Συνεντεύξεις

Α. Δουληγέρης: "Η διατροφή παίζει ρόλο στη βελτίωση των επιδόσεων"

27 Νοεμβρίου 2013
8436 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
kopela pou tentwnete

Σε ένα από τα live streaming μας στην ομάδα medNutrition PRO στο Facebook, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τον Αθανάσιο Δουληγέρη, Αθλητικό Διατροφολόγο, Εργοφυσιολόγο και Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, ιδρυτή του “Peak Performance και την Ελένη Τσαχάκη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος οι οποίοι μας μίλησαν για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ειδικός Αθλητικής Διατροφής» και τι μπορεί να προσφέρει σε ένα διαιτολόγο. Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο, εδώ:

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Αθανάσιος Δουληγέρης, δημιούργησε και διεξάγει μαζί με την ομάδα των συνεργατών του σεμινάριο με τίτλο: "Ειδικός Αθλητικής Διατροφής" υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Κοινότητας Αθλητικής Διατροφής των ΗΠΑ (ISSN, USA). Ακολουθεί συνέντευξη με αναλυτική περιγραφή του σεμιναρίου.

Πως ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας του σεμιναρίου: «Ειδικός Αθλητικής Διατροφής»;

Παρευρισκόμενος αρκετά έτη στο χώρο του αθλητισμού και εφαρμόζοντας συγκεκριμένα διατροφικά πλάνα σε αθλητές και ασκούμενους, οι συνεργάτες μου και εγώ παρατηρήσαμε το πόσο σπουδαίο ρόλο διαδραματίζει η κατάλληλη διατροφή στη βελτίωση των επιδόσεων. Διαπιστώνοντας όμως, τη χαμηλή βαρύτητα που δίδεται στη σημασία της αθλητικής διατροφής στη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης, θεώρησα σωστό να δημιουργήσω αυτό το καινοτόμο σεμινάριο, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Κοινότητας Αθλητικής Διατροφής, ISSN, των ΗΠΑ, ώστε να επιλυθούν και απαντηθούν πολλά και καίρια ερωτήματα.

Τι είναι το “ISSN”;

Το “ISSN” αποτελεί τη Διεθνή Κοινότητα Αθλητικής Διατροφής των ΗΠΑ. Έχει αναγνωριστεί ως η μόνη μη-κερδοσκοπική ακαδημαϊκή κοινότητα που είναι αφοσιωμένη στην αθλητική διατροφή και προσπαθεί να αναπτύξει την επιστήμη της εφαρμοσμένης διατροφής. Τα συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις και μαθήματα του “ISSN”, έχουν αναγνωριστεί από τον Αμερικάνικο Σύλλογο Διαιτολογίας, τον Εθνικό Οργανισμό Δύναμης και Φυσικής Κατάστασης, το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθλητιατρικής, την Αμερικάνικη Ένωση Φυσικοθεραπευτών και πολλούς άλλους επίσημους φορείς και οργανώσεις στις ΗΠΑ. Το “ISSN” αναγνωρίζεται επίσης από πολλά πανεπιστήμια, διότι παρέχει τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα στο πεδίο της Αθλητικής Διατροφής.

Ποιος είναι ο σκοπός του σεμιναρίου;

Το σεμινάριο αυτό δημιουργήθηκε για να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις όσον αφορά το ρόλο που κατέχει η διατροφή στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, στη βελτίωση διαφόρων δεικτών υγείας καθώς και στη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο;

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε Γυμναστές, Personal Trainers, Προπονητές, Αθλητές, Εργοφυσιολόγους, Διατροφολόγους, Διατροφικούς θεραπευτές, Διαιτολόγους, Ομοιοπαθητικούς, Νοσηλευτές, Επαγγελματίες υγείας και άτομα με γενικότερο ενδιαφέρον στη Διατροφή.

Ποιοι είναι οι εισηγητές;

Οι εισηγητές του σεμιναρίου είναι:

 • Αθανάσιος Κ. Δουληγέρης, MSc, CISSN, Αθλητικός Διατροφολόγος - Εργοφυσιολόγος, Ιδρυτής και Επ. Διευθυντής ''Peak Performance'', Επ. συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Παναγιώτης Σ. Κλειάσιος, MSc, Κλινικός Διαιτολόγος - Αθλητικός Διατροφολόγος, Καθηγητής Διαιτολογίας και Μεταβολισμού, Επ. συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Γιάννης Αρναούτης MSc, PhD, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Αθλητικός Διατροφολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Δρ. Γεώργιος Νερούτσος MD, MSc, Ιατρός, Ειδικευόμενος Ιατρός στη Καρδιολογική κλινική του Γ.Ν.Α. ''Γ. Γεννηματάς''

Ποιες είναι οι θεματικές ενότητες που θα αναλυθούν;

Οι θεματικές ενότητες που θα αναλυθούν σε αυτό το σεμινάριο είναι οι ακόλουθές:

 • Εισαγωγή στη Διατροφή Ασκούμενων και Αθλητών
 • Μηχανισμοί Παραγωγής Ενέργειας κατά την Άσκηση
 • Μέθοδοι Εργομετρικής και Διατροφικής Αξιολόγησης
 • Υδατάνθρακες και Άσκηση
 • Λιπίδια και Άσκηση
 • Πρωτεΐνες-Αμινοξέα και Άσκηση
 • Βιταμίνες, Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία
 • Υγρά, Ηλεκτρολύτες και Θερμορύθμιση
 • Προαγωνιστικό Γεύμα
 • Διατροφή κατά τη Διάρκεια της Άσκησης
 • Γεύμα Αποκατάστασης
 • Διατροφικά Συμπληρώματα, Εργογόνα Βοηθήματα και Βοτανολογία
 • Διατροφικές Τεχνικές για Βελτίωση της Αθλητικής Απόδοσης
 • Συστάσεις Άσκησης στα Στάδια της Ζωής
 • Διατροφή και Άσκηση για Ρύθμιση Σωματικού Βάρους
 • Διατροφή και Άσκηση για Τριγλυκερίδια και Ινσουλινοαντίσταση
 • Διατροφή και Καρδιαγγειακές Παθήσεις
 • Ιδανικός Χρόνος Θρέψης και Αθλητική Απόδοση

Πότε θα διεξαχθεί το σεμινάριο και ποια η χρονική διάρκεια;

Η έναρξη του σεμιναρίου θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου 2013, ημέρα Σάββατο. Το σύνολο των διδακτικών ωρών θα ανέρχεται σε 50 και η συνολική διάρκεια του σεμιναρίου θα είναι 2,5 μήνες. Τα μαθήματα θα διεξάγονται Σαββατοκύριακα σε τρίωρες διαλέξεις.

Σε ποια περιοχή θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο;

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο διεξαγωγής σεμιναρίων, εντός του σύγχρονου Εκπαιδευτηρίου «Plus Studies Τσοπάνογλου», Βασιλέως Αλεξάνδρου 88 & Επιδαύρου 34, στο κέντρο του Περιστερίου. Το Εκπαιδευτήριο «Plus Studies Τσοπάνογλου», απέχει μόλις 150μ. από τη στάση του Μετρό Περιστερίου.

Πώς μπορεί να επικοινωνήσει ο κόσμος μαζί σας;

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας στο www.peakperformance.gr, ενότητα σεμινάρια και για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο: 6945361262 ή στο E-mail: info@peakperformance.gr.


Απόψεις συμμετοχών

Ελεάνα Διαμαντοπούλου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Για ποιο λόγο επιλέξατε το συγκεκριμένο κύκλο σεμιναρίων;

Δυστυχώς, η ενημέρωση και η εκπαίδευση πάνω στον κλάδο της αθλητικής διατροφής από τη σχολή που έχω αποφοιτήσει είναι ελάχιστη, οπότε δεν θα μπορούσα να ανταπεξέλθω επαγγελματικά στις διατροφικές απαιτήσεις που έχει κάποιος αθλητής. Έτσι, αποφάσισα να παρακολουθήσω αυτό το σεμινάριο για να εμβαθύνω τις γνώσεις μου στην αθλητική διατροφή, ώστε την επόμενη φορά που κάποιος αθλητής ή ασκούμενος ζητήσει διατροφή για βελτίωση της απόδοσής ή της σύστασης σώματος, να είμαι σε θέση να τον αντιμετωπίσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αναστασία Παπαδημητρίου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Τι αποκομίστε από τον 1ο επιμορφωτικό κύκλο σεμιναρίων Αθλητικής Διατροφής του επιστημονικού κέντρου Peak Performance;

Ως διαιτολόγος, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα τον τομέα της Αθλητικής Διατροφής και να αντιληφθώ τον ουσιαστικό ρόλο της στην απόδοση των αθλητών. Το περιεχόμενο των παρουσιάσεων ήταν πάντα βασισμένο στα συμπεράσματα νέων ερευνών, κάτι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη. Νέες γνώσεις που απέκτησα είχαν σχέση με: 1) τη ποιότητα των γευμάτων ανάλογα με τον τύπο της άσκησης, 2) το χρόνο λήψης του γεύματος, 3) τη χρήση ή την αποφυγή συμπληρωμάτων διατροφής κ.ά.

Ζωή Δημητρίου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc

Θα προτείνατε σε άτομα που ασχολούνται με τον ευρύτερο τομέα της Αθλητικής Διατροφής να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό κύκλο;

Ανεπιφύλακτα! Η αλήθεια είναι ότι ήμουν επιφυλακτική δεδομένου του ότι έχω σπουδάσει και Ελλάδα και Αμερική. Δεδομένου λοιπόν ότι έχω πάρει το master μου στις ΗΠΑ, περίμενα να βρω ένα απλό επίπεδο επιμόρφωσης. Διαψεύστηκα απλά!!! Οι κύριοι που το οργάνωσαν ήταν επαγγελματίες τόσο ως προς την οργάνωση, όσο και προς την κατάρτιση. Ο Κύριος Δουληγέρης και ο Κύριος Κλειάσιος με βαθιές γνώσεις, υπομονή, συνέπεια και κυρίως μεράκι μας έκαναν όλους λίγο καλύτερους και τελειώσαμε το σεμινάριο πιο ‘’πλούσιοι’’ απ’ ότι το αρχίσαμε. Όποιος θέλει να μάθει περί αθλητικής διατροφής το μόνο που έχει να κάνει είναι να συμμετέχει σ’ ένα από τα καλύτερα ελληνικά σεμινάρια!!!