Επιστημονικά Νέα

Είναι απαραίτητος ο αυστηρός περιορισμός των Υδατανθράκων για την καταστολή της Όρεξης;

02 Ιουνίου 2025
249 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
periorismos idatanthrakon kai katastoli orexis

Photo source: www.canva.com

Εισαγωγή

Τα αυξημένα αισθήματα πείνας, που σχετίζονται με αυξημένη έκκριση γκρελίνης, είναι μια κοινά αναφερόμενη παρενέργεια της απώλειας βάρους που προκαλείται από τη διατροφή. Όταν τα άτομα βρίσκονται σε κέτωση, αναφέρουν σταθερά ότι αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι και μερικές φορές, πιο χορτάτοι μετά από ένα γεύμα σε σύγκριση με τη μη κετωτική κατάσταση.

Σκοπός

Αυτή η δοκιμή είχε ως στόχο να συγκρίνει τρεις δίαιτες χαμηλής ενέργειας (LED) με διαφορετικές ποσότητες υδατανθράκων (CHO) για την κέτωση και τις αλλαγές στα αισθήματα πείνας σε ενήλικες με παχυσαρκία.

Συμμετέχοντες

Συνολικά 101 ενήλικες (51 γυναίκες) με παχυσαρκία (ΔΜΣ, μέσος όρος [SEM], 34,7 [0,4] kg/m 2 ).

Μέθοδος

Η μελέτη χρησιμοποίησε τυχαία κατανομή (randomization) για να κατατάξει τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες, οι οποίες ακολούθησαν διαφορετικές δίαιτες με ισοθερμιδική πρόσληψη (1000 kcal/ημέρα) για 8 εβδομάδες. Οι ομάδες είχαν διαφορετικά επίπεδα υδατανθράκων (χαμηλή, μεσαία και υψηλή CHO).

Η μέθοδος περιλάμβανε τα εξής βήματα:

  1. Σχεδιασμός δίαιτας: Ισοθερμιδικές δίαιτες με 1000 kcal/ημέρα, με διαφορετική ποσότητα υδατανθράκων (χαμηλή, μεσαία ή υψηλή CHO).

  2. Περίοδος παρέμβασης: 8 εβδομάδες δίαιτας με τις παραπάνω δίαιτες.

  3. Περίοδος επανασίτισης: 4 εβδομάδες μετά την παρέμβαση για την επαναφορά του βάρους και τη σταθεροποίηση.

Μετρήσεις

  • Σωματικό βάρος και σύνθεση σώματος.

  • Αίσθηση πείνας και άλλες βαθμολογίες όρεξης.

  • Συγκεντρώσεις β-υδροξυβουτυρικού (βHB) και ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη.

Οι μετρήσεις έγιναν στην αρχή της μελέτης, στην 8η εβδομάδα και στην 12η εβδομάδα.

Αποτελέσματα

Στην 8η εβδομάδα της μελέτης, παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στην απώλεια βάρους και τις συγκεντρώσεις β-υδροξυβουτυρικού (βΗΒ) μεταξύ των ομάδων με διαφορετική διατροφική πρόσληψη υδατανθράκων:

Ομάδα χαμηλών υδατανθράκων (CHO)

Είχε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και υψηλότερες συγκεντρώσεις βΗΒ σε σχέση με την ομάδα μεσαίων ή υψηλών υδατανθράκων.

Ομάδα μεσαίων (CHO)

Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές στην απώλεια βάρους και στις συγκεντρώσεις βΗΒ σε σύγκριση με την ομάδα υψηλών υδατανθράκων.

Ομάδα υψηλών (CHO)

 Δεν παρουσίασε σημαντικές διαφορές σε σχέση με την ομάδα μεσαίων CHO στην απώλεια βάρους ή τις συγκεντρώσεις βΗΒ.

Συζήτηση

Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στην πείνα μεταξύ των ομάδων, υποδεικνύοντας ότι η κατανάλωση χαμηλών, μεσαίων ή υψηλών υδατανθράκων δεν επηρεάζει σημαντικά την αίσθηση της πείνας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Roekenes, J. A., Aukan, M. I., Bomo, O. J., Brechan, I., Knudsen, K. A., Hansen, J. G., Coutinho, S. R., Rehfeld, J. F., Truby, H., Sainsbury, A., Svendsen, M., & Martins, C. (2024). Is severe carbohydrate restriction necessary for appetite suppression? The ASKED randomized controlled trial. Obesity (Silver Spring, Md.)32(11), 2087–2099. https://doi.org/10.1002/oby.24133

Γαλατιανή - Μαρία Φράγκου
Γαλατιανή - Μαρία Φράγκου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Γαλατιανή - Μαρία Φράγκου είναι τελειόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στα Τρίκαλα και πραγματοποιεί την πρακτική της άσκηση σε Διαιτολογικό Γραφείο στο Παγκράτι.