Ομιλίες

Ωμέγα 3, κουρκουμίνη και πρoβιοτικά στην αντιμετώπιση των ΙΦΝΕ

23 Μαΐου 2017
24072 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kourkoumini kai nosoi tou enterou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Στα πλαίσια της Ημερίδας «Οι Διαιτολόγοι συναντούν τους Γαστρεντερολόγους» στις 18 Μαρτίου έγινε ένα debate σχετικά με την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής στις ΙΦΝΕ. Συγκεκριμένα διερευνήθηκε η δυνατότητα λήψης συμπληρωμάτων όπως τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, η κουρκουμίνη, τα προβιοτικά και τα ευβιοτικά.

Είναι γνωστό ότι διάφοροι γενετικοί παράγοντες, το μικροβίωμα αλλά και η δίαιτα ενεργούν από κοινού για να διατηρηθεί η εντερική ομοιοστασία και συστατικά σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την εντερική λειτουργία, ενώ και η συνέργεια τους μπορεί να επηρεάσει τη συνολική εντερική υγεία. Για το λόγο αυτό η προσθήκη μεμονωμένων διατροφικών συστατικών είναι πιθανό να παίξει ρόλο στην επαγωγή και διατήρηση της ύφεσης τόσο της νόσου Crohn (CD) όσο και της ελκώδους κολλίτιδας (UC).

Ωμέγα 3

Η αντιφλεγμονώδης δράσης τους είναι γνωστή. Αρκετοί συγγραφείς έχουν δείξει ότι η χρήση των ω3 λιπαρών μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις επειδή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη ή την πορεία της νόσου. Τα ω3 ελέγχουν τη φλεγμονώδη αντίδραση, όταν βρίσκονται σε μια κατάλληλη ισορροπία με τα ωμέγα-6 και ανταγωνίζονται με το αραχιδονικό οξύ για τη μείωση των προσταγλανδινών, θρομβοξάνης και παραγωγή λευκοτριενίων. Αν και τα ω3 έχουν θετική δράση στην επαγωγή της ύφεσης της UC (όχι στη διατήρηση της), δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με τα ω3FA στις διατροφικές συστάσεις για τους ασθενείς με ΙΦΝΕ. Τα ω3 λειτουργούν προστατευτικά στις ΙΦΝΕ (UC & CD), αλλά δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ώστε να χορηγηθούν στους ασθενείς αυτών των νόσων.

Κουρκουμίνη

Συστατικά του μπαχαρικού κουρκουμά (Curcuma longa), έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και καταστέλλουν τις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες IL-12, και ΤΝF-α μέσω της ρύθμιση του NFқB. Η κουρκουμίνη μπορεί να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τη διατήρηση της ύφεσης στην ελκώδη κολλίτιδα όταν χορηγείται ως συμπληρωματική θεραπεία μαζί με μεσαλαμίνη ή σουλφασαλαζίνη. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα με τη μορφή μιας μεγάλης κλίμακας μεθοδολογικά αυστηρής τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής για να επιβεβαιωθεί το ενδεχόμενο όφελος της κουρκουμίνης στην UC. Για αυτό η κουρκουμίνη μπορεί να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τη διατήρηση της ύφεσης σε κατάσταση ηρεμίας στους ασθενείς με UC.

Προβιοτικά & Ευβιοτικά

Για τη νόσο Crohn δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για χρήση προ- και πρεβιοτικών ενώ η χορήγηση των προβιοτικών στη διατήρηση της ύφεσης στην ελκώδη κολίτιδα κρίνεται μάλλον θετική. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μόνο το VSL#3 αποτελεί βασική επιλογή για τη διατήρηση της ύφεσης στην ελκώδη κολίτιδα και για τη μείωση επεισοδίων της ληκυθίτιδας.

Χάρης Δημοσθενόπουλος
Χάρης Δημοσθενόπουλος Κλινικός Διαιτολόγος & Βιολόγος, M.Med.Sci. S.R.D.

O Xάρης Δημοσθενόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές (PostGraduate Diploma-MMedSci) και υποψήφιος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγγραφέας του βιβλίου "Διατροφή στο Διαβήτη - Μια «γλυκιά»... συνήθεια" των εκδόσεων medNutrition.