Συνεντεύξεις

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παιδική παχυσαρκία. Ρίξε το βάρος στο παιδί

του Χαράλαμπου Πετρόχειλου
11 Μαρτίου 2008
5406 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
ekstrateia enimerosis gia tin paidiki paxysarkia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια της ελληνικής Πολιτείας να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας που μαστίζει τη χώρα μας αναδεικνύοντας μας «πρωταθλητές Ευρώπης» παρουσιάστηκε χθες στο νέο κτίριο που στεγάζει τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Μαρούσι.

Με σύνθημα «Ρίξε το βάρος στο παιδί» η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα την παιδική παχυσαρκία έχει στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης καθώς πλέον η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μάστιγα για τη χώρα μας, αφού η συχνότητά της φτάνει το 54% σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών και το 40% σε εφήβους 12-17 ετών.

Πρόκειται για μία συγκροτημένη προσπάθεια καθώς αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του υπουργείου Υγείας με τέσσερις ακόμη κρατικούς φορείς (υπουργεία Παιδείας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, υφυπουργείο Αθλητισμού, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή) και απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Περιλαμβάνει την επίσκεψη και τη διανομή ενημερωτικών εντύπων σε επιλεγμένα σχολεία της χώρας από τους Ολυμπιονίκες και τους πρεσβευτές της εκστρατείας «η ζωή έχει χρώμα», τη διοργάνωση βιωματικής εκδήλωσης «Σπίτι της Υγιεινής Διατροφής» στον εκθεσιακό χώρο του ΜΕΤΡΟ του Συντάγματος με στόχο την ενημέρωση των παιδιών σ’ ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο και τη διοργάνωση ενημερωτικών εκπομπών σε συνεργασία με την ΕΡΤ για το ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας.

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε «τη βαθύτατα παιδευτική αξία του οικογενειακού τραπεζιού για τη μετάδοση υπεύθυνων στάσεων ζωής από τα πρώτα παιδικά βήματα» ενώ προανήγγειλε ότι στις 17 Μαρτίου θα υπάρξουν ανακοινώσεις για ακόμη πιο εξειδικευμένες δράσεις σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές και ειδικά την νευρική ανορεξία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Χατζηδάκης υποσχέθηκε να συμβάλλει αποφασιστικά στην επιτυχία της προσπάθειας με την αξιοποίηση όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς στην προβολή της εκστρατείας αλλά και με την έναρξη ενός προγράμματος δημιουργίας ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε ότι τα ενημερωτικά φυλλάδια που εκδόθηκαν γι' αυτό το σκοπό με την έναρξη της νέας χρονιάς θα βρίσκονται στα χέρια κάθε μαθητή και έκανε αναφορά στα προγράμματα διατροφής που πραγματοποιούνται σήμερα στα σχολεία καθώς και σ’ ένα νέο σχέδιο συνεργασίας με το Ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο αναπτύσσει ένα πρόγραμμα για την ευαισθητοποίηση των μαθητών, το «food for you».

Την ανάγκη δημιουργίας χώρων άθλησης επισήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος μιλώντας για το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε στερήσει στα παιδιά μας τα δύο πιο πολύτιμα αγαθά που είχαν, τα οποία δεν είχαν οι μεγάλοι, το χρόνο και το χώρο». Μάλιστα ο κ. Ιωαννίδης απαντώντας μετά το τέλος της εκδήλωσης στο ερώτημα πως μπορούν να δημιουργηθούν χώροι άθλησης σε μία Αθήνα που ασφυκτιά αποκάλυψε ότι πέρα των άλλων πρωτοβουλιών, υπάρχει σχεδιασμός να αξιοποιηθούν οι αυλές των σχολείων – με το απαραίτητο βέβαια προσωπικό- ως χώροι άθλησης των παιδιών τις ώρες της ημέρας που παραμένουν κλειστά.

Τέλος, η Γ.Γ. Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας Μαρίας Τροχάνη αναφέρθηκε στην ανάγκη σύνδεσης του φαγητού με την αξία του οικογενειακού τραπεζιού, τονίζοντας παράλληλα ότι από το 1984 μέχρι το 2000 υπήρξε μία αύξηση στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού κατά  956% και ότι το 77% των παιδιών δεν τρώνε ποτέ με τους γονείς τους.

Χαράλαμπος Πετρόχειλος
Χαράλαμπος Πετρόχειλος Δημοσιογράφος