Ομιλίες

Σύσταση σώματος και αθλητική απόδοση

26 Ιουλίου 2016
14034 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
athlitikh apodosh kai systash swmatos

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το σωματικό βάρος και η σύσταση σώματος, δηλαδή η λιπώδης και η μυϊκή μάζα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αθλητική απόδοση, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σαφείς αποδείξεις της συσχέτισής τους. Επηρεάζονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι η διατροφή και η προπόνηση, υπόκεινται όμως σε γονιδιακή ρύθμιση, σχέση που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη προκειμένου να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό μπορούμε να επέμβουμε.

Σήμερα διαθέτουμε μια πλειάδα εγκύρων τεχνικών για την αξιολόγησή τους, με πιο κοινές μεθόδους αυτές τους DXA, BIA, και των δερματοπτυχών. Εφόσον τηρούνται αυστηρά όλες οι προϋποθέσεις -και κυρίως της επαρκούς υδάτωσης, σε όλες τις περιπτώσεις μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα, λαμβάνοντας μετρήσεις τουλάχιστον 2 φορές ετησίως.

Ποιος είναι ο επιθυμητός στόχος για απώλεια βάρους;

Ο στόχος της αλλαγής δεν θα πρέπει να αφορά σε μια απόλυτη τιμή αλλά σε ένα επιθυμητό εύρος -είτε σε αυτό που αντιστοιχεί στον γενικό πληθυσμό, είτε στις συνήθεις τιμές για το εν λόγω άθλημα. Η παρέμβαση θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά (χρονικό πλάνο/συμβουλευτική) για να αποφευχθούν επιζήμια αποτελέσματα για την απόδοση και την άλιπη μάζα. Για το λόγο αυτό η εβδομαδιαία απώλεια βάρους θα πρέπει να είναι μικρότερη του 1% του σωματικού βάρους, η δίαιτα να είναι μέτρια υποθερμιδική (-250 έως 500 kcal/ημέρα) και αυξημένη σε πρωτεΐνη (>1,6 gr/kg/ημέρα).

parousiash athlitikh apodosh ioanna katsarolh

Ιωάννα Κατσαρόλη
Ιωάννα Κατσαρόλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ιωάννα Κατσαρόλη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διατροφή Αθλητών και Αθλούμενων. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει».