Ομιλίες

Πώς διατροφή και στρες σχετίζονται με την υπέρταση;

από τη Μέρσυ Κούσκου
29 Νοεμβρίου 2016
9216 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
piesometro

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η Αλεξία Κατσαρού, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής, εξηγεί στο στρογγυλό τραπέζι της Υπέρτασης που διοργάνωσε η Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν), για το ρόλο της διατροφής και της άσκησης στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Αρχικά, παρουσιάζονται τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα σχετικά με τα στάδια της υπέρτασης και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που συντρέχει και αυξάνει τη θνησιμότητα. 

Στη συνέχεια, αναφέρονται οι γενικές οδηγίες της πολύπλευρης αντιμετώπισης της υπέρτασης και αναλύεται η κατάλληλη διατροφή για τα υπερτασικά άτομα. Αυτή βασίζεται κυρίως στη δίαιτα Dash και τη μεσογειακή διατροφή αλλά και τις παραλλαγές τους, οι οποίες αποδεδειγμένα βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Φαίνεται ότι η κατανάλωση καφέ δυσχεραίνει τη ρύθμιση της, όχι όμως όταν αυτό αποτελεί καθημερινή συνήθεια των υπερτασικών ατόμων. Επίσης, τονίζεται η αρνητική επίδραση του αλκοόλ στην υπέρταση καθώς και οι παράγοντες που την επηρεάζουν θετικά. Παράλληλα με τη σωστή διατροφή, συνίσταται η σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης και ελάχιστης διάρκειας 30 λεπτών την ημέρα, για 5-7 φορές την εβδομάδα καθώς συντελεί σημαντικά στη μείωση της πίεσης, σε συνδυασμό με την απώλεια βάρους.

Στη συνέχεια, ο Αθανάσιος Πρωτογέρου, Αν. Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας, διερευνά τη σχέση μεταξύ του στρες και της υπέρτασης. Η ομιλία ξεκινάει με τον ορισμό της έννοιας του στρες, την παθολογία του και τα σύνθετα μονοπάτια που το συνδέουν με την αρτηριακή πίεση. Σε αυτή τη σύνδεση, σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η συμπεριφορά του ατόμου, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης αλλά και γονιδιακοί παράγοντες.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό τέτοιων μελετών, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές και οι περισσότερες αποδεικνύουν την επίδραση του στρες στην αρτηριακή πίεση η οποία εμφανίζεται με διάφορους φαινοτυπους. Επιπλέον, ο Α. Πρωτογέρου αναλύει τις δυσκολίες της κλινικής πρακτικής εφαρμογής που αποτελούνται κυρίως από τις ιδιαιτερότητες της διάγνωσης αλλά και της θεραπείας της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, αναφέρονται οι συστάσεις για τις μεθόδους διαχείρισης του στρες και τα αποτελέσματά τους, καθώς και τα άτομα στα οποία πρέπει να εφαρμόζονται.

Μέρσυ Κούσκου
Μέρσυ Κούσκου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.