Blog

Μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ

18 Απριλίου 2018
9414 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
metaptyxiako diatrofhs sto bristol

Είχα συνηδειτοποιήσει κατά την διάρκεια του προπτυχιακού προγράμματος ότι μου άρεσε πολύ ο τομέας της Δημόσια Υγείας και η έρευνα και για αυτό επέλεξα να συνεχίσω μεταπτυχιακό σε αυτόν τον κλάδο. Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό έχει τίτλο “Nutrition, Physical Activity & Public Health” και το γεγονός που μου προξένησε το ενδιαφέρον είναι ότι επικεντρωνόταν τόσο σε θέματα διατροφής όσο και σωματικής δραστηριότητας για την προώθηση και την διατήρηση της δημόσιας υγείας. Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, έμεινα αρκετά ευχαριστημένη από τον τομέα εξειδίκευσης που έλαβα.

Πρόγραμμα σπουδών

Πιο συγκεκριμένα, το μεταπτυχιακό περιλαμβάνει 6 υποχρεωτικά μαθήματα και την διπλωματκή εργασία στο τέλος. Τα μαθήματα αναφέρονται στην στατιστική (ειδικά το τελευταίο είναι πρακτικό πάνω σε αυτή!), σε νεότερα δεδομένα που εξετάζουν την επίδραση της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας στην υγεία, σε παράγοντες που καθορίζουν τις δύο αυτές συμπεριφορές αλλά και στο σχεδιασμό κατάλληλων παρεμβάσεων για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Στα περισσότερα μαθήματα εξετάζεσαι με γραπτές εργασίες, πράγμα που απαιτεί απο σένα να διαβάζεις την σύγχρονη βιβλιογραφία πάνω στο θέμα που έχεις επιλέξει. Όσον αφορά την διπλωματική έχεις ένα ευρύ φάσμα επιλογών. Επίσης κατά την διάρκεια των σπουδών διοργανόνωνται διάφορα ενδιαφέροντα σεμινάρια που μπορείς να παρακολουθήσεις.

diaitologos metaptyxiako mpristol

 

Επιλογή εκπαιδευτικού ιδρύματος

Καθώς είχα πάρει την απόφαση να κάνω το μεταπτυχιακό μου στο εξωτερικό για να δω τι διαφορετικό έχει να μου προσφέρει, επέλεξα το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο καθώς είναι ένα από τα δέκα καλύτερα πανεπιστήμια στην Αγγλία, διακεκριμένο για την έρευνά του, η οποία με ενδιέφερε και είχε σχετικά οικονομικά δίδακτρα σε σύγκριση με άλλα μεταπτυχιακά που είχα κοιτάξει. Οι υποδομές του είναι κάτι που δεν είχα συναντήσει στα πανεπιστήμια του εσωτερικού.

Περιβάλλον εκπαίδευσης

Τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα είτε σε σύχγρονους χώρους είτε σε παλιές μεγαλοπρεπείς αίθουσες που σε μεταφέρουν σε μία προήγουμενη εποχή και που μπορεί λίγο πολύ να τις φαντάζεσαι αλλά το συναίσθημα είναι διαφορετικό όταν πηγαίνεις σε αυτές σε καθημερινή βάση. Ένα ακόμα πράγμα που θα σου τραβήξει την προσοχή και θα περάσεις ατελείωτες ώρες μέσα είναι οι 10 και παραπάνω μεγάλες βιβλιοθήκες/χώροι μελέτης που διαθέτουν άπειρο αριθμό συγγραμάτων και πρόσβαση σε ηλεκτρονικά βιβλία/άρθρα. Οι καθηγητές επίσης είναι φιλικοί και συνεργάσιμοι.

metaptyxiako bristol ekpaideysh

 

Ζωή στο Μπρίστολ

Η ζωή στο Μπρίστολ είναι σίγουρα πολύ διαφορετική απο την ζωή που έχεις συνηθίσει στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά τα διαδικαστικά (σπίτι/τράπεζα) χρειάζεται υπομονή αλλά δεν θα δυσκολευτείς πολύ. Θα δυσκολευτείς όμως να βρείς νόστιμο φαγητό αν και θα έχεις μία τεράστια γκάμα επιλογών από κουζίνες από διάφορα μέρη του κόσμου. Όσο περισσότερο μιλάς αγγλικά τόσο θα συνηθίζεις την γλώσσα η οποία δεν θα σταθεί εμπόδιο είτε στην παρακολούθηση του προγράμματος είτε στο να δημιουργήσεις παρέες. Είναι πόλη με έντονη νυχτερινή ζωή (παραπάνω από όσο περίμενα!) και πολλές ευκαιρίες για αθλητικές δραστηριότητες τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Τα μεγάλα πράσινα πάρκα είναι πολλά όπου μπορείς να απολαύσεις όσες ηλιόλουστες μέρες σου επιτρέψει ο καιρός ενώ ακόμα υπάρχουν πολλά όμορφα καφέ όπου μπορείς να συνδυάσεις το ζεστό καπουτσίνο σου με ένα ωραίο γλυκό.

mpristol metaptyxiako diatrofhs

 

Μετά την αποφοίτηση

Η ημέρα της αποφοίτησης είναι μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις. Τι συμβαίνει όμως μετά από αυτήν; Τόσο κατά την διάρκεια των μαθημάτων όσο και μετά το πέρας αυτών, είχε δημιουργηθεί γκρούπ των φοιτητών (ύστερα απο παρότρυνση των καθηγητών) όπου συμπεριλήφθηκαν και απόφοιτοι του μεταπτυχιακού και ενημερωνόσουν για θέσεις εργασίας. Επιπλέον θέσεις εργασίας μπορεί να έβρισκες μέσω email των καθηγητών ή και του ίδιου ιστότοπου του πανεπιστημίου σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει να παρατείνεις την διαμονή σου στο Μπρίστολ για επαγγελματικούς λόγους.

Ευαγγελία Μαλακού
Ευαγγελία Μαλακού Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Ευαγγελία Μαλακού είναι κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο τομέα της δημόσιας υγείας (MSc Nutrition, Physical Activity and Public Health) και διατηρεί αυτόνομο Διαιτολογικό Γραφείο στο Χαλάνδρι.