Επιστημονικά Νέα

Μικροβίωμα εντέρου: Η απάντηση στην παχυσαρκία

της Όλγας Δέδε
19 Μαΐου 2016
15276 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
mikroviwma tou enterou kai paxysarkia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το μικροβίωμα του εντέρου αυξάνει την ικανότητα για δαπάνη ενέργειας απο τη διατροφή και επηρεάζει την ανάπτυξη και λειτουργία του ανοσοποιητικού, του ενδοκρινικού και του νευρικού συστήματος. Τα συστήματα αυτά ρυθμίζουν την ενεργειακή ισορροπία καθώς και τη διατροφική συμπεριφορά

Πηγή: www.eufic.org

Στον εντερικό αυλό υπάρχει ένα ολόκληρο οικοσύστημα βακτηρίων, το εντερικό μικροβίωμα.

Σύγχρονες μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εντερικού μικροβιόκοσμου και των μεταβολικών νοσημάτων όπως η παχυσαρκία. Είναι γνωστό πως το σύστημα αυτό βοηθάει στην αύξηση της ενέργειας που ξοδεύουμε για την καύση των τροφίμων και επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και των ορμονών που επιδρούν στην όρεξη και τον κορεσμό.

Έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει διαφορά στον εντερικό μικροβιόκοσμο μεταξύ των υγιών ατόμων και των ατόμων που νοσούν, καθώς επίσης φάνηκε δυσβίωση των εντερικών βακτηρίων σε παχύσαρκα άτομα. Παρ'όλες τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπάρχει ακόμα μεγάλο κενό στην κατανόηση του συστήματος αυτού. Αν καλυφθεί μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων διατροφικών παρεμβάσεων, που θα επιτρέπουν τον καλύτερο έλεγχο των λειτουργιών του και την πρόληψη διάφορων παθήσεων και διαταραχών.

Τι πρόγραμμα είναι το MyNewGut;

Tο MyNewGut είναι ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη μακροπρόθεσμη υγεία του πληθυσμού, θέλωντας να συνδέσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου με μεταβολικά νοσήματα όπως η παχυσαρκία και στην εδραίωση νέων διατροφικών στρατηγικών για την επίτευξη του στόχου αυτού. Το πρόγραμμα ερευνά τον εντερικό μικροβιόκοσμο θέλωντας να συνδέσει τα αποτελέσμα και με άλλες μελέτες και να εντοπίσει συγκεκριμένα βακτήρια που ίσως είναι υπεύθυνα για συγκεκριμένα νοσήματα. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στο 2016 όπως αναφέρει η συντονίστρια της έρευνας, καθηγήτρια Yolanda Sanz σε συνέντευξή της.

Τι δείχνει η πορεία των ερευνών;

Η πορεία των ερευνών δείχνει ότι το μικροβιώμα μπορεί να επηρεάσει τις αλλαγές στο ενεργειακό ισοζύγιο και να αυξήσει τις φλεγμονές που οδηγούν σε μεταβολικές δυσλειτουργίες όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη. Σε μεταμόσχευση μικροχλωρίδας κοπράνων που έγινε σε ασθενή με μεταβολικό σύνδρομο φάνηκε ότι αυξήθηκε η ευαισθησία του στην ινσουλίνη σε συνδυασμό με την αύξηση της μικροβιακής ποικιλότητας. Το βουτυρικό που είναι προϊόν των μικροβίων αυτών φάνηκε ότι μπορεί να βοηθήσει τις μεταβολικές διαδικασίες μέσω της μιτοχονδιακής δραστικότητας. Αυτό ανοίγει τις πόρτες για νέες έρευνες για τα εντερικά βακτήρια και τα προϊόντα τους για πιο επιτυχημένες παρεμβάσεις. Όπως παρατηρήσαμε, η μικροχλωρίδα από κόπρανα μεταμόσχευσης ήδη δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα.

Τι έδειξε η μελέτη της Cargill;

Τη δεύτερη συνέντευξη έδωσε η Dr Joan Vermeiren που εργάζεται στον Επιστημονικό Όμιλο Διατροφής Cargill, προσπαθώντας να εισάγουν στην έρευνα συγκεκριμένα συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες. Τα αποτελέσματα στοχεύουν στην καλύτερη επιστημονική κατανόηση για το ρόλο του μικροβιώματος και των παραγώγων τους. Πως αυτός επηρεάζει τις διατροφικές διαταραχές και αν οι μεταβολίτες των βακτηριδίών επηρεάζουν το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών και το ενεργειακό ισοζύγιο. Επίσης ερευνάται αν υπάρχει σχέση μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου που να επηρεάζει τη διαδικασία ανάπτυξης σε παιδιά και αν τελικά η κατάσταση του μικροβιώματος μπορεί να τροποποιηθεί με διαιτητικές παρεμβάσεις. 

Με τα αποτελέσματα του προγράμματος θα θεσπιστεί νέο νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τις βιομηχανίες τροφίμων και θα δημιουργηθούν νέα καινοτόμα προίόντα με πιθανά οφέλη για την υγεία των καταναλωτών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος