133 διαιτολόγοι συμμετείχαν σε έρευνα για τη διαχείριση του ΣΕΕ και ανέδειξαν τη σημασία της εξατομικευμένης διαιτολογικής προσέγγισης
Μια έρευνα με χρήση ερωτηματολογίου που διεξήχθη τον Μάιο του 2025 και απευθυνόταν σε διαιτολόγους, κατέγραψε τις πρακτικές, τις απόψεις και τις εμπειρίες τους σχετικά με την αντιμετώπιση του ΣΕΕ.
Βασικά Ευρήματα:
- Το 98,5% των διαιτολόγων έχει διαχειριστεί περιστατικά ΣΕΕ, με το 49% να τα αντιμετωπίζει σε εβδομαδιαία βάση.
- Η δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs, η εξατομίκευση των διατροφικών επιλογών και η χρήση προβιοτικών είναι οι πιο κοινές στρατηγικές.
- Στο ψυχοσωματικό επίπεδο, οι επαγγελματίες αναγνωρίζουν τη σημασία του στρες, προτείνοντας τεχνικές χαλάρωσης ή παραπομπή για ψυχολογική υποστήριξη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η ερώτηση σχετικά με τη χρήση μαστιχόνερου στη διατροφική διαχείριση του ΣΕΕ:
- Το 44,4% των διαιτολόγων δεν το έχει συστήσει ακόμη αλλά εκφράζει ενδιαφέρον να το εντάξει στη διαιτολογική πράξη.
- Περισσότεροι από 1 στους 2 συμμετέχοντες που το έχουν συστήσει, δηλώνουν θετικές εμπειρίες και ανακούφιση συμπτωμάτων από τους ασθενείς.
- Ζητείται περισσότερη πληροφόρηση και επιστημονική τεκμηρίωση.
Η έρευνα καταδεικνύει πως οι διαιτολόγοι έχουν καίριο ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ΣΕΕ, εφαρμόζοντας πολυπαραγοντικές και εξατομικευμένες προσεγγίσεις.
Η ενσωμάτωση φυσικών βοηθημάτων όπως το μαστιχόνερο ανοίγει νέα πεδία έρευνας και εφαρμογής στην κλινική πράξη.