Επιστημονικά Νέα

Μπορεί η κετογονική διατροφή να αναστρέψει τον διαβήτη;

της Ευσταθίας Παπαδά
16 Σεπτεμβρίου 2019
9408 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ketogoniki-diatrofi-diaviti

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η παχυσαρκία και η ανθυγιεινή διατροφή αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες αύξησης της εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Υπολογίζεται ότι το ένα πέμπτο των θανάτων οφείλεται στις διατροφικές συνήθειες και την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. Μία από από τις σημαντικότερες επιπλοκές που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2). Η απώλεια βάρους φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη και την αναστροφή του ΣΔ2. Το θετικό ισοζύγιο ενέργειας φαίνεται να είναι υπεύθυνο για τη λιποτοξικότητα του ήπατος και του παγκρέατος, την ινσουλινοαντίσταση και τη διαφοροποίηση των β-κυττάρων. Στο παρελθόν έχει φανεί ότι οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων (very low calorie diets (VLCD)) μπορεί να είναι αποτελεσματικές στην απώλεια βάρους και την αναστροφή του ΣΔ2. Ωστόσο, οι VLCD μακροπρόθεσμα δε φαίνεται να είναι αποτελεσματικές, καθώς οδηγούν σε απώλεια μυϊκής μάζας που συμβάλλει στο μεταβολισμό, την όρεξη, την απόδοση και τέλος στις ενεργειακές ανάγκες. Επιπλέον, η πείνα είναι χαρακτηριστικό εμπόδιο στη συμμόρφωση με τις VLCD, ενώ η κετογονική διατροφή δε φαίνεται να προκαλεί πείνα λόγω της ανορεξιογόνου επίδρασης. Επιπλέον έχει προταθεί από ερευνητικές μελέτες ότι η μυϊκή μάζα θα πρέπει να είναι «οδηγός» για τον υπολογισμό των πρωτεϊνικών απαιτήσεων αντί για το σωματικό βάρος.

Για τους παραπάνω λόγους, ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί η επιδράση μίας κετογονικής VLCD με συμπλήρωμα αμινοξέων στη σύσταση σώματος, το μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας και στη βραχυπρόθεσμη αναστροφή του ΣΔ2.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Πρόκειται για μία μελέτη σε μία ομάδα 25 ασθενών με ΣΔ2. Για οκτώ εβδομάδες χορηγήθηκε στους ασθενείς μία εξατομικευμένη κετογονική VLCD με την πρωτεϊνική πρόσληψη να βασίζεται στη χορήγηση αμινοξέων υπολογισμένη με οδηγό τη μυϊκή μάζα. Πραγματοποιήθηκε βιοχημικός και κλινικός έλεγχος κατά την έναρξη και το τέλος της παρέμβασης. Οι ανθρωπομετρικές μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά την έναρξη, στις τέσσερις εβδομάδες παρέμβασης και στο τέλος των οκτώ εβδομάδων. Κάθε ασθενής αξιολογήθηκε με ανθρωπομετρία, απορροφησιομετρία ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (DXA), βιοηλεκτρική εμπέδηση ανάλυση (BIA) και έμμεση θερμιδομετρία.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Τα κύρια ευρήματα της μελέτης αφορούσαν στην εξοικονόμηση της μυϊκής μάζας, τη μείωση του κοιλιακού λίπους, τη διατήρηση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας και την αναστροφή του διαβήτη (μεταξύ άλλων μείωση της γλυκόζης, της ινσουλίνης και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης).

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η εξατομικευμένη διατροφική θεραπεία είναι απαραίτητη για τον έλεγο της παχυσαρκίας και των μεταβολικών επιπλοκών της, όπως ο ΣΔ2. Οι VLCD κετογονικού τύπου μπορεί να έχουν θεση στη διαιτητική πρακτική, ωστόσο είναι απαραίτητες μελέτες σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών και με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Romano L, Marchetti M, Gualtieri P, Di Renzo L, Belcastro M, De Santis GL, Perrone MA, De Lorenzo A. Effects of a Personalized VLCKD on Body Composition and Resting Energy Expenditure in the Reversal of Diabetes to Prevent Complications. Nutrients. 2019 Jul 4;11(7). pii: E1526.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D