Blog

Ποια είναι η αξία των συνταγών σε ένα διαιτολόγιο;

της Αναστασίας Καραντέλου
16 Μαρτίου 2023
9336 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
suntages se diaita

Photo source: www.canva.com

Η δημιουργία μιας συνταγής από έναν διαιτολόγο είναι κάτι παραπάνω από την εξισορρόπηση των θερμίδων και των θρεπτικών συστατικών σε ένα διατροφικό πλάνο. Πρακτικά, εστιάζει στο να αποκτήσει ο διαιτολόγος μια πιο προσωπική σχέση με τον πελάτη, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στον τρόπο που επιλέγει να τρώει και να μαγειρεύει.

Είναι σημαντικό ο πελάτης να λάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη για την επιτυχία από τον θεραπευτή του. Η χρήση συνταγών προσφέρει ευκολία στον πελάτη, ειδικά στα πρώτα βήματα του, ακολουθώντας ένα νέο διατροφικό πρόγραμμα.

Ουσιαστικά, η αξία μιας συνταγής έγκειται στον σωστό συνδυασμό τροφίμων έτσι ώστε να συνθέσει ένα θρεπτικό αλλά και γευστικό γεύμα, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της κάθε περίστασης

Πώς η χρήση των συνταγών μπορεί να βοηθήσει στο αποτέλεσμα;

Ο σκοπός του διαιτολόγου είναι να προσφέρει υγιεινές προτάσεις και ιδέες οι οποίες θα κινήσουν το ενδιαφέρον του πελάτη ως προς να τις δοκιμάσει. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να γνωρίσει νέες τροφές και κατά συνέπεια να ανακαλύψει νέες γεύσεις.

Οι συνταγές θέτουν έναν ρεαλιστικό στόχο ως προς την προετοιμασία των γευμάτων παρέχοντας σαφείς οδηγίες

Αυτό συνεπάγεται ευκολία στη διαδικασία του μαγειρέματος με μικρότερο ποσοστό αποτυχίας. Η χρήση τους συμβάλλει στην κατανάλωση ποιοτικών γευμάτων σε ορισμένες ποσότητες φαγητού.

Επιπλέον, τρόφιμα τα οποία μπορεί ο πελάτης να δίσταζε να εισάγει στο διαιτολόγιο του, μπορούν να καταναλωθούν με ευχαρίστηση όταν βρίσκονται σε μια σωστά δομημένη συνταγή.

Οι κατάλληλες συνταγές είναι ικανές να παρακινήσουν τον πελάτη ώστε να παραμείνει ενεργός στο διατροφικό του πρόγραμμα. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς ο πελάτης δημιουργεί μόνος του να γεύματα του και εξοικειώνεται με το αναλαμβάνει προσωπικά την παρασκευή του φαγητού του. Το αποτέλεσμα είναι ο πελάτης να μαθαίνει όχι μόνο πως να οργανώνει μόνος του τα γεύματα του αλλά και τα συνδυάζει με έξυπνο τρόπο.

Πώς μπορεί κάποιος να δημιουργήσει συνταγές;

Από την σκοπιά του διαιτολόγου, τα θρεπτικά συστατικά είναι το Α και το Ω στη δημιουργία μιας συνταγής. Ωστόσο, όσο σημαντικό είναι μια συνταγή να περιέχει πληθώρα θρεπτικών στοιχείων, είναι επίσης σημαντικό να μην αμελείται η γεύση καθώς και οι υπόλοιποι αισθητικοί παράγοντες.

Μια σίγουρα επιτυχημένη προσέγγιση είναι η εισαγωγή τοπικών και παραδοσιακών συνταγών τα οποία λόγω κουλτούρας είναι πιο εύκολο να γίνουν αποδεκτά. Για παράδειγμα, στην ελληνική κουζίνα ο μουσακάς και ιδιαίτερα αγαπητός με ποικίλες εκδοχές του διαθέσιμες για κάθε ανάγκη.

Επιπλέον, είναι γνωστό πως ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να επηρεάσει την περιεκτικότητα των θρεπτικών συστατικών ορισμένων τροφίμων αλλά και την απορρόφηση τους από τον οργανισμό. Για παράδειγμα το σπανάκι αποδίδει περισσότερα αντιοξειδωτικά μαγειρεμένο παρά ωμό ενώ παράλληλα μειώνει το ποσοστό οξαλικού οξέος που περιέχει.

Ένας διαιτολόγος μπορεί να συνθέσει μια συνταγή η οποία θα παρέχει τα μέγιστα δυνατά οφέλη των υλικών της

Φυσικά, τα υλικά μιας συνταγής μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις διατροφικές απαιτήσεις του πελάτη. Η πρόταση συνταγής για ένα επιδόρπιο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη σε ασθενή με διαβήτη μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία του για γλυκό χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση του.

Παράγοντες που χρήζουν σημασίας

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο κοινωνικοοικονομικό προφίλ του πελάτη. Τα τρόφιμα πρέπει να είναι εύκολα διαθέσιμα για αυτόν διαφορετικά θα απογοητευτεί και πιθανόν να τα παρατήσει γρήγορα.

Η οικονομική πίεση είναι συχνό αίτιο εγκατάλειψης ενός διατροφικού προγράμματος

Κρίσιμοι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψιν είναι:

  • το κόστος και η ποσότητα των υλικών
  • η ευκολία της συνταγής
  • ο χρόνος προετοιμασίας
  • η διαθεσιμότητα των κατάλληλων μαγειρικών σκευών για την εκτέλεση της
  • η εξοικείωση με την μαγειρική

Για άτομα που λόγω της καθημερινότητας τους δυσκολεύονται να μαγειρεύουν μόνα τους ή έχουν κάποιον φροντιστή, οι διαιτολόγοι φροντίζουν να παρέχουν εξατομικευμένες λύσεις.

Πώς μπορεί να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία δημιουργίας μιας συνταγής;

Η χρήση ενός λογισμικού με δυνατότητα δημιουργίας συνταγών είναι μείζονος σημασίας για την εξυπηρέτηση των πελατών, ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε.

Πριν προταθεί μία καινούργια συνταγή, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πλήρες ιστορικό με τις διατροφικές συνήθειες, τις πιθανές αλλεργίες ή δυσανεξίες, τις αγαπημένες και μη τροφές και τους στόχους του πελάτη ακολουθώντας το διατροφικό πλάνο.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι κατευθυντήριες για την σύνταξη μιας εξατομικευμένης συνταγής.

Diatrofikes Sinitheies

Εικόνα 1 Παράδειγμα καταγραφής ιστορικού διατροφικών συνηθειών

Μέθοδος δημιουργίας συνταγής

Στις βασικές πληροφορίες συνταγής ορίζονται:

  • Η ονομασία της συνταγής
  • Οι οδηγίες εκτέλεσης
  • Ο χρόνος προετοιμασίας
  • Ο ορισμός ετικέτας

Ακολουθεί η καταχώρηση των υλικών της συνταγής. Σε κάθε συνταγή υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης εμφάνισης διατροφικών ενδείξεων π.χ. gluten free, vegetarian ή vegan friendly, έτσι ώστε να εξατομικεύονται ακόμα περισσότερο.

recipies baic info evexis

Εικόνα 2 Δημιουργία συνταγής

recipie type evexis

Εικόνα 3 Επισήμανση συνταγών

Υπάρχει δυνατότητα ορισμού και τροποποίησης της μεζούρας για τον υπολογισμό της ποσότητας των υλικών ανάλογα με τις ανάγκες της συνταγής (π.χ. κουταλιά της σούπας, φλιτζάνι κ.α.).

mezoures

Εικόνα 4 Ορισμός μεζούρας

Επιπλέον, μπορούν να οριστούν διατροφικές ετικέτες σε μια νέα συνταγή. Με τη χρήση των διατροφικών ετικετών είναι εύκολη η κατηγοριοποίηση και η ανάκληση των αποθηκευμένων συνταγών. Για παράδειγμα συνταγές νηστίσιμες ή χωρίς ζάχαρη.

Με την ολοκλήρωση της δημιουργίας της συνταγής εμφανίζονται αναλυτικά τα διατροφικά στοιχεία της.

Συγκεκριμένα, είναι διαθέσιμα:

  • Τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά
  • Ενέργεια ανά 100γρ
  • Ενέργεια ανά μερίδα
  • Διάγραμμα των μακροθρεπτικών συστατικών

Συνολικά στοιχεία για τα μικροθρεπτικά συστατικά της ημέρας

Diatrofika Stoixeia Evexis

Εικόνα 5 Διατροφικά στοιχεία συνταγής

Τέλός, η συνταγή μπορεί είτα να εκτυπωθεί είτε να αποσταλεί ως αρχείο .pdf απευθείας στο email του πελάτη.

print sent evexis

 

Εικόνα 6 Δυνατότητα εκτύπωσης και άμεσης αποστολής

 

  {module1161}

Αναστασία Καραντέλου
Αναστασία Καραντέλου Διαιτολόγος- Διατροφολόγος