Blog

NGS: Βήματα για τη Φωτογράφιση

13 Μαΐου 2025
720 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
ngs-vimata-gia-ti-fotografisi

Πηγή: www.canva.com

Τo ήξερες πως πίσω από την φωτογράφιση του φαγητού (food photography), υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία; Οι bloggers και οι φωτογράφοι που ειδικεύονται στο να φωτογραφίζουν φαγητό, το ΄χουν αναγάγει σε επιστήμη: σωστές γωνίες λήψεις, ειδικές τεχνικές φωτισμού, χρήση σωστών εξαρτημάτων, έμφαση ή μη έμφαση στο βάθος της φωτογραφίας είναι μερικά μόνο από τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν.

Μην ανησυχείς όμως, δεν πρόκειται να σου ζητήσω να γίνεις «επαγγελματίας» φωτογράφος. Στα πλαίσια όμως της συνεργασίας μας, θα χρειαστεί να φωτογραφίζεις το φαγητό σου ώστε να μπορώ να κατευθύνω την διατροφική παρέμβαση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Βήμα 1ο: Μεριδοποίηση

Σέρβιρε τον εαυτό σου. Τοποθέτησε το κάθε φαγητό που πρόκειται να καταναλώσεις στο πιάτο του, π.χ το κυρίως γεύμα στο πιάτο του, τη σαλάτα στο μπωλ, το τυρί κλπ. 

Βήμα 2ο: Η τέχνη του « Στρώσιμο του Τραπεζιού»

Τοποθέτησε τα πιάτα στο τραπέζι-σκέψου το σα να είσαι σε εστιατόριο και πρόκειται να σε σερβίρουν- σε επαρκή φωτισμό.

Μην ξεχάσεις τα μαχαιροπήρουνα: Να βρίσκονται δίπλα στο/-α προς φωτογράφηση πιάτο-α– θυμήσου, βοηθά στην αντίληψη του μεγέθους του φαγητού. Αντί μαχαιροπήρουνων, μπορείς να βάλεις το χέρι σου.

Για σένα που θέλεις να γίνεις Φωτογράφος

Επίλεξε αντικείμενα (πιάτα, υλικά, μαχαιροπήρουνα κ.ά.) γύρω από το θέμα, τα οποία ταιριάζουν χρωματικά με το πιάτο και δίνουν φυσικότητα στη φωτογραφία.

Βήμα 3ο: Λήψη 1η

Φωτογράφησε το σύνολο του γεύματος που πρόκειται να καταναλώσεις σε γωνία 90ο (κάθετα δηλαδή, με τον φακό ακριβώς πάνω από το/τα πιάτο/-α).

Xρήσιμο tip

Η καλύτερη λήψη γίνεται με το φως της ημέρας οπότε προσπάθησε να υπάρχει επαρκής φωτισμός στο χώρο.Σε γενικές γραμμές, χρειάζεται φυσικός φωτισμός. Το καλύτερο σημείο είναι κοντά σε ένα παράθυρο. Όταν δεν υπάρχει φυσικός ημερήσιος φωτισμός, μπορείς να χρησιμοποιήσεις φλας στο κινητό σου.

Για σένα που θέλεις να γίνεις Φωτογράφος

Ωστόσο, η γωνία λήψης εξαρτάται από το περιεχόμενο του πιάτου. Ενώ η κάθετη λήψη είναι τέλεια για πιάτα με γεωμετρικό σχήμα π.χ. πίτσα, δεν αναδεικνύει τα φαγητά εκείνα που αποτελούνται από στρώματα. Σε γενικές γραμμές, ακολούθησε το ένστικτό σου και βρες τη γωνία εκείνη από την οποία το πιάτο φαίνεται πιο λαχταριστό.

Βήμα 4ο: Λήψη 2η

Φωτογράφησε τα επιμέρους πιάτα που συνθέτουν το γεύμα σου-το καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε κάθε φαγητό να έχει τη φώτο του (πχ άλλη φώτο το κυρίως, άλλη φώτο η σαλάτα, άλλη το φρούτο, τυρί, κλπ).

  • Εδώ θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 φώτο για κάθε φαγητό: 1 σε κάθετη λήψη 90ο & τουλάχιστον 1 σε πλάγια λήψη. Ίσως χρειαστούν περισσότερες από μια πλάγιες λήψεις για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Σε κάθε λήψη τοποθέτησε ένα σταθερό σημείο δίπλα στο φαγητό που θα φωτογραφήσεις, πχ το χέρι σου, το κινητό σου, μαχαιροπήρουνα κλπ.

Για σένα που θέλεις να γίνεις Φωτογράφος

Φωτογράφισε το φαγητό σου ζεστό. Το κρύο φαγητό χάνει τη φρεσκάδα και τα χρώματά του όσο περνάει η ώρα.

Θυμήσου! Φωτογράφησε όλα τα φαγητά που θα καταναλώσεις-ακόμα και αυτά εκτός διαιτολογικού πλάνου.

Βήμα 5ο

Εφόσον ολοκλήρωσες το γεύμα σου στο σημείο που ένιωσες χορτάτος-η, φωτογράφησε όποιο από τα φαγητά έμειναν στο πιάτο (ακολουθείς τα βήματα 3ο -4ο ).

Τι να κάνεις σε ειδικές περιπτώσεις;

  • Τρόφιμα που έχουν σταθερό μέγεθος πχ φρούτα, φωτογράφησέ τα δίπλα σε κάποιο άλλο αντικείμενο (χέρι-μπρίκι κλπ) ακολουθώντας τα βήματα 3-4.
  • Για τις σούπες η απλή κάθετη λήψη δεν αρκεί. Θα χρειαστεί και 1 λήψη σε γωνία για την εκτίμηση του βάθους του μπωλ.
  • Για τα ροφήματα, ενδείκνυται η πλάγια λήψη.

Ελπίζω να σε βοήθησα να καταλάβεις τη χρησιμότητα και τη χρηστικότητα του food-photography. Ακολούθησε τα παραπάνω βήματα αλλά μην περιοριστείς μόνο σε αυτά. Βάλε τη φαντασία σου και τη δημιουργικότητά σου σε λειτουργία!

Τα λέμε σύντομα.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.