Ομιλίες

Διατροφή πριν και μετά το χειρουργείο στη νόσο Crohn

26 Απριλίου 2023
15765 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
antimetwpish ths nosou crohn prin kai meta to xeirourgio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είναι γεγονός πως η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την τελευταία μέθοδο αντιμετώπισης της νόσου Crohn. Ωστόσο, έχει φανεί πως στα δέκα πρώτα χρόνια της νόσου το 50% των ασθενών θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η κυριότερη από τις παρενέργειες που συνοδεύει τη χειρουργική επέμβαση της νόσου Crohn και αφορά άμεσα το διαιτολόγο – διατροφολόγο, είναι η κακή θρέψη των ασθενών.

Ανίχνευση διατροφικού κινδύνου στη νόσο Crohn

Το πιο βασικό στοιχείο στην αντιμετώπιση της κακής θρέψης των ασθενών αυτών είναι η ανίχνευση του διατροφικού κινδύνου και η διατροφική φροντίδα κατά την περίοδο νοσηλείας. Πώς γίνεται όμως η ανίχνευση αυτή; Σύμφωνα με την ESPEN το εργαλείο ανίχνευσης του διατροφικού κινδύνου είναι το Nutritional Risk Screening 2002 (NRS).

Αντιμετώπιση κακής θρέψης

Εντερική ή παρεντερική διατροφή;

Στην περίπτωση που διαγνωσθεί κακή θρέψη η επέμβαση πρέπει να αναβληθεί για 7-10 μέρες και να χορηγηθεί εντατική τεχνητή διατροφή. Πρώτης εκλογής μέθοδος είναι η εντερική διατροφή. Ωστόσο, σε περίπτωση που πάνω από το 60% των αναγκών δεν μπορούν να καλυφθούν μέσω αυτής προτείνεται ο συνδυασμός με παρεντερική διατροφή.

Η παρεντερική διατροφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μόνη παρέμβαση όταν:

  • Η εντερική δεν είναι εφικτή π.χ. σοβαρή διάρροια ή εμετός
  • Όταν υπάρχει αντένδειξη π.χ. εντερική απόφραξη

Απαιτούνται διατροφικά συμπληρώματα και ανοσοδιατροφή στη νόσο Crohn;

Οι ασθενείς που δεν καλύπτουν τις ενεργειακές και πρωτεϊνικές απατήσεις από την τροφή θα πρέπει να λαμβάνουν διατροφικά συμπληρώματα από το στόμα κι αν ακόμη δε μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους συνίσταται να τους χορηγηθεί εντερική διατροφή.

Όσον αφορά την ανοσοδιατροφή φαίνεται πως δεν υπερτερεί έναντι των συμβατικών σκευασμάτων. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη χρήση ειδικών σκευασμάτων εμπλουτισμένων με αργινίνη, Ω3 λιπαρά, και νουκλεοτίδια στους ασθενείς αυτούς.

Διατροφή προεγχειρητικά της νόσου Crohn

Συστήνεται η νηστεία πριν την επέμβαση;

Για τους ασθενείς χωρίς κίνδυνο εισρόφησης συστήνεται η κατανάλωση διαυγών υγρών έως και 2 ώρες και η κατανάλωση τροφής έως και 6 ώρες πριν την αναισθησία.

Επιπλέον, συστήνεται η φόρτιση υδατανθράκων από την προηγούμενη νύχτα και 2 ώρες πριν την επέμβαση, με σκοπό τη μείωση του αισθήματος δυσφορίας μετεγχειρητικά.

Διατροφή μετεγχειρητικά της νόσου Crohn

Συστήνεται η διακοπή της σίτισης από το στόμα;

Σύμφωνα με την ESPEN η σίτιση από το στόμα πρέπει να συνεχίζεται και μετεγχειρητικά προσαρμοσμένη στην ανοχή τους ασθενούς και τον τύπο της επέμβασης. Απεναντίας, εφόσον η σίτιση από στόμα δεν είναι εφικτή ή καλύπτει ποσοστό μικρότερο από το 50% των ενεργειακών αναγκών θα πρέπει να χορηγηθεί σίτιση μέσω καθετήρα.

Τι να κρατήσει ο επαγγελματίας διαιτολόγος;

Συμπεραίνοντας, ο επαγγελματίας διαιτολόγος πρέπει να έχει υπ' όψιν του τα εξής:

  • η ανίχνευση διατροφικού κινδύνου για τους ασθενείς με νόσο Crohn είναι υψίστης σημασίας
  • η διατροφική κατάσταση αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για τους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν ή υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση.

Δείτε περισσότερα από την κα. Μπασχαλή Αριστέα, MMedSc, Υποψήφια Διδάκτωρ, Κλινική Διαιτολόγος στο βίντεο που ακολουθεί.

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος
Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων.