Το κατά πόσο η συνήθεια της κατανάλωσης πρωινού επηρεάζει ή όχι θετικά το σωματικό βάρος έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών, με συγκεχυμένα ωστόσο αποτελέσματα. Στην παρούσα τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, ερευνητές από την Βρετανία επιχείρησαν να προσδιορίσουν την επίδραση της τακτικής κατανάλωσης πρωινού στους παράγοντες του ενεργειακού ισοζυγίου.
Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της μελέτης;
Στην μελέτη συμμετείχαν 33 συνολικά άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 36 έτη και Δείκτη Μάζας Σώματος 22,4 (±2,2) kg/m^2. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ: στην ομάδα του πρωινού, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταναλώνουν ένα γεύμα των ≥700kcal μέχρι τις 11:00 για 6 εβδομάδες, ενώ στην ομάδα της νηστείας, οι συμμετέχοντες απείχαν από την κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου ή ποτού μέχρι τις 12:00 καθημερινά για το ίδιο χρονικό διάστημα. Προκειμένου να προσδιοριστούν όλοι οι παράγοντες του ενεργειακού ισοζυγίου, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ζυγισμένα ημερολόγια καταγραφής της 1η και την 6η εβδομάδα της μελέτης, ενώ παράλληλα κατέγραψαν την φυσική τους δραστηριότητα μέσω της χρήσης ειδικού επιταχυνσιόμετρου. Τις ίδιες χρονικές στιγμές προσδιορίστηκαν επίσης και μεταβολικοί δείκτες (γλυκόζη και ινσουλίνη νηστείας, θυροειδείς ορμόνες, λεπτίνη, γρελίνη και λιπιδαιμικοί δείκτες).
Επιδρά η κατανάλωση πρωινού στοενεργειακό ισοζύγιο;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, παρ’ ότι το βάρος των συμμετεχόντων δεν μεταβλήθηκε σε καμία από τις δύο ομάδες, υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές τόσο στην ενεργειακή πρόσληψη όσο και στην φυσική δραστηριότητα, με τους συμμετέχοντες στην ομάδα του πρωινού να προσλαμβάνουν αλλά και να καταναλώνουν μεγαλύτερη ενέργεια λόγω φυσικής δραστηριότητας σε σχέση με τους συμμετέχοντες στην ομάδα νηστείας (ενεργειακή πρόσληψη: 2730±573 έναντι 2191±494 kcal/d, p=0,007, ενεργειακή κατανάλωση: 1449±666 έναντι 1007±370 kcal/d, p=0,04 αντίστοιχα). Παράλληλα, φάνηκε ότι τα άτομα στην ομάδα πρωινού διατηρούσαν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο κατά το δεύτερο μισό της ημέρας σε σχέση με τα άτομα στην ομάδα νηστείας. Δεν υπήρξε καμία άλλη στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στις 2 ομάδες.
Συμπέρασμα
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παραπάνω αποτελέσματα αποτελούν μια πρώτη απόδειξη της επίδρασης του πρωινού στο ενεργειακό ισοζύγιο και εξηγείται για ποιο λόγο, παρά την μεγάλη διαφορά στις προσλαμβανόμενες θερμίδες, δεν παρατηρείται αλλαγή στο βάρος. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι επιπλέον θερμίδες που ξοδεύτηκαν αποδόθηκαν σε χαμηλής έντασης φυσική δραστηριότητα, υπονοώντας περισσότερη αυθόρμητη φυσική δραστηριότητα για τα άτομα που καταναλώνουν πρωινό. Παρά τον μικρό αριθμό συμμετεχόντων και την αδυναμία απόκρυψης της πειραματικής διαδικασίας από τους συμμετέχοντες ή τους ερευνητές, τα δεδομένα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω κατανόηση της επίδρασης του πρωινού στην διαχείριση του βάρους και χρήζουν επιπλέον διερεύνησης σε επόμενες μελέτες.