Επιστημονικά Νέα

Μαγνήσιο και Βιταμίνη Ε στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

της Ευσταθίας Παπαδά
06 Απριλίου 2020
13455 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
magnisio-kai-vitamini-e-sto-syndromo-polykystikon-oothikon

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η πιο κοινή μεταβολική διαταραχή που παρουσιάζεται με υπερινσουλιναιμία και υπερανδρογοναιμία κι επηρεάζει σχεδόν το 6% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Επιστημονικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει την παρουσία μιας χαμηλού βαθμού συστηματικής φλεγμονής σε γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με ΣΠΩ, η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε μακροπρόθεσμες επιπλοκές, όπως ο αυξημένος κίνδυνος σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον το οξειδωτικό στρες συνδέεται στενά με τη φλεγμονή και περαιτέρω κλινικές και μεταβολικές διαταραχές σε γυναίκες με ΣΠΩ.

Στο παρελθόν έχει φανεί ότι οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε και μαγνησίου. Για το λόγο αυτό, πρόσφατη μελέτη διερεύνησε την επίδραση της συμπληρωματικής χορήγησης του μαγνησίου μαζί με τη βιταμίνη Ε, λαμβάνοντας υπόψη και την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη τους δράση.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Πρόκειται για μία τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό σκεύασμα δοκιμή που διεξήχθη σε 60 γυναίκες με ΣΠΩ, ηλικίας 18-40 ετών. Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες (n = 30 ανά ομάδα) για να λάβουν 250 mg/ημέρα μαγνήσιο και 400 mg/ημέρα βιταμίνης Ε σαν συμπλήρωμα ή εικονικό φάρμακο για 12 εβδομάδες. Δείγματα αίματος νηστείας λήφθηκαν κατά την έναρξη και μετά από την παρέμβαση των 12 εβδομάδων για την αξιολόγηση δεικτών φλεγμονής και οξειδωτικού στρες.

Τί έδειξαν τα αποτελέσματα;

Η συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου και βιταμίνης Ε είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της υπερτρίχωσης και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Επιπλέον, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του μονοξειδίου του αζώτου και της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας του αίματος.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Οι γυναίκες με ΣΠΩ φαίνεται να έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου και βιταμίνης Ε και γι’ αυτό η αξιολόγηση της διατροφικής πρόσληψης τους, είναι απαραίτητη από τον επαγγελματία διαιτολόγο. Η ενίσχυση της πρόσληψης μαγνησίου και βιταμίνης Ε μέσω της διατροφής και μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να ωφελήσει τις γυναίκες με ΣΠΩ μειώνοντας τα επίπεδα φλεγμονής και οξειδωτικού στρες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Shokrpour M, Asemi Z. The Effects of Magnesium and Vitamin E Co-Supplementation on Hormonal Status and Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress in Women with Polycystic Ovary Syndrome. Biol Trace Elem Res. 2019;191(1):54–60. doi:10.1007/s12011-018-1602-9

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D