ΠΙΣΩ ΕΚΤΥΠΩΣΗ
maria dimitriou diaitologos diatrofologos

Μαρία Δημητρίου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc

Σπουδές

Το Δεκέμβρη του 2015 ορκίστηκα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Η κατεύθυνση που επέλεξα να ακολουθήσω ήταν η «Κλινική Διατροφή» τρέφοντας μεγάλη αγάπη για τον τομέα αυτό. Κατά τις προπτυχιακές μου σπουδές, φοίτησα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας (εισήχθα πρώτη σε κατάταξη το 2009). Κατά τις μελέτες μου ασχολήθηκα με τον εργαστηριακό τομέα (μία ακόμη μεγάλη αγάπη J) θέλωντας να συνδυάσω τη θεωρία με την πράξη. Στη πτυχιακή μου μελέτη ασχολήθηκα με προσδιορισμό δεικτών οξείδωσης μετά τη χορήγηση ελαίων σε ζωικό μοντέλο αθηρογένεσης (σε αρουραίους). Ενώ στην μεταπτυχιακή μου διατριβή, αξιολόγησα εκχυλίσματα από διάφορα φρούτα ως προς την περιεκτικότητά τους σε βιοδραστικά συστατικά (κυρίως ανθοκυανίνες) και τις αντιοξειδωτικές τους δράσεις.

Απασχόληση

Εργάζομαι ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων στο ΙΕΚ Ελληνικού-Αργυρούπολης και στον ΔΙΕΚ Χαλανδρίου, περιβάλλον στο οποίο έρχομαι σε επαφή με άτομα που διψούν για γνώσεις και χαίρομαι να τους βοηθώ να γνωρίσουν και να ασπαστούν τις αρχές που διέπουν την επιστήμη της διατροφής. Κατά καιρούς απασχολούμαι στον τομέα των συμπληρωμάτων ενημερώνοντας τους καταναλωτές για τη σωστή χρήση των σκευασμάτων ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες τους. Στη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών, εργάστηκα ως ερευνήτρια στο «Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ)» Ευφυές Σύστημα Προσωποποιημένων Διατροφικών Συστάσεων (ΔΙΣΥΣ), στο πλαίσιο του οποίο αναπτύξαμε μια καινοτόμο εφαρμογή. Παλιότερα, στα πλαίσια της πρακτικής μου άσκησης έχω εργαστεί στα νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και Γενικό νοσοκομείο «Ασκληπιείο Βούλας», όπου είδα ένα ευρύ φάσμα κλινικών περιστατικών και βίωσα τις απαιτήσεις ενός κλινικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, πραγματοποίησα πρακτική στη Βιομηχανία «Γιώτης Α.Ε.» και στον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων εμβαθύνοντας στο ρόλο του διαιτολόγου στο χώρο της βιομηχανίας τροφίμων και στην κοινότητα.

Κατάρτιση

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, το 2015, παρακολούθησα το «Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης ΑΕΙ για την Επικαιροποίηση Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ» (ΠΕΓΑ) του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων με τίτλο «Νέες τεχνολογίες, συστήματα ασφάλειας και υγιεινής στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων». Η Διατροφή είναι μια δυναμική επιστήμη και οι εξελίξεις στον τομέα αυτό είναι συνεχείς, οπότε νιώθω χρέος μου να ενημερώνομαι τακτικά από ημερίδες και συνέδρια που επικαιροποιούν τις γνώσεις μου.

Eνδιαφέροντα

Λατρεύω τα ταξίδια. Το μεγάλο όνειρό μου είναι να δω τον κόσμο (τα όνειρα δεν έχουν σύνορα J). Όποτε βρίσκω ευκαιρία, οργανώνω ταξίδια με φίλους αποθανατίζοντας όλες τις στιγμές!! Είμαι τρελή “σινεφίλ”, αφιερώνοντας κατά καιρούς όλες τις Τετάρτες μου στον κινηματογράφο. Παράλληλα, εδώ και 2 χρόνια έχω αναπτύξει μεγάλη αγάπη για το θέατρο. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μία καλοσκηνοθετημένη θεατρική παράσταση που σε πλημμυρίζει με συναισθήματα! Στο πλαίσιο του υγιεινού τρόπου ζωής, προσπαθώ να είμαι σε φόρμα χορεύοντας όποτε βρίσκω ευκαιρία και απολαμβάνοντας ποδηλατάδες με φίλους στον ελεύθερο χρόνο μου.