Ομιλίες

Αεροβική άσκηση ή άσκηση αντίστασης για την καρδιακή υγεία και το διαβήτη;

της Όλγας Δέδε
14 Ιουλίου 2017
16104 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Αεροβική άσκηση ή άσκηση αντίστασης για την καρδιακή υγεία και το διαβήτη;

Photo source: www.bigstock.com

Στις 10-12 Δεκέμβρη στο ξενοδοχείο Royal Olympic πραγματοποιήθηκε η 4η συνάντηση ειδικών για θέματα καρδιομεταβολικού κινδύνου "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ". Τη συνάντηση διοργανώνει κάθε χρόνο η επιστημονική εταιρία ΕΜΠΑΚΑΝ δίνοντας τη δυνατότητα σε συναδέλφους να ενημερωθούν και να παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των αγγειακών νοσημάτων. Στο επιστημονικό τραπέζι έγινε η ομιλία του Ειδικού Καρδιολόγου και Καθηγητή Καρδιολογίας Ανδρέα Πιττάρα με θέμα "Αεροβική άσκηση ή άσκηση αντίστασης για την καρδιακή υγεία; Τι ισχύει για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη;" 

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Πιττάρας συνοψίζοντας το θέμα που ανέλυσε, καθώς και στο τέλος του άρθρου μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία του απο το live streaming του 4ου ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ.

Στην ομιλία του ο Κύριος Πιττάρας αναφέρθηκε στην ανάγκη για ολοκληρωμένη ενημέρωση των ασθενών απο τους υπεύθυνους ιατρούς για τις επιλογές που έχουν για καλύτερη ποιότητα ζωής. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι ενώ έχουν στα χέρια τους ένα ισχυρό όπλο που είναι η άσκηση, συνηθίζεται το πρώτο βήμα αντιμετώπισης είναι η φαρμακευτική αγωγή. 

Πως επηρεάζουν οι δύο διαφορετικοί τύποι άσκησης τη λειτουργία της καρδιάς;

Στην αερόβια άσκηση παρατηρείται μια έκκεντρη υπερτροφία της αριστερής κοιλίας, η οποία είναι μια καλοήθης προσαρμογή στην άσκηση. Από την άλλη, στις ασκήσεις αντίστασης με υπέρμετρη άρση βαρών, παρατηρήθηκε λόγω της αύξησης των πιέσεων, μια συγκεντρική υπερτροφία που δεν είναι ο τύπος της υπερτροφίας που ωφελεί την καρδιά. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η έρευνα κατά την οποία φάνηκε οτι:

Η αερόβια άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση όσο ακριβώς θα τη μείωνε ένα φάρμακο κατά της υπέρτασης!

Η άσκηση μειώνει την πιθανότητα για κοπλική μαρμαρυγή

Απο επιδημιολογικές μελέτες φάνηκε ότι σε άτομα που γυμνάζονται υπήρξε μείωση της αρτηριακής πίεσης ακόμα και κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και μείωση των ποσοστών θνησιμότητας από υπέρταση. Μια ακόμα θετική επιρροή είναι η υποστροφή της υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας. Τα άτομα με χαμηλή φυσική κατάσταση είναι πιο συχνά υπερτασικά ενώ σημειώθηκε ότι ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσει κάποιος άσκηση αφού ένας ασθενής τελείως αγύμναστος μπορεί να έχει μέχρι και 61% όφελος στην υγεία του και να αντέξει έως και 10 λεπτά περισσότερο στο τέστ κοπώσεως. Πολύ σημαντικό είναι ότι κάθε 1 λεπτό παραπάνω που κερδίζει κάποιος στο τέστ κοπώσεως μειώνει την πιθανότητα για κοπλική μαρμαρυγή κατά 30%.

Κατάλληλη μορφή άσκησης για το διαβήτη

Στο διαβήτη, ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και ασκήσεων με αντιστάσεις φαίνεται να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στη διατήρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε χαμηλά επίπεδα. Προϋπόθεση αυτού του αποτελέσματος είναι οι ασκήσεις αντίστασης να γίνονται πρίν την αερόβια άσκηση και όχι το ανάποδο. Η άσκηση μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 2 και να μειώσει μέχρι και 2,5 φορές τον κίνδυνο επιπλοκών σε άτομα που νοσούν.

Συμπερασματικά βλέπουμε το μεγάλο όφελος της άσκησης στην υγεία και παροτρύνουμε τους ασθενείς να ξεκινήσουν με το κατάλληλο πρόγραμμα.

Ακολουθεί το video του live streaming:

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος