Επιστημονικά Νέα

H Μεσογειακή διατροφή ενισχυμένη με ιχθυέλαια απάντηση στην κατάθλιψης;

της Ευσταθίας Παπαδά
31 Ιανουαρίου 2018
6753 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
h drash twn ixthielaiwn kata ths katathlipshs

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η συχνότητα εμφάνισης των χρόνιων νοσημάτων τα τελευταία χρόνια είναι αυξανόμενη, με τα καρδιαγγειακά νοσήματα να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου. Είναι πλέον διαπιστωμένο ότι τα άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα εμφανίζουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης κι επιπλέον η κατάθλιψη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγεικά νοσήματα.

Ωστόσο, αυτό που είναι λιγότερο αναγνωρισμένο είναι ότι η κατάθλιψη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα μοιράζονται κοινούς βιολογικούς παράγοντες κινδύνου όπως η φλεγμονή, τα χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών και η χαμηλής ποιότητας διατροφή

Αντίθετα, η Μεσογειακή διατροφή είναι ένας προστατευτικός παράγοντας ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον φαίνεται πως η Μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης κατάθλιψης. Για όλους τους παραπάνω λόγους Αυστραλοί ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της μεσογειακής διατροφής σε συνδυασμό με τη χορήγηση ω-3 λιπαρών στην πνευματική υγεία.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Ενήλικες με αυτοδηλούμενη κατάθλιψη (n=152) διαχωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η ομάδα της Μεσογειακής διατροφής παρακολούθησε σεμινάρια μαγειρικής συνταγών μεσογειακής διατροφής κάθε 15 ημέρες και λάμβαναν τρόφιμα κι ελαιόλαδο για να μαγειρεύουν τις συνταγές αυτές για 3 μήνες, ενώ λάμβαναν και συμπληρώματα ω-3 λιπαρών για 6 μήνες. Η ομάδα ελέγχου συμμετείχε σε συνεδρίες «κοινωνικού χαρακτήρα» για 3 μήνες όπου έπαιζαν παιχνίδια, διάβαζαν βιβλία κτλ. Στην αρχή της παρέμβασης, στους 3 μήνες και στους 6 μήνες αξιολογήθηκαν η πνευματική υγεία, η ποιότητα ζωής, η ποιότητα διατροφής καθώς και το προφίλ των λιπαρών στα ερυθροκύτταρα.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Μετά το πέρας της τρίμηνης περιόδου, η ομάδα Μεσογειακής διατροφής εμφάνισε μεγαλύτερη συμμόρφωση με το μεσογειακό πρότυπο και κατανάλωνε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης και λιγότερα ανθυγιεινά snacks και κόκκινο κρέας. Επιπρόσθετα η ομάδα αυτή, εμφάνισε μεγαλύτερη μείωση της κατάθλιψης και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Οι αλλαγές αυτές διατηρήθηκαν και στους 6 μήνες. Επιπλέον, η μειωμένη κατάθλιψη συσχετίστηκε με αυξημένη συμμόρφωση με το μεσογειακό πρότυπο, αυξημένη καταλάνωση ξηρών καρπών και ποικιλίας λαχανικών. Τέλος, τα αυξημένα επίπεδα του εικοσαπενταοϊκού οξέος σχετίστηκαν με μειωμένα επίπεδα στρες και άγχους στους 3 και 6 μήνες, και του δοκοσαεξανοϊκού οξέος με μειωμένα επίπεδα στρες και αρνητικών συναισθημάτων στους 6 μήνες.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η Μεοσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με αυξημένη πρόσληψη ω-3 λιπαρών μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο ενάντια στην κατάθλιψη βελτιώνοντας τη διατροφή και την πνευματική υγεία. Είναι σημαντικό επομένως, σε πρώτο στάδιο διατροφικής παρέμβασης, να σιγουρευτείτε ότι ο πελάτης σας έχει στη διατροφή του αρκετές πηγές καλών ω3 λιπαρών, τρόφιμα όπως λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς και φυτική μαργαρίνη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Parletta N, Zarnowiecki D, Cho J, Wilson A, Bogomolova S, Villani A, Itsiopoulos C, Niyonsenga T, Blunden S, Meyer B, Segal L, Baune BT, O'Dea K. A Mediterranean-style dietary intervention supplemented with fish oil improves diet quality and mental health in people with depression: A randomized controlled trial (HELFIMED). Nutr Neurosci. 2017 Dec 7:1-14.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D