Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις υποψήφιων Διαιτολόγων-Διατροφολόγων της ΕΔΔΕ, για γνωστοποίηση των στόχων τους

27 Μαρτίου 2015
8727 Προβολές
13 λεπτά να διαβαστεί
EDDE logo

Με αφορμή τις εκλογές της ΕΔΔΕ για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Περιφερειακών Συμβουλίων, οι υποψήφιοι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι, κλήθηκαν να μας απαντήσουν στην εξής ερώτηση: "Εφόσον εκλεγείτε ποιοι θα είναι οι βασικοί στόχοι και επιδιώξεις σας για τις δραστηριότητες του συλλόγου"

Αδαμίδου Ιωάννα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Βιολόγος 

Είμαι διαιτολόγος-διατροφολόγος και βιολόγος με σπουδές σε Αγγλία και Αμερική πλήρως αναγνωρισμένες από τον ΔΟΑΤΑΠ, δραστήριο μέλος του ΠΣΔΔ και της ΕΔΔΕ, και έχω θέσει υποψηφιότητα για το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΔΕ στις εκλογές της Κυριακής 29 Μαρτίου 2015. Η ΕΔΔΕ έχει πραγματοποιήσει σημαντικό έργο μέχρι στιγμής, και θα χαρώ να συμβάλλω με την σειρά μου ως έμπειρη, ιδιαίτερα οργανωμένη και πρακτική επαγγελματίας σε τούτη την προσπάθεια έτσι ώστε να γίνουν ακόμη περισσότερα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, πάντοτε με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον του κλάδου. Η κατοχύρωση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος διαιτολόγου-διατροφολόγου ήταν μια μεγάλη επιτυχία που οφείλει να συνοδευτεί από την σωστή και εύρυθμη διαδικασία σύστασης Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) αλλά και την ορθή τήρηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών ελέγχου με σοβαρότητα, επιστημονικότητα, λειτουργικότητα και οργάνωση, για να εκλείψουν επιτέλους τα φαινόμενα οικειοποίησης της Διατροφής και Διαιτολογίας από άλλα επαγγέλματα. Υποστηρίζω την επικοινωνία της ΕΔΔΕ με τους επαγγελματίες διαιτολόγους-διατροφολόγους σε ένα σοβαρό και λειτουργικό μοτίβο, έτσι ώστε αυτοί να εκπροσωπούνται σωστά. Οι εκλογές και το μέλλον αυτού του κλάδου μας αφορούν όλους, είτε καταπιανόμαστε με τα κοινά είτε αφοσιωνόμαστε αποκλειστικά στο εργασιακό μας πόστο, και είναι υψίστης σημασίας να διαφυλάξουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, όντες ταυτόχρονα ενεργοί και ενήμεροι για τα τεκτενόμενα του επαγγέλματος μας και εκτός συνόρων, για παράδειγμα στον EFAD και το αμερικανικό Academy of Nutrition and Dietetics. Προσκαλώ όλους τους συναδέλφους να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ΕΔΔΕ, με στόχο την άρτια συλλογική εκπροσώπηση και τον σεβασμό που αξίζουμε ως οι μοναδικοί νόμιμοι καταρτισμένοι επιστήμονες Διατροφής και Διαιτολογίας.

Αναγνώστου Αθανάσιος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 

Θα ήθελα να χαιρετίσω αρχικά και να συγχαρώ όλους και όλες τους συναδέλφους για την πολύ σημαντική και απαραίτητη προσπάθεια δημιουργίας παρουσίας και εξέλιξης του συλλόγου. Τόσο τα κεντρικά όργανα όσο και τα περιφερειακά συντάσσουν ενα πανελλαδικά δυναμικό συνεκτικό ιστό με πολλές παραμέτρους. Προσωπικά, ενδιαφέρομαι για την περιφέρεια δυτικής ελλάδος όπου και υποβάλω την υποψηφιότητά μου. Μετά από πολλά χρόνια εργασίας και παρουσίας σε μεγάλες πόλεις, εγκαταστάθηκα στην πόλη του πύργου. Διαπιστώνω πολύ σημαντικές ελλείψεις στην διατροφική ενημέρωση, κανένα συντονισμό μεταξύ αρχών, σχολικού περιβάλλοντος, αθλητικών ομάδων και σωματείων,με έναν φορέα όπως είναι η ΕΔΔΕ. Στόχος μου είναι η παρουσία, παρέμβαση, ενημέρωση και βοήθεια σε κάθε τομέα που άπτεται των δραστηριοτήτων μας ως παραιατρικός κλάδος, η εδραίωση ενός φορέα με συνεχή παρουσία και κοινωνική προσφορά καθώς και η ενότητα των ίδιων των μελών μας προς μια κοινή κατεύθυνση.Τέλος κρίνω κρίσιμη την συζήτηση και εύρεση σε πρακτικό πεδίο το εργασιακό σε τουριστικό τομέα της περιοχής μας που βρίθει απο τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες. Ευχαριστώ εκ των προτέρων την εμπιστοσύνη των μελών μας και εύχομαι σε όλους υγεία, πρόοδο,δημιουργία.

Ανδρουλάκη Νίκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, B.Sc. εξειδίκευση στην: παιδική Παχυσαρκία, Ασφάλεια HACCP & Ποιότητα τροφίμων

Σε μια εποχή όπου ο κλάδος των επαγγελματιών πτυχιούχων διαιτολόγων- διατροφολόγων έχει υποστεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα και πολλοί συνάδελφοι έχουν μείνει με ελάχιστη ή ακόμα και χωρίς καθόλου δουλειά, είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη ύπαρξης ενός πραγματικά ισχυρού επαγγελματικού Σωματείου, το οποίο θα προασπίζει αλλά και θα διεκδικεί τα εκ του Νόμου κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των διαιτολόγων-διατροφολόγων αυτής της χώρας. Αν θέλουμε να δώσουμε μια αριθμητική διάσταση, να σας πω λοιπόν ότι μόνο στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σήμερα λειτουργούν περισσότερα από 300 Κέντρα Υγείας, 1500 περιφερειακά Ιατρεία, πάνω από 300 δημόσια και ιδιωτικά Νοσοκομεία, 120 νόμιμες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κ.α.. Γνωρίζετε ότι σε όλα αυτά τα κέντρα και σύμφωνα με την οικεία Νομοθεσία προβλέπεται υποχρεωτικά η απασχόληση διαιτολόγων-διατροφολόγων ως επαγγελματίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας; Ένα δυνατό Σωματείο, έχει υποχρέωση να απαιτήσει όλες αυτές τις θέσεις εργασίας, οι οποίες μέχρι τώρα δυστυχώς πολλές από αυτές χάνονται. Ο επαγγελματίας διαιτολόγος-διατροφολόγος είναι ένας εκ των επαγγελματιών υγείας και η θέση του πρέπει να είναι δεδομένη και εξασφαλισμένη στον τομέα της Υγείας. Στόχος της ΕΔΔΕ, εκτός των παραπάνω, πρέπει να είναι και η ίδρυση του ΝΠΔΔ των επαγγελματιών διαιτολόγων-διατροφολόγων, τη νομική προσωπικότητα δηλαδή του κλάδου των διαιτολόγων-διατροφολόγων. Μέσα από το ΝΠΔΔ, ρυθμίζονται πολύ σημαντικά θέματα και κυρίως έχοντας νομική μορφή, όπως δικαιώματα και υποχρεώσεις των μελών του, ενώ αποτελεί το ισχυρότερο όργανο εκπροσώπησης του κλάδου απέναντι στους φορείς της Πολιτείας. Τέλος, εκτός από τον συνδικαλιστικό χαρακτήρα της η ΕΔΔΕ πρέπει να «επενδύσει» και σε εκείνες τις δομές που στόχο θα έχουν την ανάδειξη του επιστημονικού κύρους των επαγγελματιών του κλάδου μας. Όλοι μας θέλουμε ένα ισχυρό Σωματείο, έναν φορέα εκπροσώπησης του κλάδου με κύρος, να αναδείξει και να εξυψώσει το επάγγελμα του Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, όλοι μας συμμετέχουμε για μια ισχυρή ΕΔΔΕ, όλοι μαζί προχωράμε μπροστά.

Βασιλακοπούλου Ιωάννα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η συσπείρωση και ενοποίηση όλων των διαιτολόγων διατροφολόγων αλλά και η δημιουργία περιφερειακών τμημάτων είναι ένα σημαντικό γεγονός που θα λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας για το επάγγελμά μας, μπροστά σε τόσους κινδύνους που ελλοχεύουν . Σίγουρα όλοι μπορούν να βοηθήσουν και ο καθένας με το δικό του τρόπο ώστε το επάγγελμά του διαιτολόγου διατροφολόγου να αποκτήσει την δική του υπόσταση δημιουργώντας σάρκα και οστά σε μια ιδέα που πλανάτε εδώ και χρόνια . Σίγουρα όλοι μαζί αλλα και κάποιοι πιο μπροστά ώστε να πραγματοποιηθούν οι στόχοι μας , με σωστό προγραμματισμό , συνέπεια και ομαδικό πνεύμα . Τι σημαίνει να έχεις μια ταυτότητα ? Πως μπορείς να διασφαλίσεις τη θέση σου στην αγορά εργασίας έναντι μισαλλόδοξων ιατρών και λοιπών «ειδικών» που τείνουν να ασπαστούν τον τίτλο μας με σκοπό και μόνο το προσωπικό τους συμφέρον, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία ? Πως μπορούμε όλοι εμείς να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις στον τομέα μας ..Μια πληθώρα εύλογων ερωτημάτων που σίγουρα όλοι έχουν αναλογιστεί και μπορούν να λάβουν τέλος με την ίδρυση των περιφερειακών τμημάτων . Η βασική μας αποστολή θα είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας μέσα από την ανάπτυξη δίαυλων επικοινωνίας δικτύωσης και συνεργασίας ,με φορείς και συλλόγους όπως τον σύλλογο Αγκαλιάζω, Σκλήρυνση κατα πλάκας κ.α. Είναι σωστό να παραμένουμε στο παρών αλλα πιο σωστό να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις του μέλλοντος με τις οποίες θα έρθουμε αντιμέτωποι στο μέλλον . Θα υπάρχει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε όλα τα μέλη καθώς όλοι βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από ραγδαίες εξελίξεις που άλλοτε ισχύουν και άλλοτε όχι . Πρέπει να διασφαλίσουμε το επάγγελμά μας , είναι η ταυτότητα μας , γιατί η διαφορά μας με τους άλλους, η ιδιαιτερότητα μας εκτιμημένη σωστά ,μόνο αυτή μπορεί να μας κρατήσει ανοικτούς σε μία βαθύτερη οικείωση με ένα κόσμο πολυπρόσωπο και να μας καταστήσει αληθινά δημιουργικούς και ανθρώπινους.

Γίδας Απόστολος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 

Με αφορμή τις επικείμενες εκλογές της Ένωσης Διατροφολόγων Διαιτολόγων Ελλάδος θα ήθελα με τη σειρά μου να προ-σ-καλέσω όλους τους συναδέλφους Διατροφολόγους Διαιτολόγους οχι μόνο να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία αλλά κυρίως να προσέλθουν στο χώρο για να μας γνωρίσουν και να γνωριστούμε. Το ζητούμενο δεν είναι η προσωπική μου εκλογή αλλα ή ουσιαστική συναδέλφωση, η συνεργασία και η συλλογική ανάδειξη του κλάδου μας και του ρόλου μας στις τοπικές κοινωνίες, στη περιφέρεια, στους κρατικούς θεσμούς και την επιστημονική κοινότητα. Οι πρόσφατες εξελίξεις (έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος) προσθέτουν ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα μας για τον ασφαλέστερο διαχωρισμό του επαγγέλματος μας στη χαοτική αγορά εργασίας και στον βρώμικο ανταγωνισμό που δημιουργείται από διάφορους σφετεριστές της επιστήμης μας. Οι στόχοι και οι σκοποί που πρέπει να τεθούν από τα περιφερειακά και κεντρικά όργανα που θα προκύψουν (ασχέτως σύστασης και προσώπων) πρέπει να κινούνται στον εξής άξονα.

  • Συσπείρωση 
  • Ενημέρωση 
  • Προαγωγή – Προώθηση 
  • Συνεχής επιστημονική εξέλιξη 

Αναζητούμε τη διάπλαση μιας συνειδητοποιημένης ένωσης που θα δώσει έμφαση στη καλλιέργεια του σεβασμού προς το συνάδελφο, τη πολυφωνία και το διάλογο. Αυτό θα διασφαλίσει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα , τη θέση μας στην αγορά εργασίας αλλά και θα συμβάλει στη συνεχή ενημέρωση όλων, σε νομικό, επαγγελματικό και επιστημονικό επίπεδο. Πριν έρθουμε αντιμέτωποι λοιπόν με τις εξελίξεις του μέλλοντος, ας οργανώσουμε εμείς, μια επιτυχημένη και δημιουργική πορεία.

Δαγαλάκη Φλώρα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 

Ο σκοπός για τον οποίο αποφάσισα να δηλώσω συμμετοχή στις εκλογές στην ΕΔΔΕ ως περιφερειακό όργανο του Νοτίου Αιγαίου, είναι διότι θα ήθελα να προσφέρω και να προστατέψω σαν ενεργό μέλος των διαιτολόγων το κoιvό απo τηv λανθασμένη πληροφόρηση, καθώς και να διασφαλίσω την παροχή υπεύθυνης ενημέρωσης για θέματα που αφορούν την υγεία στον τομέα της διατροφής. Είναι ζωτικής σημασίας η Προστασία του επαγγέλματος από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες, καθώς και ο αποκλεισμός από το κλάδο των ατόμων οι οποίοι εμπλέκονται στον τομέα της διατροφής χωρίς να κατέχουν τα ανάλογα προσόντα. Ακόμη, η προώθηση της ποιοτικής εξάσκησης του επαγγέλματος μέσω των συναθροίσεων και το συζητήσεων των ατόμων που απαρτίζονται από μια ομάδα μόνο ευεργετικά αποτελέσματα θα μπορούσε να προσφέρει στο γενικό σύνολο. Επιπροσθέτως, είναι ωφέλιμο να παρέχεται στους πολίτες συνεχής ενημέρωση μέσω εκπροσώπων του συλλόγου ή με ανακοινώσεις και ενημερωτικά φυλλάδια με στόχο την καλύτερη ενημέρωση για θέματα διατροφής και για την πλήρη πληροφόρηση για τις ανορθόδοξες μεθόδους που κυκλοφορούν. Εν κατακλείδι, με μια συνεχής ανανέωση των στόχων των διάφορων επιτροπών που εμπλέκονται σε κάθε περιφέρεια και με την ενεργή συμμετοχή σε καινούργιες επιτροπές που σχετίζονται με θέματα διατροφής, θα επιφέρει την εξέλιξη του κλάδου και θα μεταλαμπαδεύσει τις αξίες του σε κάθε τόπο που σέβεται την ζωή και τη σωστή υγεία.

Θεοδωρίδου Βασιλική, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, B.Sc. 

Η επόμενη ημέρα των εκλογών θέλω να μας βρεί συσπειρωμένους χωρίς αντιπαλότητες και διχόνοιες. Θέλω η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σαν μια γροθιά να συμμαχήσει για να ακουστεί η φωνή μας, οι ιδέες μας, οι προτάσεις μας. Οι καιροί είναι δύσκολοι και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταχραστεί τον δικό μας τίτλο. Καθημερινά βλέπουμε διάφορους επαγγελματίες, οχι μόνο υγείας, να ασχολούνται με την επιστήμη της διατροφής και το επάγγελμα του διαιτολόγου.Ήρθε η ώρα όλοι μαζί, από κάθε γωνιά της Ελλάδας να δραστηριοποιηθούμε. ,Να δώσουμε το παρόν στις εκλογές. Να επιλέξουμε ποιοι θα μας εκπροσωπούν. Δε θέλω να είμαι απλός θεατής. Θέλω να προασπιστώ τα συμφέροντα του κλάδου μας!

Κανελλάκης Σπύρος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Phd

Αγαπητοί συνάδελφοι, η ΕΔΔΕ αποτελεί το μοναδικό φορέα ισότιμης εκπροσώπησης των διαιτολόγων. Στα πλαίσια αυτής της ισότιμης εκπροσώπησης αναδεικνύεται και η ανάγκη για συνεργασία από όλους και όλες. Όλες οι μεγάλες αλλαγές ήταν αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας ενώ οι διαμάχες κάθε φορά μόνο καθυστερήσεις και κινδύνους ελόχευαν, όπως χαρακτηριστικά το ζήσαμε με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Προσωπικά υπηρέτησα ως γραμματέας της ένωσης τα τελευταία 2 έτη και είχα την χαρά να μεταξύ άλλων να συμμετέχω, μαζί με άλλους αξιόλογους συναδέλφους, σε 3 σημαντικά εγχειρήματα. Το πρώτο ήταν η έκδοση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, έπειτα από αγώνες πολλών ετών, το δεύτερο ήταν η κινητοποίηση αναφορικά με τα τεστ δυσανεξίας και το τελευταίο είναι η διοργάνωση της 1ης ημερίδας της Ένωσης. Αυτά τα τρία εγχειρήματα σηματοδοτούν και τους άξονες – στόχους μου για το μέλλον της Ένωσης. Ο πρώτος άξονας – στόχος είναι η εδραίωση του επαγγέλματος ως συνέχεια της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και η κινητοποίηση ενάντια σε αυτούς που καπηλεύονται τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Ο δεύτερος άξονας – στόχος είναι η κινητοποίηση τόσο νομικά όσο και επικοινωνιακά απέναντι στους απατεώνες που με δόλιες πρακτικές εκμεταλλεύονται το κοινό και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ο τρίτος άξονας είναι η ανάπτυξη επιστημονικής επιτροπής με στόχο την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων, ως εξέλιξη του πρώτου εγχειρήματος αυτής της 1ης ημερίδας της ένωσης, τόσο σε μορφή συνεδρίων και μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων όσο και σε ακόμα μεγαλύτερα εγχειρήματα όπως την συγγραφή διατροφικών οδηγιών για τον ελληνικό πληθυσμό, επιτέλους από διαιτολόγους. Τέλος ένας επιπρόσθετος στόχος είναι η αναγνώριση και θεσμικά – νομοθετικά του επαγγέλματος του διαιτολόγου από την πολιτεία ως επάγγελμα υγείας και περίθαλψης με απώτερο στόχο την κατάργηση του ΦΠΑ που άδικα υπάρχει μόνο για το επάγγελμα του διαιτολόγου ανάμεσα στα επαγγέλματα υγείας. Ο διάλογος, η ομαδική εργασία και η συναδελφική αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη μεγάλων στόχων για το κοινό καλό του κλάδου μας.

Κοντογιάννη Ευφροσύνη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Την Κυριακή 29/3/15 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές της ΕΔΔΕ. Για πρώτη φορά όλοι οι συνάδελφοι ανά την Ελλάδα μπορούμε να προσέλθουμε στις κάλπες και να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Σκοπός των εκλογών είναι η ενίσχυση του κλάδου, η συσπείρωση των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων σε όλη την Ελλάδα για μαζικές διεκδικήσεις μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας. Οι αντιπρόσωποι αυτοί αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της προστασίας των δικαιωμάτων μας από διάφορους «ειδικούς» που χρόνια τώρα λυμαίνονται τον κλάδο και της προαγωγής των συμφερόντων του Πτυχιούχου Διαιτολόγου- Διατροφολόγου. Μέσω της συνεχούς ενημέρωσης για τα πεπραγμένα της ΕΔΔΕ, της συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις και της άσκησης του εκλογικού μας δικαιώματος μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε στην προσπάθεια αυτή. Προσωπική μου επιδίωξη με την υποψηφιότητα μου είναι να βοηθήσω στην επίτευξη των στόχων του συλλόγου οι οποίοι είναι: «η συσπείρωση των μελών της και η μελέτη, προστασία, διεκδίκηση και προαγωγή των συλλογικών οικονομικών, επαγγελματικών και κοινωνικοασφαλιστικών συμφερόντων των μελών της», με απώτερο σκοπό «την θεσμοθέτηση ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που θα ρυθμίζει τα ζητήματα των διαιτολόγων διατροφολόγων στην Ελλάδα».

Κωνσταντίνου Κατερίνα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 

Είμαι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη του τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακή απόφοιτος του πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου. Σκοπός της υποψηφιότητας μου είναι η συμμετοχή μου στα δρώμενα του συλλόγου με στόχο την εξέλιξη και την ανέλιξη του επαγγέλματος μας. Θεωρώ πως η απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την προάσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων καθώς επίσης για την ομαλή λειτουργία των επαγγελματικών μας χώρων. Πιστεύω πως θα πρέπει να συσταθεί ένα συμβούλιο που δεν θα πρέπει να στιγματίζεται και να κινείται με βάση τις κομματικές ταυτότητες. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια δυναμική ομάδα συναδέλφων που θα κινούνται και θα δουλεύουν για το κοινό καλό όλων μας. Να μπορεί ο οποιοσδήποτε συνάδελφος να είναι σε επικοινωνία με το σύλλογο και να καταθέτει τους προβληματισμούς του και να ενημερώνεται άμεσα για τις αλλαγές που πραγματοποιούνται ή ακόμη και για τα νέα δεδομένα στον τομέα μας. Ένας επιπλέον στόχος είναι να εγγράφονται στην ένωσή απευθείας όλοι οι απόφοιτοι των σχολών του τμήματός μας και να βοηθούνται στην εργασιακή τους αποκατάσταση. Τέλος, ένα βασικό στοιχείο είναι η συμμετοχή μας στον δημόσιο τομέα υγείας για την διεύρυνση του επαγγέλματος και την εξυπηρέτηση περισσότερων πελατών – ασθενών.

Μαχαλάς Κωνσταντίνος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, εξειδίκευση στις Διατροφικές διαταραχές & στην Παχυσαρκία 

Είμαι απόφοιτος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου στην Κέρκυρα από το 2013. Είμαι από τους πρώτους που στήριξαν την ΕΔΔΕ στο ξεκίνημά της, ακόμα και ως φοιτητής, από το 2009. Οι περισσότεροι με γνωρίζετε από το facebook και το group που έχω δημιουργήσει “ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ”. Όλα αυτά τα χρόνια έχω στηρίξει την ΕΔΔΕ, με όποιο τρόπο μπορώ, ( ενημέρωση σε έντυπα και τηλεόραση για τον ρόλο του διαιτολόγου) και τον τελευταίο χρόνο δούλεψα και δουλεύω στη δημιουργία και λειτουργία του νέου site της ΕΔΔΕ, με προσωπική εργασία, χωρίς κανένα όφελος. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι δεν μου αρέσει η διαδικασία των εκλογών και γι’ αυτό το λόγο δεν έχω βάλει ποτέ υποψηφιότητα, ούτε ως φοιτητής. Παρόλα αυτά πιστεύω πως ήρθε η ώρα εμείς οι νέοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να διασφαλίσουμε την ορθή λειτουργία του επαγγέλματος και να υπερασπιστούμε το επάγγελμα αλλά και τα συμφέροντά μας απέναντι σε τυχοδιώκτες.

Μίαρα Παναγιώτα, Διαιτολόγος-Διατροφολός, εξειδίκευση στις Διατροφικές διαταραχές

Δεσμεύομαι να γίνω η φωνή όλων των συναδέλφων του κλάδου μας προκειμένου να επιλυθούν προβληματισμοί οι οποίοι αφορούν την την φύση, την υπόσταση και την προστασία του επαγγέλματός μας έναντι όλων των αναρμόδιων οι οποίοι υποβιβάζουν, παραμερίζουν ή και υποκλέπτουν τον ρόλο του διαιτολόγου-διατροφολόγου.

Μιχαήλ Μαριέττα (Μαρία), Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 

Έχοντας πιστέψει στο όραμα μιας ένωσης , η οποία θα απαρτίζεται από όλους τους πτυχιούχους Διαιτολόγους – Διατροφολόγους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και βλέποντας να υλοποιείται με την ίδρυση της ΕΔΔΕ , αποφάσισα να θέσω για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις προηγούμενες εκλογές. Ήμουν ταμίας του Δ.Σ. όταν με παρέμβαση της ΕΔΔΕ , μετά από αγώνες χρόνων, αποκτήθηκε η άδειας ασκήσεως επαγγέλματος , κατοχυρώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την επιστημονική οντότητα του επαγγέλματός μας . Εάν επανεκλεγώ ο κύριος στόχος και η επιδίωξη μου, θα είναι η θεσμοθέτηση ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ( Ν.Π.Δ.Δ.) των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος , το οποίο θα ρυθμίζει τα νομοθετικά προβλήματα του κλάδου μας, όπως η αντιποίηση επαγγέλματος. Και θα βοηθήσει στην αναβάθμιση τους επαγγέλματος μας , ώστε να μην είμαστε πλέον για τον κόσμο αλλά και για το ίδιο το κράτος , απλά << αδυνατίστες >> .Αναγνωρίζοντας έτσι την σπουδαιότητα του στην δημόσια υγεία της χώρας . Ήρθε η ώρα ο κλάδος των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων να πάρει την θέση και την υπόσταση που του αξίζει . Πιστεύω ότι η γνώση των προβλημάτων σε συνδυασμό με την αγωνιστικότητα και τη προσήλωση στους στόχους, επιτυγχάνει το ποθητό αποτέλεσμα .

Παπαβαγγέλης Χρήστος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. 

Η υποψηφιότητα μου στο κεντρικό συμβούλιο έχει τον εξής στόχο :

  • την δημιουργία Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου γαι τους Διαιτολόγους 
  • την συναδέλφωση και γεφύρωση των διαφορών μεταξύ συναδέλφων ΠΕ και ΤΕ καθώς ακόμη και τώρα πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι εργάζονται για την διαφοροποίηση των πτυχίων (για δικούς τους βέβαια ιδιοτελείς σκοπούς) 
  • Την δημιουργία στιβαρού νομοθετικού πλαισίου που θωρακίζει τα διακαιώματα του πτυχιούχου συναδέλφου.

Πλάδα Μαρία, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, B.Sc., Αθλητική Διατροφολόγος, M.Sc.

Αξιότιμοι συνάδελφοι παρακάτω σας παραθέτω τους βασικούς μου στόχους και επιδιώξεις, για τις δραστηριότητες του συλλόγου σε περίπτωση που βρίσκομαι στο νέο ΔΣ της ΕΔΔΕ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

  • Ο στόχος μου όπως και όλων των μελών είναι να γίνει η ΕΔΔΕ Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου γιατί μόνο έτσι μπορεί να εδραιώσει και να περιφρουρήσει τα επαγγελματικά δικαιώματα μας αλλά και ως επίσημος σύμβουλος του κράτους να υποδείξει την ανάγκαια και ακρως απαραίτητη θέση του διατροφολόγου σε χώρους όπως νοσοκομεία,εστίες μαζικής σίτισης και χώρους που προβλέπει ο νόμος και ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί διατροφολόγος. 
  • Η εξωστρέφεια και επικοινωνία με την κοινωνία με δελτία τύπου ,άρθρα και οτι άλλο μέσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να καταλάβει η κοινωνία οτι το επάγγελμα μας δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασικός σύμβουλος για το ζείν και εύ ζειν. 
  • Να ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των μελών του συλλόγου και να υπάρχει ηλεκτρονική βάση που θα ελέγχει τα βασικά προσόντα εγγραφής στον σύλλογο. Η μεταξύ μας γνωριμία και συνεργασία δεν είναι ανάγκη να περιορίζεται στα όρια της έδρας μας.
  • Να γίνονται περισσότερες γενικές συνελεύσεις έτσι ώστε τα προβλήματα της κάθε περιφέρειας να αντιμετωπίζονται άμεσα και να κοινονποιούνται οι αποφάσεις σε κεντρική ιστοσελίδα της ΕΔΔΕ έτσι ώστε και άλλες περιφέρειες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα να λαβαίνουν γνώση αλλά και εμπειρία. 
  • Η ΕΔΔΕ θα πρέπει να ηγηθεί της πρωτοβουλίας της αναβάθμισης του επιστημονικού προφίλ της με τη διοργάνωση συνεδρίων ,ημερίδων και ανάλογων κινήσεων που εμπίπτουν στα πλαίσια της συνεχούς επιμόρφωσης. 
  • Η συναδελφική αλληλεγγύη θα πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει που είναι και η πιο σημαντική .Γιατί μόνο αν καταλάβουμε οτι τίποτα δεν μας χωρίζει αλλά πολλά μας ενώνουν θα προσφέρουμε ποιότητα στην εργασιακή μας καθημερινότητα 

Σουπιός Ιωάννης, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, B.Sc.,M.P., εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές & Παχυσαρκία

Αξιότιμοι συνάδελφοι παρακάτω σας παραθέτω τους βασικούς μου στόχους και επιδιώξεις, σε περίπτωση που βρίσκομαι στο νέο ΔΣ της ΕΔΔΕ. 
Στόχοι :

  • Να κερδίσει η ΕΔΔΕ την εμπιστοσύνη όλων των συναδέλφων και να γίνει ένας ισχυρός συνομιλητής του κράτους με κύρος, δυναμική και ουσιαστικό ρόλο σε κάθε θέμα διατροφής και διαιτολογίας που θα απασχολεί το Ελληνικό κράτος. 
  • Η ολοκλήρωση της σύστασης του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), το οποίο θα δώσει ουσιαστικό ρόλο στο κλάδο στις συνομιλίες του με το κράτος και θα είναι και ένα ισχυρό βήμα να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας αλλά και να διαφυλάξουμε το επαγγελματικό και επιστημονικό μας πεδίο από μη διαιτολόγους - διατροφολόγους. 

Επιδιώξεις:

  • Να γίνει η ΕΔΔΕ περισσότερο φιλική στους συναδέλφους και ακόμη περισσότερο αποδοτική στα προς επίλυση προβλήματα που προκύπτουν κατά καιρούς στα μέλη της. 
  • Η εισαγωγή των συναδέλφων σε κάθε σημείο που προβλέπεται από το νόμο η ύπαρξη μας. Κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, βρεφονηπιακοί σταθμοί, μονάδες μαζικής σίτισης (πχ. σώματα ασφαλείας, φοιτητικές λέσχες), κέντρα αποκατάστασης, δήμοι, γηροκομεία, εκπαίδευση κ.α. αποτελούν ορισμένα σημεία που θα μπορούσαν να εργάζονται συνάδελφοι με σχέσεις εργασίας. 
  • Η αναβάθμιση του επιστημονικού προφίλ της ΕΔΔΕ. Η ΕΔΔΕ θα πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς επιστημονικότητας για θέματα διατροφής και διαιτολογίας για την χώρα μας και να υπάρξει άμεση συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για να παρέχει συνεχιζόμενη εκπαίδευση στα μέλη της.