Συνέδρια

Ασθένειες του ανώτερου πεπτικού

της Όλγας Δέδε
01 Απριλίου 2016
7779 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ασθένειες του ανώτερου πεπτικού

Photo source: www.bigstockphoto.com

To Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στην 11η Εκπαιδευτική Συνάντηση του ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ με θέμα "Εξελίξεις στη Γαστερντερολογία και Ηπατολογία" που έγινε στο ξενοδοχείο Royal Olympic πραγματοποιήθηκε το 4ο στρογγυλό τραπέζι με παρουσιάσεις που είχαν να κάνουν με τις παθήσεις του ανώτερου πεπτικόυ συστήματος. 

Η πρώτη παρουσίαση είχε θέμα "Πρόληψη αδενοκαρκινώματος οισοφάγου: Ποιοί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και πώς θα πρέπει να παρακολουθούνται;" απο τον Νίκο Βιάζη, Διευθυντή του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του ΓΝΑ "Ευαγγελισμός". Η πρόληψη είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στην αντιμετώπιση της ΓΟΠΝ και του οισοφάγου Barrett. Ο βαθμός δυσπλασίας καθορίζει τις ενέργειες που απαιτούνται ξεκινόντας απο απλή ενδοσκοπική παρακολούθηση σε άτομα που δεν έχουν δυσπλασία και καταλήγωντας σε ενδοσκοπική θεραπεία σε άτομα με μεγάλο βαθμο δυσπλασίας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη παρουσίαση στο παρακάτω video.

H επόμενη ομιλία είχε θέμα "Αυτοάνοση παγκρεατίτιδα και IgG4 χολαγγειοπάθεια" την οποία παρουσίασε ο Γιώργος Θεοχάρης , Επιμελητής Α ΠΝΠ. Αφορά δυο μορφές παγκρεατίτιδας, στην αυτοάνοση παγκρεατίτιδα εμφανίζεται σκλήρυνση του παγκρέατος. Η διάγνωση γίνεται μέσω υπερήχου και αιματολόγικών εξετάσεων για ανίχνευση των τιμών IgG4. Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την ομιλία του Γιώργου Θεοχάρη.

Η τρίτη ομιλία είχε θέμα "Ασθενής με αχαλασία: Θεραπευτικές επιλογές" για το κομμάτι αυτό μίλησε ο Γεώργιος Καραμανώλης, Επίκουρος Καθηγητής Γαστρεντερολογίας. Η αχαλασία συχνά προκαλεί προβλήματα σίτησης με αποτέλεσμα να μειώνεται το βάρος του ασθενή. Τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν αναλύει ο Καθηγητής Γαστρεντερολογίας στο παρακάτω video.

Το 4ο στρογγυλό τραπέζι έκλεισε με τη δεύτερη ομιλία του Γεώργιου Καραμανώλη Επίκουρου Καθηγητή Γαστρεντερολογίας με θέμα "Λειτουργική δυσπεψία. Ερευνητικές προσπάθειες". Μετά απο έρευνες φάνηκε ότι δεν είναι μόνο η τροφή που δημιουργεί πρόβλημα αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο οι λοιμώξεις και η ψυχολογία. Το ερευνητικό πεδίο αναλύει περισσότερο ο Γεώργιος Καραμανώλης στο παρακάτω video

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος