Συνέδρια

Παχυσαρκία, ένας παράγοντας κινδύνου όπου ο διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει

της Όλγας Δέδε
19 Ιουλίου 2016
11706 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika pou simbouleuei

Photo source: www.bigstockphoto.com

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιομεταβολικών Παραγόντων που οργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα από 23 έως και 25 Ιουνίου 2016 στο ξενοδοχείο Elite City Resort στην Καλαμάτα. Πως η παχυσαρκία συγκαταλέγεται στους παράγοντες κινδύνου και πως μπορεί ο διαιτολόγος να βοηθήσει τον πελάτη του να την αντιμετωπίσει;

Είναι γνωστό πως τα κιλά που παίρνει ένας άνθρωπος πολλές φορές οφείλονται στην ψυχολογία του. Ο Γιώργος Βαλσαμάκης, Ενδοκρινολόγος στην ομιλία του "Ψυχολογική προσέγγιση και κατανόηση του παχύσαρκου ασθενούς" αναφέρει πως επηρεάζει η παχυσαρκία την ψυχολογία και πως ο κάθε ασθενής πρέπει να έχει εξατομικευμένη προσέγγιση.

Η διατροφή ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες απώλειας βάρους, ο κάθε άνθρωπος όμως χρειάζεται τη δική του προσέγγιση και το δικό του πρόγραμμα διατροφής ανάλογα με τις ανάγκες του. Ο Χάρης Δημοθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος και Βιολόγος στην ομιλία του "Πως και πότε εξατομικεύουμε ένα διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους" εξηγεί γιατί είναι σημαντική εξατομίκευση και πως αυξάνεται η πιθανότητα επιτυχίας με τον τρόπο αυτό.

H λύση κατά της παχυσαρκίας είναι η διατροφή και η άσκηση! Ο Γεώργιος Παραδείσης από τη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην ομιλία του "Πόσο ο καθιστικός τρόπος ζωής και η απουσία άσκησης συμβάλλουν στην παχσαρκία;" τονίζει τις διαφορές ανάμεσα στα είδη άσκησης και σχολιάζει τις επιδημιολογικές μελέτες που αφορούντη φυσική δραστηριότητα και τη σχέση της με το βάρος.

H τελευταία ομιλία που αφορούσε τα σύγχρονα θέματα διατροφής και παχυσαρκίας περιείχε την ανάλυση μιας Πανελλαδικής έρευνας που αφορούσε την ανάλυση των συνηθειών των Ελλήνων ανάλογα με την περιοχή που κατοικούν και πως αυτές συνδέονται με την παχυσαρκία. Η ανάλυση έγινε από την Δέσποινα Κατσώχη, Ακτινοθεραπεύτρια- Ογκολόγο και είχε θέμα "αρτογράφησω των διατροφικών μας συνηθειών και συμπεριφορών".

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος