Συνεντεύξεις

Παναγιώτης Κλειάσιος: "Η ενημέρωση και η εκπαίδευση πάνω στην αθλητική διατροφή στη χώρα μας είναι ελάχιστη"

29 Οκτωβρίου 2014
5907 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
varaki gymnastikis me frouta kai mezoura

Ο Παναγιώτης Κλειάσιος, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. και Καθηγητής Διαιτολογίας και Μεταβολισμού, μας μίλησε για το 3ο κύκλο εκπαιδευτικών σεμιναρίων: Ειδικός Αθλητικής Διατροφής

Ποιες είναι οι θεματικές ενότητες που διδάσκετε στο επιμορφωτικό κύκλο σεμιναρίων “Peak Performance”;

Οι τομείς που αναλύω στον επιμορφωτικό κύκλο σεμιναρίων Αθλητικής Διατροφής του Εργομετρικού Κέντρου Διατροφής και Άσκησης “Peak Performance” είναι :

  1. Εργοβιοχημεία και μεταβολισμός,
  2. Μακροθρεπτικά συστατικά και άσκηση,
  3. Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στην άσκηση,
  4. Η επίδραση συγκεκριμένων εργογόνων βοηθημάτων στην αθλητική απόδοση.

Τι αποκομίζει κάποιος παρακολουθώντας τον επιμορφωτικό κύκλο σεμιναρίων “Peak Performance”;

Παρακολουθώντας τον συγκεκριμένο κύκλο κανείς, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τον τομέα της Αθλητικής Διατροφής και να αντιληφθεί τον ουσιαστικό ρόλο της στην απόδοση των αθλητών. Το περιεχόμενο των παρουσιάσεων είναι πάντα βασισμένο στα συμπεράσματα νέων ερευνών, κάτι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη.

Αναλύονται όλα τα ζητήματα που αφορούν την αθλητική διατροφή, όπως ο χρόνος λήψης του γεύματος σε σχέση με την άσκηση, η χρήση ή η αποφυγή συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και ο τύπος και η ποσότητα των υδατανθράκων ή των πρωτεϊνών που πρέπει να καταναλωθεί ανάλογα με το είδος της άσκησης. Αυτά είναι ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα.

Για ποιο λόγο να επιλέξει κάποιος τον συγκεκριμένο κύκλο σεμιναρίων;

Δυστυχώς, η ενημέρωση και η εκπαίδευση πάνω στον κλάδο της αθλητικής διατροφής στη χώρα μας είναι ελάχιστη, οπότε είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθει κάποιος επαγγελματικά στις διατροφικές απαιτήσεις που έχει ένας αθλητής. Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός κύκλος είναι ο μόνος που παρέχει συνδυασμό τόσο θεωρητικής όσο και πρακτικής γνώσης σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την αθλητική διατροφή.

Δίνεται βάση σε όλες τις σύγχρονες έρευνες από τα καλύτερα επιστημονικά κέντρα του κόσμου πάνω στην αθλητική διατροφή. Κατά αυτόν τον τρόπο, ο ενδιαφερόμενος μετά το πέρας του σεμιναρίου αισθάνεται έτοιμος και γεμάτος αυτοπεποίθηση να αναλάβει ακόμα και τα πιο δύσκολα περιστατικά αθλητών.

Τι έχετε αποκομίσει ο ίδιος ως εκπαιδευτής από τους εκπαιδευόμενούς σας;

Ευρισκόμενος στον τομέα της εκπαίδευσης τα τελευταία 5 χρόνια, οφείλω να ομολογήσω ότι ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός κύκλος μου άνοιξε νέους ορίζοντες. Με βοήθησαν ιδιαίτερα οι εκπαιδευόμενοι, με τις απορίες που μου έθεταν, να βελτιωθώ τόσο σε επίπεδο γνώσεων όσο και σε επίπεδο μεταδοτικότητας. Συνειδητοποίησα τη σημασία που έχει ο συνδυασμός θεωρίας και πράξης κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια των πρακτικών ζητημάτων αθλητικής διατροφής που αναλύουμε με τους εκπαιδευόμενους διαπίστωσα ότι πάντοτε δημιουργούσαμε μια νέα ιδέα, μια νέα μέθοδο επίλυσης και χειρισμού ιδιαίτερα απαιτητικών περιστατικών. Τα οφέλη που έχω εισπράξει μέχρι στιγμής είναι ανεκτίμητα.

Η εμπειρία των προηγούμενων εκπαιδεύσεων πόσο έχει αλλάξει;

H εμπειρία των προηγούμενων δύο εκπαιδεύσεων με έχει κάνει πιο υπεύθυνο απέναντι στον κάθε εκπαιδευόμενο που έρχεται να αποκομίσει νέες γνώσεις.

Βασιζόμενος στις πιο σύγχρονες και αξιόπιστες έρευνες ανά τον κόσμο, επιδιώκω να μεταφέρω τα τελευταία δεδομένα στο χώρο της αθλητικής διατροφής, επεξηγώντας παράλληλα αναλυτικά τους μηχανισμούς δράσης κάθε θρεπτικού συστατικού και κάθε συμπληρώματος διατροφής που θα μπορούσε να βελτιώσει την αθλητική απόδοση. Πιστεύω ακράδαντα πως αυτό που ξεχωρίσει τον καλό επαγγελματία υγείας είναι η κατανόηση των μηχανισμών δράσης κάθε συστατικού και εν συνεχεία η εφαρμογή στην πράξη.

Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο αθλητικής διατροφής που διοργανώνει το peak performance μπορείτε να βρείτε από το εξής link: https://www.peakperformance.gr