Συνεντεύξεις

Βαραγιάννης Παναγιώτης: Το πρόγραμμα του 13ου Πανελλήνιου Συνέδριου Διατροφής & Διαιτολογίας και του 2ου Πανελλήνιου Συνέδριου Κλινικής Διατροφής

28 Ιουνίου 2015
6723 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
13o kai 2o sinedrio

Το medNutrition φιλοξενεί συνέντευξη από τον κ. Παναγιώτη Βαραγιάννη, Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, M.Med.Sc., PhDc, Πρόεδρο της Επιτροπής Προγράμματος, όπου μίλησε για το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής-Διαιτολογίας και το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής, τα οποία θα διεξαχθούν στις 27-29 Νοεμβρίου 2015, στο Κέντρο Πολιτισμού "ΘΕΑΤΡΟΝ", στην Αθήνα. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τη συνέντευξη.

Ποιος είναι ο στόχος των συνεδρίων; 
Οι γνώσεις και τα ερευνητικά δεδομένα εξελίσσονται ραγδαία σε όλους τους τομείς της Επιστήμης της Διαιτολογίας-Διατροφής μεταβάλλοντας σημαντικά τις μεθόδους διαγνωστικών εκτιμήσεων, αξιολόγησης και θεραπευτικών παρεμβάσεων, κάνοντας ολοένα πιο απαιτητική τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης των επαγγελματιών υπηρεσιών υγείας στο συγκεκριμένο χώρο. Υπάρχουν πραγματικά πολλές ομάδες Ελλήνων και Ξένων Επιστημόνων που έχουν σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες συμβάλλοντας στην παραγωγή νέας γνώσης. Στόχος των συνεδρίων είναι η διάχυση της γνώσης αυτής με εύληπτο και συντονισμένο τρόπο, με τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, για την πληρέστερη ενημέρωση των συμμετεχόντων και την επίτευξη πρακτικής βασισμένης σε ενδείξεις και αποδείξεις. Είναι αναγκαία η συνεχής και διαρκής επιμόρφωση και εκπαίδευση, έτσι ώστε ο σύγχρονος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, να καθίσταται πάντα έτοιμος να παρέχει τις επιστημονικές του γνώσεις, όπου χρειαστεί, όχι μόνο στο στενό πλαίσιο του κλινικού χώρου, αλλά και προς όφελος της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Πείτε μας λίγα λόγια για τα συνέδρια;
Η ιστορία των Πανελληνίων συνεδρίων του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, τα τελευταία 30 χρόνια αποτελεί τον καλύτερο εγγυητή, αναφορικά με τις υψηλές προσδοκίες που έχουν τεθεί. Το συνέδριο του ΠΣΔΔ ανά διετία, έχει πλέον καθιερωθεί ως το σημαντικότερο επιστημονικό γεγονός στα δρώμενα της κοινότητας των Διαιτολόγων -Διατροφολόγων και φιλοδοξεί να συνεχίσει την ανοδική του πορεία με την ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή των συναδέλφων. Πάντα στοχεύει στην παρουσίαση των νέων δεδομένων από τον Ελληνικό και τον Διεθνή χώρο αλλά και στο σχολιασμό των σύγχρονων γνώσεων και απόψεων στους διάφορους τομείς της Επιστήμης της Διαιτολογίας-Διατροφής.

Αυτή τη χρονιά, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων έχει την χαρά και την τιμή να συνδιοργανώσει με την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού, το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας & το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής. Από τα μέλη της Επιτροπής Προγράμματος των συνεδρίων έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Επιστημονικό Πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στους παραπάνω στόχους και στις απαιτήσεις όλων των συμμετεχόντων.

Να σημειωθεί επίσης η πολύτιμη βοήθεια, η έγκυρη καθοδήγηση και η πολυεπίπεδη συμβουλευτική για τον σχεδιασμό του τελικού προγράμματος, από την Επιστημονική Επιτροπή των συνεδρίων, η οποία για πρώτη φορά φέτος αποτελείται αποκλειστικά από μέλη του Ακαδημαϊκού χώρου της χώρας αλλά και του εξωτερικού. Είναι εμφανές ότι μέσω του ακαδημαϊκού τους έργου γίνονται οι σημαντικότεροι πρεσβευτές των συνεδρίων.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα και ποιοι μπορούν να το παρακολουθήσουν;
Στα συνέδρια θα υπάρχουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, δορυφορικά συμπόσια, αμφιλεγόμενα θέματα-Debate, σεμινάρια, κλινικά φροντιστήρια, LLL μαθήματα, ερευνητικές εργασίες, προφορικές ανακοινώσεις και συζητήσεις με κορυφαίους Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Το κύριο πρόγραμμα των Συνεδρίων θα περιλαμβάνει ως Προέδρους και Ομιλητές διακεκριμένους Επιστήμονες που εργάζονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί εχέγγυο για την εκπλήρωση των επιστημονικών σκοπών των Συνεδρίων.

Τα συνέδρια μπορούν να τα παρακολουθήσουν Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι, Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, Επαγγελματίες Υγείας, Φοιτητές αντίστοιχων τμημάτων, μέλη του ΠΣΔΔ ή της GrESPEN και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για την επικαιροποίηση και αναβάθμιση της επιστημονικής του γνώσης στον ευρύτερο χώρο της Επιστήμης της Διαιτολογίας και της Κλινικής Διατροφής. Αναμφίβολα όμως η ενεργός συμμετοχή όλων των ανωτέρω είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχία των Συνεδρίων.

Τι θεματολογία καλύπτει;
Η θεματολογία των Συνεδρίων καλύπτει ένα ευρύ φάσμα όλων των γνωστικών αντικειμένων που αφορούν στην Επιστήμη της Διαιτολογίας-Διατροφής, όπως:

 • Διατροφική αξιολόγηση 
 • Επιδημιολογία διατροφής 
 • Μεταβολισμός θρεπτικών συστατικών- Εντερικός μικροβιόκοσμος 
 • Παχυσαρκία
 • Διατροφή στα στάδια της ζωής 
 • Διατροφή & δημόσια υγεία 
 • Διατροφή & άθληση 
 • Διατροφή & ορμονική ρύθμιση 
 • Διατροφή & γονίδια 
 • Διατροφή & Οικολογία 
 • Διατροφή & νέες τεχνολογίες 
 • Διατροφή σε μη συνηθισμένες καταστάσεις 
 • Βιοδραστικά συστατικά τροφίμων 
 • Κλινική Διατροφή 
 • Διατροφική θεραπευτική 
 • Τεκμηριωμένες Οδηγίες Κλινικής Διατροφής 
 • Πρωτότυποι δρόμοι απασχόλησης του Διαιτολόγου 

Στο φετινό πρόγραμμα έχουν σχεδιαστεί 2 στρογγυλά τραπέζια ειδικά για φοιτητές τμημάτων Διαιτολογίας-Διατροφής, με επιστημονικές θέσεις αλλά και απαντήσεις στις αναζητήσεις τους για να ιχνηλατήσουν μεθοδικά τις επαγγελματικές προοπτικές του κλάδου της Επιστήμης της Διαιτολογίας-Διατροφής.

Επίσης, έχει αποσταλεί πρόσκληση για συνεργασία και πραγματοποίηση στρογγυλών τραπεζιών από τους ακόλουθους επιστημονικούς φορείς: το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, το Ελληνικό Ινστιτούτο Οστεοπόρωσης, η Ελληνική Εταιρία Αθηροσκλήρωσης, το Ελληνικό Κολλέγιο Αλλεργιολογίας και η Ελληνική Εταιρία Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου.

Τέλος, για ακόμη μία φορά θέλω να σημειώσω με ιδιαίτερη χαρά την καθολική συμπαράσταση και τον ενθουσιασμό των εταιρειών προϊόντων διατροφής, φαρμακευτικών ειδών, ιατρικού εξοπλισμού και άλλων χορηγών εταιρειών, που με την έμπρακτη συμβολή τους ενισχύουν την επιτυχία των συνεδρίων.