Επιστημονικά Νέα

Περισσότερα Φρούτα και Λαχανικά, λιγότερο Στρες;

του Γιώργου Φωκά
06 Ιουνίου 2023
1413 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
froyta laxanika stres

Photo source: www.canva.com

Το χρόνιο στρες αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες και διαταραχές, ιδιαίτερα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη. Μια διατροφή πλούσια σε διαφορετικά φρούτα και λαχανικά έχει συσχετιστεί με πληθώρα θετικών καρδιομεταβολικών επιδράσεων. Τι συμβαίνει όμως με την επίδραση της στο στρες;

Η Μελέτη

Η παρούσα συγχρονική μελέτη παρατήρησης εξέτασε τη σύνδεση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών με τέσσερις διαφορετικές πτυχές του στρες:

  • Την ανησυχία σχετικά με το μέλλον.
  • Την εξάντληση και δυσκολία χαλάρωσης.
  • Την πίεση και έλλειψη χρόνου.
  • Την κακή διάθεση και έλλειψη ενέργειας.

Συμμετείχαν 8640 ενήλικες (ηλικίας 33-63 ετών), οι οποίοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν το Perceived Stress Questionnaire (PSQ ή ερωτηματολόγιο αντιλαμβανομένου στρες) για τους περασμένους 12 μήνες. Η αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης έγινε μέσω χρήσης ειδικού FFQ (Food Frequency Questionnaire) και ανάλυσης των τροφίμων μέσω της βάσης δεδομένων NUTTAB95.

Συλλέχθηκαν επίσης δημογραφικά στοιχεία (ηλικία, φύλο, οικογενειακή κατάσταση, επίπεδο εκπαίδευσης και οικονομική κατάσταση), ανθρωπομετρικά στοιχεία (βάρος, ύψος, BMI), πληροφορικές αναφορικά με τα επίπεδα γενικής υγείας, φυσικής δραστηριότητας, καπνίσματος και γλυκόζης αίματος αλλά και αναφορικά με «δυσάρεστα» γεγονότα (διαζύγιο, οικονομική δυσκολία, θάνατος κοντινού προσώπου κ.α.) που συνέβησαν τους περασμένους 12 μήνες.

Τα Αποτελέσματα

Η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα στρες στις τέσσερις πτυχές του. Μετά την προσαρμογή για τυχόν συγχυτικούς παράγοντες, η υψηλότερη πρόσληψη συνδέθηκε και πάλι με χαμηλότερα επίπεδα στρες στις τρεις από τις τέσσερις πτυχές του – όχι στην αντιλαμβανόμενη πίεση και έλλειψη χρόνου.

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 400 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών καθημερινά συσχετίστηκε με τη μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων στρες (16-36%).

Συμπεράσματα για τον Επαγγελματία Διαιτολόγο

Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας έρχονται να ενισχύσουν την ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία. Τα βιοενεργά συστατικά σε φρούτα και λαχανικά φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη γενική υγεία και το αίσθημα του well-being μέσω τροποποίησης νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την καλή διάθεση αλλά και μέσω μείωσης του οξειδωτικού στρες και των φλεγμονών. Η αλληλεπίδραση μικροβιώματος του εντέρου και εγκεφάλου (gut-brain axis) υποδεικνύουν άλλον έναν πιθανό μηχανισμό δράσης. Συνεπώς η κοινά αποδεκτή σύσταση- 5 την ημέρα- φαίνεται ότι συνεχίζει να αποτελεί μια καλή συμβουλή προς το κοινό μας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Radavelli-Bagatini, S., Sim, M., Blekkenhorst, L. C., Bondonno, N. P., Bondonno, C. P., Woodman, R., Dickson, J. M., Harms, C., Magliano, D. J., Shaw, J. E., Daly, R. M., Hodgson, J. M., & Lewis, J. R. (2022). Higher Consumption of Fruit and Vegetables Is Associated With Lower Worries, Tension and Lack of Joy Across the Lifespan. Frontiers in nutrition, 9, 837066. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.837066
Γιώργος Φωκάς
Γιώργος Φωκάς Διαιτολόγος - Διατροφολόγος