Εισαγωγή
Παχυσαρκία και Ποιότητα Ύπνου
Η παχυσαρκία και η ποιότητα του ύπνου έχουν αντίστροφη και αμφίδρομη σχέση.
Μελέτες δείχνουν ότι η σύντομη διάρκεια και η κακή ποιότητα ύπνου μπορούν να επιφέρουν τα εξής:
-
Αύξηση της πρόσληψης ενέργειας
-
Μείωση της ποιότητας της διατροφής
-
Αύξηση κινδύνου παχυσαρκίας
Επιπλέον, ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος έχει συσχετιστεί με:
-
Μειωμένη διάρκεια και ποιότητα ύπνου
-
Αυξημένο κίνδυνο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η απώλεια βάρους μπορεί να είναι χρήσιμη στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στη μείωση αυτού του κινδύνου σε άτομα με παχυσαρκία.
Χρονικά Περιορισμένη Διατροφή
Η χρονικά περιορισμένη διατροφή έχει κερδίσει δημοτικότητα ως εναλλακτική στρατηγική απώλειας βάρους, σε σύγκριση με τον παραδοσιακό περιορισμό θερμίδων. Η χρονικά περιορισμένη διατροφή περιλαμβάνει περιορισμό του παραθύρου φαγητού σε 4 έως 10 ώρες την ημέρα και νηστεία τις υπόλοιπες ώρες.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι έχει ως αποτέλεσμα ήπια έως μέτρια απώλεια βάρους (3-5% σε διάστημα 2-12 μηνών) και βελτιώσεις στις μεταβολικές παραμέτρους υγείας όπως η αρτηριακή πίεση και η ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Επιπλέον, έχει προταθεί ότι μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να ευθυγραμμίσουν τα διατροφικά τους προγράμματα με τους κιρκάδιους ρυθμούς τους, οδηγώντας σε βελτιώσεις στο σωματικό βάρος αλλά και στον ύπνο.
Σκοπός
Στόχος της μελέτης ήταν η σύγκριση των επιδράσεων της χρονικά περιορισμένης διατροφής και του παραδοσιακού περιορισμού θερμίδων στην ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου, τον δείκτη σοβαρότητας αυπνίας και τον κίνδυνο
αποφρακτικής υπνικής άπνοιας σε ενήλικες με παχυσαρκία, για διάστημα ενός έτους.
Μέθοδος
Συνολικά 90 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών και ΔΜΣ μεταξύ 30 και 50 kg/m 2 τυχαιοποιήθηκαν σε μία από τις τρεις ομάδες για 12 μήνες:
-
Ομάδα χρονικά περιορισμένης διατροφής: Κατανάλωση φαγητού μόνο μεταξύ 12 μ.μ. και 8 μ.μ.
-
Ομάδα ημερήσιου περιορισμού θερμίδων: Μείωση θερμίδων κατά 25%
-
Ομάδα ελέγχου χωρίς παρέμβαση
Αποτελέσματα
Βάρος
Μετά από 12 μήνες, η ομάδα της χρονικα περιορισμένης διατροφής είχε μέση απώλεια βάρους 4,61 kg, ενώ η ομάδα περιορισμού θερμίδων 5,42 kg. Δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο. Και οι δύο ομάδες παρουσίασαν μείωση στη μάζα λίπους, στην περίμετρο μέσης και στον ΔΜΣ σε σύγκριση με την
ομάδα ελέγχου, ενώ η άλιπη μάζα και η μάζα σπλαχνικού λίπους δεν παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές.
Ύπνος
Όσον αφορά τις παραμέτρους ύπνου, η συνολική ποιότητα ύπνου βελτιώθηκε ελαφρώς και στις τρεις ομάδες χωρίς σημαντικές διαφορές. Η ώρα αφύπνισης και ο χρόνος κατάκλισης δεν άλλαξαν σημαντικά, ενώ η διάρκεια ύπνου μειώθηκε ελαφρώς στην ομάδα της χρονικα περιορισμένης διατροφής. Ο δείκτης σοβαρότητας αϋπνίας μειώθηκε περισσότερο στις ομάδες παρέμβασης, αλλά χωρίς στατιστικά σημαντική διαφορά.
Συμπέρασμα
Συμπερασματικά, τόσο η χρονικά περιορισμένη διατροφή όσο και ο ημερήσιος περιορισμός θερμίδων οδήγησαν σε απώλεια βάρους και βελτίωση της σωματικής σύνθεσης χωρίς όμως αξιοσημείωτες αλλαγές στον ύπνο.
Παρ΄όλα αυτά λόγω των περιορισμών που ήταν αρκετοί, θα χρειαστούν μελλοντικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.