Επιστημονικά Νέα

Μεσογειακή διατροφή και δείκτες φλεγμονής σε εφήβους

της Ευσταθίας Παπαδά
26 Δεκεμβρίου 2018
7014 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
mesogeiaki diatrofi kai deiktes flegmonis stous efivous

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η εφηβεία είναι μία περίοδος κατά την οποία συμβαίνουν σημαντικές φυσιολογικές και διανοητικές αλλαγές. Το στρες μπορεί να συμβάλλει σε μη υγιείς συμπεριφορές και να θέσει την ψυχική υγεία των εφήβων σε κίνδυνο, καθώς άλλωστε οι μισές περίπου ψυχιατρικές διαταραχές ξεκινούν ήδη από την εφηβική ηλικία και την πρώιμη ενήλικη ζωή. Επιπλέον, το στρες και η κατάθλιψη φαίνεται να συσχετίζονται με μία χρόνια χαμηλού βαθμού φλεγμονή, καθώς φαίνεται πως οι πρόφλεγμονώδεις κυτταροκίνες είναι αυξημένες σε παιδιά κι εφήβους με κατάθλιψη. Ωστόσο, η διατροφή φαίνεται να επιδρά στη συστημική φλεγμονή και η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη συστημική φλεγμονή που εμφανίζεται στους εφήβους.

Στόχο της παρούσας μελέτης αποτέλεσε η διερεύνηση της συσχέτισης:

  1. Tων επιπέδων κορτιζόλης με τη φλεγμονή
  2. Tης κορτιζόλης με την προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή
  3. Tης μεσογειακής διατροφής και της φλεγμονής
  4. Tης μεσογειακής διατροφής με την κορτιζόλη και τη φλεγμονή

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Συνολικά 242 έφηβοι παρείχαν δείγμα για τη μέτρηση της κορτιζόλης στο σάλιο, δείγμα αίματος, καθώς και 2 ανακλήσεις 24ώρου για τη αξιολόγηση του εφηβικού σκορ μεσογειακής διατροφής (aMDS). Για την αξιολόγηση της φλεγμονής μετρήθηκαν τα επίπεδα IL-1, IL-2, IL-4, IL-6 και TNF-α στον ορό.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Τα επίπεδα της κορτιζόλης συσχετίσθηκαν σημαντικά με τα αυξημένα επίπεδα του TNF-α στον ορό, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο, το δείκτη μάζας σώματος και τη γονεϊκή μόρφωση. Επιπρόσθετα, τα επίπεδα της κορτιζόλης συσχετίσθηκαν αρνητικά με τη συμμόρφωση με τη μεσογειακή διατροφή, ενώ οι έφηβοι με τη μεγαλύτερη συμμόρφωση με το μεσογειακό πρότυπο είχαν χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής (IL-1, IL-2, IL-6 και TNF-α). Ωστόσο, η συσχέτιση μεταξύ της κορτιζόλης και του TNF-α δεν ήταν πλέον σημαντική όταν στο μοντέλο συμπεριλήφθηκε και το aMDS. Επιπλέον, συγκρίνοντας τις ομάδες με τα υψηλότερα και χαμηλότερα aMDS, η συσχέτιση μεταξύ της κορτιζόλης και του TNF-a παρατηρήθηκε μόνο σε εκείνους με τη χαμηλότερη συμμόρφωση με το μεσογειακό πρότυπο.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Συμπερασματικά, τα παραπάνω αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η συμμόρφωση με τη μεσογειακή διατροφή μπορεί να αντισταθμίσει την επίδραση του στρες στη φλεγμονή συμβάλλοντας δυνητικά στην πρόληψη την ψυχικών διαταραχών. Έτσι, λοιπόν η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής από τους εφήβους θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στην πρακτική του επαγγελματία διαιτολόγου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Carvalho KMB, Ronca DB, Michels N, Huybrechts I, Cuenca-Garcia M, Marcos A, Molnár D, Dallongeville J, Manios Y, Schaan BD, Moreno L, de Henauw S, Carvalho LA. Does the Mediterranean Diet Protect against Stress-Induced Inflammatory Activation in European Adolescents? The HELENA Study. Nutrients. 2018 Nov 15;10(11).

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D