθληση ζωντανό, όπως T-rx, pilates, cross training, ενώ πρόσφατα ξεκίνησα και kickboxing.

Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια και οι εκδρομές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, στα οποία πάντα κυνηγώ την ευκαιρία να διευρύνω τις γεύσεις μου δοκιμάζοντας παραδοσιακές συνταγές και προϊόντα.