Ομιλίες

Η τεχνολογία των 3d εκτυπωμένων τροφίμων

27 Ιανουαρίου 2023
12942 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
3d trofima kai diatrofh

Στα πλαίσια της 13ης Πανελλήνιας Εκπαιδευτικής Συνάντησης του ΕΛΙΓΑΣΤ για τις Εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία που πραγματοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου στην Αίγλη Ζαππείου, είχα την τιμή να παρευρεθώ ως ομιλητής και να παρουσιάσω ένα πρωτοποριακό διατροφικό θέμα που πιθανότατα να απασχολήσει μελλοντικά την επιστημονική κοινότητα. Στη διάλεξη έγινε αναφορά για την τεχνολογία των τρισδιάστατων εκτυπωμένων τροφίμων και την επίδρασή τους στον τομέα της Υγείας γενικότερα αλλά και πιο ειδικά στον τομέα της Γαστρεντερολογίας.

Τι είναι η τεχνολογία των 3d εκτυπωμένων τροφίμων;

Πρόκειται για μια νέα φιλοσοφία στον κλάδο των τροφίμων και της μαγειρικής ακολουθώντας την σύγχρονη τάση της ψηφιακής εποχής. Σαν ιδέα ειπώθηκε πριν από μερικά χρόνια, αλλά στις μέρες μας κάνει πλέον μια δυναμική επανεμφάνιση εξελίσσοντας το τρόφιμο και τη γαστρονομία στο επόμενο στάδιο αυτό της 'Ψηφιακής Γαστρονομίας'. Τα τρόφιμα που παράγονται με τον συγκεκριμένο τρόπο, αρχικά αφορούν μια μικρή γκάμα τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων π.χ. διάφορα γλυκά, αλμυρά σνακ, φρούτα, λαχανικά, ορισμένα φαγητά (π.χ. πίτσα, μακαρόνια κ.α) ενώ η πρόβλεψη αφορά την κάλυψη του μεγαλύτερου ποσοστού των διατροφικών επιλογών.

Ποια είναι τα πεδία εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας;

Τα πεδία εφαρμογής των 3d εκτυπωμένων τροφίμων επεκτείνονται πέρα από τη Βιομηχανία τροφίμων, στην Ιατρική Επιστήμη, τον Στρατιωτικό τομέα (π.χ. Αμερικανικός στρατός, NASA), την επαγγελματική εστίαση ακόμη και την οικιακή χρήση, ενώ εκτιμάται ότι μελλοντικά θα αυξηθεί κατακόρυφα η χρήση τους.

pedia efarmoghs 3d trofima

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της;

Όσον αφορά τη Γαστρεντερολογία, η τεχνολογία των 3d εκτυπωμένων τροφίμων μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση συνήθων προβλημάτων ή παθήσεων αποτελώντας μια αποτελεσματική πρακτική στη φαρέτρα των θεραπευτικών επιλογών. Για παράδειγμα σε περιπτώσεις δυσφαγίας, κακοθρεψίας ή τροφικών αλλεργιών η χρησιμοποίηση των συγκεκριμένων τροφίμων αποτελεί μια νέα θεραπευτική προσέγγιση. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε καταστάσεις απέχθειας ή αποφυγής ωφέλιμων τροφίμων έτσι ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση τους και να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες.

3d trofima provlhmata

Παρόλα τα πλεονεκτήματα που εμφανίζουν τα 3d εκτυπωμένα τρόφιμα υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα και εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, με βασική προϋπόθεση τη συνεργασία διάφορων επιστημονικών κλάδων προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η παραγωγή και οι ιδιότητες των τροφίμων.

Μελλοντικά...

Στο μέλλον ο τομέας των τροφίμων και της διατροφής πιθανόν να διαφέρουν σημαντικά με όσα γνωρίζουμε σήμερα και δεν αποκλείεται τότε και η εμφάνιση του συναισθήματος ή της 'νοσταλγίας' για κανονικό φαγητό!

3d trofima mellon

Δείτε όλη την παρουσίαση εδώ:

 

3d trofima ppt

Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης
Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης M.Med.Sc. PhD, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή. Είναι επίσης  Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο" των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας.