Επιστημονικά Νέα

Επηρεάζει η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος τη βιταμίνη D & τον σίδηρο στα παιδιά;

της Μαρίας Κοντοέ
31 Οκτωβρίου 2018
10014 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
paidi pinei gala sto sxoleio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Στο ηλικιακό γκρουπ των 2 με 5 ετών η επαρκής πρόσληψη γάλατος & γαλακτοκομικών προϊόντων είναι αναγκαία για την διατήρηση των επιπέδων βιταμίνης D & την ανάπτυξη του σκελετού

Το αγελαδινό γάλα, ωστόσο, περιέχει πολύ μικρή ποσότητα σιδήρου, ο οποίος είναι επίσης αναγκαίος για την ομαλή ανάπτυξη των νηπίων. Η κατανάλωση περισσότερων από 500 mL εμπλουτισμένου σε βιταμίνη D αγελαδινού γάλατος ημερησίως έχει συσχετιστεί με μειωμένες αποθήκες σιδήρου στα παιδιά.

Ποιος ήταν ο σκοπός της μελέτης;

Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της πρόσληψης εμπλουτισμένου αγελαδινού γάλατος  & των επιπέδων βιταμίνης D και σιδήρου σε υγιή νήπια.

Πώς σχεδιάστηκε;

Η TARGet Kids είναι μια συγχρονική μελέτη η οποία έλαβε χώρα στο Τορόντο από το Δεκέμβριο του 2008 ως το Δεκέμβριο του 2010. Στα πλαίσιά της στρατολογήθηκαν 1311 υγιή παιδιά ηλικίας 2 ως 5 ετών. Αξιολογήθηκαν ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά καθώς και η καθημερινή πρόσληψη αγελαδινού γάλατος, η συχνότητα πραγματοποίησης δραστηριοτήτων εκτός σπιτιού, η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D ή σιδήρου και η χρήση μπιμπερό. Συλλέχθηκαν επίσης δείγματα αίματος για την μέτρηση των επιπέδων 25(OH)D και φερριτίνης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν…

Παρατηρήθηκε μία τάση αύξησης της 25(OH)D και μείωσης των επιπέδων φερριτίνης όσο αυξανόταν η πρόσληψη εμπλουτισμένου σε βιταμίνη D αγελαδινού γάλατος. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ανά φλιτζάνι εμπλουτισμένου αγελαδινού γάλατος που καταναλώνεται παρατηρείται αύξηση των επιπέδων 25(OH)D κατά 5,5 nmol/L -παρατήρηση η οποία έρχεται σε συμφωνία με ευρήματα άλλων μελετών- και μείωση των επιπέδων φερριτίνης κατά 1 μg/L.

Οδηγήθηκαν επομένως στο συμπέρασμα, ότι δύο φλιτζάνια (500 mL) είναι επαρκή για τη διατήρηση επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα πάνω από 75 nmol/L με ταυτόχρονη ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα σιδήρου

Τα παιδιά με σκουρόχρωμο δέρμα τα οποία δεν λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D το χειμώνα χρειάζονται, ωστόσο, 3 με 4 φλιτζάνια για να διατηρήσουν τα επίπεδα βιταμίνης D με αντίστοιχο αρνητικό αντίκτυπο στα επίπεδα φερριτίνης.

Το ίδιο ισχύει για τα παιδιά που χρησιμοποιούν μπιμπερό;

Σε αυτήν την περίπτωση, η πρόσληψη εμπλουτισμένου αγελαδινού γάλατος δεν φάνηκε να συμβάλλει το ίδιο στην αύξηση των επιπέδων 25(OH)D αλλά συσχετίστηκε με πιο δραματικές μειώσεις στα επίπεδα σιδήρου. Μία πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι η  υποκαταγραφή της πρόσληψης γάλατος από τους γονείς των παιδιών που χρησιμοποιούν μπιμπερό ή το γεγονός ότι τα παιδιά τα οποία συνηθίζουν να χρησιμοποιούν μπιμπερό έχουν μικρότερη πρόσληψη στερεών τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D και σίδηρο συγκριτικά με τα συνομήλικά τους τα οποία δεν χρησιμοποιούν.

Τα συμπεράσματα για τους επαγγελματίες υγείας

Λόγω του σχεδιασμού της μελέτης δεν υπάρχει αιτιολογική σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D, σιδήρου & του καταναλισκώμενου όγκου αγελαδινού γάλατος. Ωστόσο, από τη συγκεκριμένη μελέτη προκύπτει η σύσταση για την πρόσληψη αγελαδινού γάλατος (2 φλιτζάνια ημερησίως), η οποία έρχεται σε συμφωνία με τις συστάσεις από την American Academy of  Pediatrics.

Σε ότι αφορά τα παιδιά με σκουρόχρωμα δέρμα, δεδομένης αφενός της αναγκαιότητας για μεγαλύτερη κατανάλωση γάλατος (4 φλιτζάνια ημερησίως) για την επίτευξη επαρκών επιπέδων βιταμίνης D αλλά και της επίδρασης αυτής της ενέργειας στα επίπεδα φερριτίνης, οι ερευνητές επισημαίνουν την αναγκαιότητα συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Τέλος, η χρήση μπιμπερό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καλό είναι να αποφεύγεται λόγω του αρνητικού αντίκτυπού της στο status μικροθρεπτικών συστατικών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Maguire, J., Lebovic, G., Kandasamy, S., Khovratovich, M., Mamdani, M., Birken, C. and Parkin, P. (2012). The Relationship Between Cow's Milk and Stores of Vitamin D and Iron in Early Childhood. PEDIATRICS, 131(1), pp.e144-e151.

Μαρία Κοντοέ
Μαρία Κοντοέ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc