Επιστημονικά Νέα

AHA: μικρά και συχνά γεύματα για την υγεία της καρδιάς;

της Φέννιας Μπόρα
06 Σεπτεμβρίου 2017
8184 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
xronismos geumatwn kai ygeia ths kardias

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα πρότυπα διατροφής ποικίλουν σημαντικά. Τα τρία βασικά γεύματα (πρωϊνό μεσημεριανό και βραδινό) ξεχωρίζουν πιο δύσκολα μέσα στη μέρα, καθώς άνδρες και γυναίκες έχουν ακατάστατα ωράρια σίτιτσης. Ωστόσο, ο χρόνος κατανάλωσης τροφής και θρεπτικών συστατικών μπορεί να έχει καρδιομεταβολικές επιπτώσεις στην υγεία μέσω των αλλαγών στα περιφερικά ρολόγια, κυρίως του ήπατος. Για το λόγο αυτό o Αμερικάνικος Καρδιολογικό Σύλλογος σε πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση, εξετάζει επιδημιολογικά και κλινικά στοιχεία που συνδέουν διάφορα πρότυπα διατροφής με καρδιομεταβολικούς δείκτες υγείας σε ενήλικες.

Ποια μεθοδολογία χρησιμοποιήθηκε;

Η έρευνα επικεντρώνεται στα πρότυπα κατανάλωσης τροφίμων, δεδομένου ότι σχετίζονται περισσότερο με τη συχνότητα των γευμάτων παρά με τα θρεπτικά συστατικά τους. Ωστόσο, δίνεται προσοχή και στην ποιότητα της διατροφής, στο βαθμό που τα πρότυπα πρόσληψης τροφής επηρεάζουν τη συνολική σύνθεση των μακροθρεπτικών συστατικών. Για την αναζήτηση χρησιμοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων MEDLINE και PubMed και συμπεριλήφθηκαν αυστηρά κλινικές μελέτες σε ανθρώπους (στην αγγλική γλώσσα).

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Παράλειψη πρωϊνού γεύματος

Με βάση τα δεδομένα τα οποία προέκυψαν από την επιδημιολογική και κλινική παρέμβαση, η καθημερινή κατανάλωση πρωινού στους ενήλικες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μπορεί να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της γλυκόζης και της ινσουλίνης. Επιπλέον, η ολοκληρωμένη συμβουλευτική παρέμβαση σχετικά με τη σωστή διατροφή η οποία υποστηρίζει την καθημερινή κατανάλωση πρωινού μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλειψη βασικών γευμάτων

Η παράλειψη βασικών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και για μεγάλο χρονικό διάστημα φάνηκε αποτελεσματική για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν εάν η απώλεια βάρους μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, η νηστεία μπορεί να είναι αποτελεσματική για τη μείωση των συγκεντρώσεων των τριγλυκεριδίων αλλά έχει μικρή ή καθόλου επίδραση στις συγκεντρώσεις ολικής, LDL ή HDL χοληστερόλης. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμες για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά όταν η ελάχιστη απώλεια βάρους είναι 6%.

Συχνότητα γευμάτων

Σύμφωνα με πειραματικές έρευνες και έρευνες παρατήρησης, η μεταβολή της συχνότητας γευμάτων, χωρίς περιορισμό των θερμίδων, μπορεί να μη συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους ή την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Περαιτέρω έρευνες παρατήρησης ωστόσο, είναι αναγκαίες προκειμένου να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της μεταβολής συχνότητας των γευμάτων στα καρδιαγγειακά νοσήματα και το σακχαρώδη διαβήτη.

Χρονοδιάγραμμα κατανάλωσης τροφίμων

Τα επιδημιολογικά ευρήματα που έχουν να κάνουν με τα γεύματα που καταναλώνονται αργά το βράδυ υποδηλώνουν πιθανή επιβλαβή επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, οι κλινικές μελέτες ήταν περιορισμένες ως προς το πεδίο εφαρμογής, για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων και συστάσεων.

Ποιο είναι το συμπέρασμα για έναν επαγγελματία διαιτολόγο;

Τα δεδομένα της παρούσας ανασκόπησης υποστηρίζουν τις συστάσεις των διαιτολόγων για «μικρά και συχνά γεύματα», αφού φαίνεται ότι τα ακατάστατα ωράρια σίτισης εμφανίζονται λιγότερο ευνοϊκά στη διατήρηση του σωματικού βάρους και την καλή υγεία της καρδιάς. Συνεπώς, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες στην καθημερινή τους πρακτική, υποδεικνύοντας στους πελάτες τους τη σημασία του χρόνου και της συχνότητας γευμάτων και σνακ. Σκοπός αυτού, εκτός από τη διατήρηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, αποτελεί και η διαχείριση παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

St-Onge, M., Ard, J., Baskin, M., Chiuve, S., Johnson, H., Kris-Etherton, P. and Varady, K. (2017). Meal Timing and Frequency: Implications for Cardiovascular Disease Prevention: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation, 135(9), pp.e96-e121.

Φέννια Μπόρα
Φέννια Μπόρα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής (BSc), Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος (BSc, MSc)